Είναι δυνατή η επικοινωνία μέσω των ονείρων;
ΟΝΕΙΡΑ
Posted by Youmagazine Staff
Σε ένα πρωτοποριακό πείραμα, επιστήμονες διαπίστωσαν ότι είναι δυνατό να συνομιλήσεις με ένα άτομο την ώρα που ονειρεύεται.
Μπορούμε να συνομιλήσουμε με ανθρώπους που ονειρεύονται; Image credit: Pixabay20
ν
ΣΕ ΕΝΑ πρωτοποριακό πείραμα, επιστήμονες διαπίστωσαν ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο με ένα άτομο που ονειρεύεται.
Δεν θυμόμαστε συχνά τις λεπτομέρειες αυτού που ονειρευόμαστε, αλλά μερικοί άνθρωποι όχι μόνο μπορούν να θυμηθούμε κάθε λεπτομέρεια ενός ονείρου, αλλά και να επεμβαίνουν στην εξέλιξή του ενόσω κοιμούνται.
Πρόσφατα, συνεργαζόμενοι επιστήμονες από πολλά πανεπιστήμια απέδειξαν ότι είναι δυνατό ακόμη και να επικοινωνούμε μεταξύ μας την ώρα που κοιμόμαστε.
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern ανακάλυψαν ένα νέο φαινόμενο που αποκαλούν «διαδραστικό ονείρεμα», στο οποίο οι συμμετέχοντες την ώρα που κοιμούνται μπορούν να επικοινωνούν και να απαντούν σε ερωτήσεις.
Ο ύπνος, ιδιαίτερα ο ύπνος REM, γνωστός και ως ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών, το στάδιο που συνδέεται στενά με την κατάσταση των ονείρων, παραμένει ελάχιστα κατανοητό στην επιστημονική κοινότητα. Χαρακτηρίζεται από εγκεφαλικά κύματα που δείχνουν ενεργοποιημένα και μοιάζουν με πολύ ελαφρύ ύπνο ή με την εγρήγορση, αλλά και από βαθιά χαλάρωση των μυών, παρόμοια με αυτή στον βαθύ ύπνο.
Στο πείραμα των επιστημόνων, ο ονειρευόμενος μπορούσε να κάνει απλές μαθηματικές πράξεις, να ακολουθήσει οδηγίες ή να απαντήσει σε ερωτήσεις, του τύπου Ναι/Όχι, δίνοντας την απάντηση με κινήσεις των ματιών ή με συσπάσεις του προσώπου.
Οι επιστήμονες εξέτασαν 36 εθελοντές που κοιμούνταν σε τέσσερα διαφορετικά εργαστήρια και ήταν συνδεδεμένοι με ηλεκτροεγκεφαλογράφο (ΗΕΓ).
«Διαπιστώσαμε ότι τα άτομα σε κατάσταση REM μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τον πειραματιστή και να πάρουν μέρος σε αμφίδρομη επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της σχετικής μελέτης Ken Paller του Πανεπιστημίου Northwestern στο Ιλλινόις.
Σε συνολικά 57 πειράματα ύπνου, δόθηκε τουλάχιστον μια σωστή απάντηση στο 47 τοις εκατό των συνεδριών κατά τη διάρκεια των οποίων ο συμμετέχων βρισκόταν σε φωτεινό ονείρεμα.
«Η έρευνά μας έδειξε ότι οι ονειρευτές μπορούν να κατανοήσουν τις ερωτήσεις που τους γίνονται, να θυμηθούν πράγματα και να δώσουν απαντήσεις».
Η σχετική διαδικασία μοιάζει κάπως με την ύπνωση, με τη διαφορά που εδώ το άτομο βρίσκεται σε βαθύ ύπνο.
Και οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα μας διδάξει πολλά για τον τρόπο λειτουργίας των ονείρων και των αναμνήσεων.