27χρονη νοσοκόμα πέθανε στη Γεωργία από το εμβόλιο της AstraZeneca
COVID/ΕΜΒΟΛΙΟ
Posted by Youmagazine Staff
Ένας ακόμη θάνατος από το εμβόλιο της AstraZeneca – 27χρονη νοσοκόμα πέθανε στη Γεωργία από αναφυλακτικό σοκ.
Πηγή: News Media
ν
ΜΙΑ Γεωργιανή νοσοκόμα που υπέστη αναφυλακτικό σοκ μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του βρετανικού εμβολίου AstraZeneca για την Covid-19, πέθανε, ενισχύοντας τους φόβους ότι πολλοί ντόπιοι θα είναι τώρα πιο επιφυλακτικοί να εμβολιαστούν κατά του ιού.
Όπως μεταδίδει το RΤ, την Πέμπτη 18 Μαρτίου, η 27χρονη νοσοκόμα Megi Bakradze έκανε τη πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό. Παρ’ όλο που ποτέ δεν είχε εμφανίσει αλλεργική αντίδραση σε άλλες ενέσεις, όπως το κανονικό εμβόλιο της γρίπης, η Bakradze παρουσίασε αναφυλακτική αντίδραση. Μια μέρα αργότερα, η νοσοκόμα από τη μικρή πόλη Αχαλτσίχ (Akhaltsikhe) πέθανε.
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι η νοσοκόμα, μόλις έκανε το εμβόλιο, βγήκε περιχαρής στο τοπικό κανάλι TV9 λέγοντας «ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος».
Αμέσως μετά πέθανε.
Η Γεωργία έλαβε τις πρώτες 43.200 δόσεις του εμβολίου το περασμένο Σάββατο και ορισμένοι ανησυχούν ότι ο θάνατος της 27χρονης νοσοκόμας θα θέσει σε κίνδυνο τον εμβολιασμό, που μόλις ξεκίνησε. Παρ’ όλο που η άτυχη Megi Bakradz πέθανε, το υπουργείο Υγείας της χώρας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αναστείλει τους εμβολιασμούς.
ν
ΘΡΟΜΒΟΣ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ
Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μπορεί να παράγει αντισώματα που σε κάποιες «σπάνιες» περιπτώσειςείναι δυνατόν να προκαλέσουν εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση.
Μια ερευνητική ομάδα από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Γκράιφσβαλντ (Greifswald) της Γερμανίας ανακάλυψε έναν μηχανισμό που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη θρόμβων στον εγκέφαλο σε ασθενείς που έκαναν το εμβόλιο AstraZeneca.
Η ομάδα των ερευνητών έλαβε έξι δείγματα αίματος από άτομα που υπέστησαν θρόμβωση μετά τη λήψη του εμβολίου. Τα δείγματα παρασχέθηκαν από το Ινστιτούτο Paul Ehrlich ‒ τον αρμόδιο φορέα για την έγκριση και παρακολούθηση όλων των εμβολίων στη Γερμανία.
Μετά την ανάλυση, οι ερευνητές του Greifswald διαπίστωσαν ότι η ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο δημιουργεί ένα είδος αντισωμάτων που συνήθως σχηματίζονται μόνο όταν ένας οργανισμός χρειάζεται να θεραπεύσει μια πληγή μέσω της πήξης του αίματος, όπως ανέφερε ο γερμανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NDR.
Αυτά τα αντισώματα στη συνέχεια «ενεργοποιούν» τα αιμοπετάλια και θα μπορούσαν να προκαλέσουν το σχηματισμό θρόμβων αίματος, ιδιαίτερα στους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου.
ν
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΗΚΑΝ
Τα συμπεράσματα της ομάδας, τα οποία δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί σε κανένα επιστημονικό περιοδικό, κοινοποιήθηκαν στη συνέχεια από τη Γερμανική Ερευνητική Ένωση για τη Θρόμβωση και την Αιμόσταση (GTH), η οποία εξέδωσε μια νέα οδηγία για τους ασθενείς που έλαβαν το εμβόλιο.
Η GTH κατέγραψε τουλάχιστον 13 περιπτώσεις θρόμβωσης αίματος ή φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου σε άτομα που εμβολιάστηκαν με AstraZeneca στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων 12 γυναικών και ενός άνδρα ηλικίας μεταξύ 20 και 63 ετών. Όλοι οι ασθενείς είχαν παρόμοια συμπτώματα που πιθανότατα προκλήθηκαν από ένα «ανοσολογικό συμβάν».
Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, η GTH εξέδωσε μια νέα σύσταση που ενθαρρύνει όλους εκείνους που πάσχουν από συνεχή κεφαλαλγία, ζάλη ή μειωμένη όραση περισσότερο από τρεις ημέρες μετά τον εμβολιασμό να υποβληθούν σε ειδικό έλεγχο για την ανακούφιση του κινδύνου εμφάνισης θρόμβωσης και να λάβουν έγκαιρη ιατρική βοήθεια.
ν