Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ρίξει στον ωκεανό μεγάλες ποσότητες ραδιενεργού νερού από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Αυτή η εναέρια άποψη δείχνει τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Fukushima Daiichi της TEPCO και σε πρώτο πλάνο τις δεξαμενές αποθήκευσης του μολυσμένου νερού. Πηγή: Twitter
ν
ΣΤΙΣ 11 Μαρτίου 2011, ένας μεγάλος υποθαλάσσιος σεισμός 9 βαθμών Ρίχτερ και το τσουνάμι 15 μέτρων που τον ακολούθησε, κατέστρεψαν τους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1 που υπήρχε στην ανατολική ακτή της Ιαπωνίας, στον ομώνυμο νομό. Κύρια αιτία που συνέτεινε στην καταστροφή στις εγκαταστάσεις ήταν η μη λειτουργία του συστήματος ψύξης των αντιδραστήρων, ως ακόλουθο του ανεπαρκούς σχεδιασμού προστασίας για περίπτωση φυσικής καταστροφής τέτοιου μεγέθους.
Επιπλέον παράγοντες που συνετέλεσαν στο πυρηνικό ατυχήμα ήταν η κακή κατάσταση των αντιδραστήρων, (παλαιότητα, ρωγμές, προηγούμενα ατυχήματα που συγκαλύφθηκαν) και η αύξηση της παραγωγής (καταπόνηση), με ταυτόχρονες οικονομικές περικοπές (ανεπαρκής συντήρηση) σε βάρος της ασφάλειας.
Το συγκεκριμένο εργοστάσιο ήταν προγραμματισμένο να τεθεί εκτός λειτουργίας στις αρχές του 2011 έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του, αλλά πήρε δεκαετή παράταση λειτουργίας ένα μήνα πριν την καταστροφή.
Ήταν η χειρότερη πυρηνική καταστροφή μετά το ατύχημα του Τσερνομπίλ του 1986 στην Ουκρανία (τότε ΕΣΣΔ).
Τώρα, σχεδόν ένα μήνα από την θλιβερή επέτειο του πυρηνικού ατυχήματος, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα μολύνει τον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά και τις τριγύρω θάλασσες, ρίχνοντας σε αυτόν ραδιενεργό νερό, από τα μολυσμένα απόβλητα του εργοστασίου, παρά τις εκκλήσεις της Κίνας και της Νότιας Κορέας να μην το κάνει.
Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη στο Τόκιο, ότι αυτό θα γίνει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Στο παρελθόν είχε αποκαλέσει την απελευθέρωση του ραδιενεργού νερού «αναπόφευκτη» δεδομένης της ποσότητας που συσσωρεύτηκε την τελευταία δεκαετία. ν
ν
Χάρτης της Ιαπωνίας. Πηγή: Google v
Η Φουκουσίμα το 2011 μετά την καταστροφή. Πηγή: Reuters
ν
ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΑΘΗΜΑ
Παρά την τεράστια καταστροφή, τη μόλυνση και τους νεκρούς, το πάθημα δεν έγινε μάθημα. Οι Ιάπωνες αποκατέστησαν τις ζημιές και το εργοστάσιο άρχισε ξανά να λειτουργεί.
Η ιαπωνική εταιρία TEPCO, διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε τότε την κατασκευή δεξαμενών προσωρινής αποθήκευσης ραδιενεργού νερού. Το μολυσμένο νερό που επρόκειτο να αποθηκευτεί υπολογιζόταν στους 67.500 τόνους.
Και εδώ οι Ιάπωνες έπεσαν έξω. Το μολυσμένο νερό που έχει συγκεντρωθεί και πρόκειται να πεταχτεί στον ωκεανό ανέρχεται έως τώρα στους 1,25 εκατομμύρια τόνους!
Όλη αυτή η ποσότητα μολυσμένου νερού από τρίτιο ‒ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου‒ θα χυθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό, μολύνοντας τα νερά και καταστρέφοντας τη θαλάσσια ζωή σε αρκετά μεγάλη έκταση, φτάνοντας έως την Αλάσκα, τον Καναδά και τις ακτές των ΗΠΑ, ενώ ενδέχεται να μολυνθεί και η Χαβάη!
Για να λειτουργήσει ένας αντιδραστήρας χρειάζεται νερό ως ψυκτικό μέσο, με αποτέλεσμα το νερό αυτό να γίνεται ραδιενεργό.
Οι Ιάπωνες ισχυρίζονται ότι το τριτιωμένο νερό έχει υποστεί επεξεργασία και ότι έχουν αφαιρεθεί από αυτό όλα τα ραδιενεργά υλικά, συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικά τοξικών στροντίου και καισίου.
Την περασμένη εβδομάδα η Κίνα προειδοποίησε την Ιαπωνία λέγοντας ότι «η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί» και κάλεσε το Τόκιο να «εκπληρώσει τις (διεθνείς) υποχρεώσεις του» αναφορικά με το περιβάλλον.
Η ρίψη τοξικού νερού στη θάλασσα θα «βλάψει σοβαρά τη διεθνή δημόσια υγεία και ασφάλεια και τα ζωτικά συμφέροντα των ανθρώπων στις γειτονικές χώρες», δήλωσε το Πεκίνο.
Τα πράγματα αναμένεται να γίνουν πολύ επικίνδυνα, καθώς ο αποθηκευτικός χώρος για το μολυσμένο νερό θα φτάσει στα όριά του το φθινόπωρο του 2022. ν
10 years after Fukushima: What’s the future of nuclear power? | DW News v