Μια νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος μπορεί να φτάσει μέχρι τα 150 χρόνια, βάσει της υπάρχουσας ικανότητας ανάκαμψης.
Μπορεί ο άνθρωπος να φτάσει τα 150 χρόνια υγιής και ακμαίος; Πηγή: Genetic Engineering and Biotechnology News
ν
ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ γιόρταζαν κάθε 110 χρόνια τις λεγόμενες “Γιορτές της Εκατονταετίας” για τις οποίες έλεγαν ότι κανείς τις έβλεπε μόνο μια φορά στη ζωή του. Και αυτό γιατί θεωρούσαν ότι τα 110 χρόνια ήταν η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου.
Από τότε τα πράγματα άλλαξαν, όχι πάντα προς το καλύτερο. Τα σκοτεινά χρόνια που ακολούθησαν, ο μέσος όρος ζωής μειώθηκε και το μεσαίωνα ήταν μόλις τα 33 χρόνια. Στις αρχές του 20ού αιώνα ο μέσος όρος ανέβηκε στα 55 χρόνια, ενώ σήμερα το προσδόκιμο ζωής φτάνει τα 72,63 χρόνια (2020).
Τώρα μια νέα μελέτη ισχυρίζεται ότι ο άνθρωπος μπορεί να φτάσει τα 150 χρόνια και ότι αυτό είναι ένας στόχος που μπορεί να επιτευχτεί από τον οποιονδήποτε.
Σε σχέση με τους θεούς που ζουν χιλιάδες χρόνια, η ζωή του ανθρώπου είναι σύντομη. Ο Μαθουσάλας που αναφέρεται στη Βίβλο είναι ο μακροβιότερος άνθρωπος καθώς έζησε 969 έτη. (Γένεση 5:27).
Στο σύγχρονο κόσμο, ο μακροβιότερος άνθρωπος που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν η Γαλλίδα Ζαν Καλμάν (Jeanne Calment) που το 1997 πέθανε σε ηλικία 122 ετών και 164 ημερών. H Καλμάν γεννήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 1875 και πέθανε από φυσικά αίτια στις 4 Αυγούστου 1997. Ο σύζυγός της είχε πεθάνει το 1942. ν
Η Γαλλίδα Ζαν Καλμάν κατέχει το ρεκόρ μακροζωίας στον πλανήτη. Πηγή: BFM TV v
Στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, η πρόοδος της ιατρικής και των συναφών τεχνολογικών επιστημών μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία γήρανσης και να προσφέρει θεωρητικά στον άνθρωπο την αθανασία, αν και πάντα θα κινδυνεύει να πεθάνει από ατύχημα ή ασθένεια,
Στον πραγματικό κόσμο, φαίνεται ότι υπάρχει ένα όριο αναφορικά με το πόσο καιρό μπορεί ένα άτομο να επιβιώσει φυσικά και το όριο αυτό έχει να κάνει με την αντοχή του ανθρώπινου σώματος στα τραύματα και το άγχος.
Το άγχος και οι σκέψεις είναι οι δύο ψυχοσωματικοί παράγοντες που επηρεάζουν το ενδοκρινικό σύστημα και προκαλούν τα λεγόμενα αυτοάνοσα νοσήματα, στα οποία πρέπει να συμπεριληφθεί και ο καρκίνος.
Σήμερα πιστεύουμε ότι όλα εξαρτώνται από τα γονίδια, αλλά αυτό είναι λάθος. Δεν είναι γραμμένο στα γονίδια το πόσο θα ζήσουμε ή αν θα αρρωστήσουμε ή όχι. Η κληρονομικότητα παίζει δευτερεύοντα ρόλο. Πουθενά δεν είναι γραμμένο, ούτε στα κύτταρα ούτε στα μιτοχόνδρια ούτε στο DNA, ότι κάποιος πρέπει να γεράσει ή ότι πρέπει να πεθάνει ή ότι σε κάποια ηλικία πρέπει να πάθει Αλτσχάιμερ. Όλα αυτά τα προκαλούμε μόνοι μας, είτε επειδή τα είδαμε στους γονείς και τους παππούδες μας και πιστεύουμε ότι πρέπει να μας συμβούν και σε εμάς είτε επειδή η «επιστήμη» μας έπεισε ότι μεγαλώνοντας στα χρόνια πρέπει να χάσουμε τις φυσικές και διανοητικές μας δυνάμεις, να ζαρώσουμε και να γεράσουμε. Πρόκειται για δοξασίες, για «αστικούς μύθους» που δεν στηρίζονται πουθενά, αλλά δυστυχώς η πλειοψηφία των ανθρώπων τους έχει αποδεχτεί και τους έχει κάνει πραγματικότητα.
Από τους μύθους αυτούς μπορούμε να ξεφύγουμε, ακολουθώντας την εντελώς αντίθετη από την πλειοψηφία των ανθρώπων κατεύθυνση. ν
ΤΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 150 ΕΤΩΝ
Μια νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος μπορεί να φτάσει μέχρι τα 150 χρόνια, βάσει της υπάρχουσας ικανότητας ανάκαμψης.
Στη μελέτη, ερευνητές της εταιρείας βιοτεχνολογίας Geroμε έδρα τη Σιγκαπούρη χρησιμοποίησαν τον αριθμό των αιμοσφαιρίων μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων για να προσδιορίσουν την ικανότητα ανάκαμψης ή ανάρρωσης για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.
Ένας έφηβος που πέφτει, για παράδειγμα, μπορεί απλά να σηκωθεί, να ξεσκονιστεί και να συνεχίσει σαν να μην συνέβη τίποτα, ενώ ένα αδύναμο άτομο στα 80 του ίσως χρειαστεί μήνες για να ανακάμψει πλήρως.
Σύμφωνα με την έρευνα, αυτή η ικανότητα ανάκαμψης εξαφανίζεται τελείως μεταξύ 120-150 ετών.
Αυτό υποδηλώνει ότι τα 150 χρόνια είναι το απόλυτο ανώτατο όριο της φυσικής ανθρώπινης ζωής.
Τουλάχιστον έως τώρα.
«Η έρευνά μας… εξηγεί γιατί ακόμη και η πιο αποτελεσματική πρόληψη και θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία θα μπορούσαν να βελτιώσουν μόνο τον μέσο όρο ζωής και όχι να τον αυξήσουν, εκτός κι εάν αναπτυχθούν αποτελεσματικές θεραπείες κατά της γήρανσης», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Andrei Gudkov από το Roswell Park Comprehensive Cancer Center στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.