Δυστοπικό σενάριο: Μέχρι το 2100 οι πόλεις θα γίνουν σαν «κρεματόρια Νταχάου», καθώς η μέση θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί κατά 4,4°C.
Τα επόμενα χρόνια η ζωή στις πόλεις θα έχει γίνει αφόρητη. Image Credit: CC BY-SA 2.0 Arne Dedert
ν
ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ το περιοδικό Wired, μέχρι το 2100 η κλιματική αλλαγή θα έχει μετατρέψει όλες τις πόλεις του κόσμου σε «φούρνους».
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη επιστημόνων, η οποία προβλέπει πως στο μέλλον οι πόλεις θα γίνουν ανυπόφορα θερμές για τον άνθρωπο
Και ενώ η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται, το φαινόμενο των «αστικών θερμικών νησίδων» δείχνει πως οι πόλεις τείνουν να γίνονται αρκετά πιο θερμές από ό,τι οι αγροτικές περιοχές.
Και τούτο γιατί τα πράσινο των αγροτικών περιοχών δημιουργεί σκιά και δροσίζει τον αέρα απελευθερώνοντας νερό.
Βέβαια, με εκατομμύρια στρέμματα δασών να καίγονται κάθε χρόνο σε ανησυχητικό βαθμό, η επιφάνεια της Γης θα ερημοποιηθεί και έως το 2050 μεγάλα τμήματά της θα γίνουν όπως είναι σήμερα η έρημος Σαχάρα. ν
Η καταστροφή των δασών κάνει κάθε χρόνο τους καύσωνες να διαρκούν περισσότερο και να είναι πιο θανατηφόροι. Image credit: Pixabay
ν
ΑΝΟΔΟΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ 4,4°C
Η ζωή στη Γη είναι δυνατή χάρη στο γεγονός της ύπαρξης του οξυγόνου και στο γεγονός ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι 12°C.
Έχει υπολογιστεί ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά +2 βαθμούς θα καθιστούσε τη ζωή πάνω στη Γη αφόρητη. Γι’ αυτό και τα κράτη που συμμετείχαν στη Συμφωνία των Παρισίων δεσμεύτηκαν να μην αφήσουν την παγκόσμια θερμοκρασία να ανέλθει πάνω από +1,5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2030.
Δυστυχώς, λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, Όλες οι προηγούμενες μελέτες για το περιβάλλον δεν λάμβαναν καθόλου υπόψη τον οικιστικό ιστό της Γης, ο οποίος είναι αμελητέος (αποτελεί μόλις το 3 τοις εκατό της επιφάνειας του πλανήτη) μπροστά στις αχανείς αγροτικές και δασικές εκτάσεις της Γης.
Τώρα, η νέα μελέτη υπερδιπλασιάζει τον εξαρχής δύσκολο να επιτευχθεί στόχο της Συμφωνίας των Περισίων για παγκόσμια άνοδο κατά +2 βαθμούς Κελσίου, προβλέποντας ότι στον αιώνα που διανύουμε η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά +4,4 βαθμούς Κελσίου.
Σκεφθείτε τι σημαίνει αυτό, όταν με +2 βαθμούς Κελσίου η ζωή είναι αφόρητη. ν
Έως το 2050 μεγάλα τμήματά της Γης θα ερημοποιηθούν και θα γίνουν όπως είναι σήμερα η έρημος Σαχάρα. Image credit: Pixabay ν
«Λάβαμε υπόψη μας ένα σωρό καταστάσεις που δεν λάμβαναν υπόψη τους τα προηγούμενα κλιματολογικά μοντέλα, όπως είναι οι πόλεις, οι ωκεανοί, οι πάγοι και τα ρεύματα του αέρα», λέει ο Lei Zhao, επιστήμονας του κλίματος στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Urbana-Champaign και επικεφαλής συγγραφέας της πρόσφατης επιστημονικής εργασίας που δημοσιεύτηκε στο Nature Climate Change περιγράφοντας το νέο μοντέλο.
«Τώρα έχουμε προβολές που αφορούν τις αστικές περιοχές στο εγγύς και το μακρινό μέλλον».
Το μοντέλο της ομάδας του υποδηλώνει ότι οι πιο ζεστές πόλεις του σήμερα, όπως είναι για παράδειγμα η Αθήνα, θα μπορούσαν να γίνουν καταστροφικές για την αστική δημόσια υγεία, η οποία ήδη υποφέρει από τις επιπτώσεις της αυξανόμενης θερμοκρασίας και τους καύσωνες.
Μεταξύ των ετών 2000 και 2016, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των ανθρώπων που εκτέθηκαν σε κύματα θερμότητας αυξήθηκε κατά 125 εκατομμύρια και η ακραία θερμότητα διεκδίκησε περισσότερες από 166.000 ζωές μεταξύ 1998 και 2017.
Και ενώ αυτή τη στιγμή ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός ζει σε αστικές περιοχές, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε 70% έως το 2050, σύμφωνα με τους συγγραφείς της νέας μελέτης.
«Οι άνθρωποι που αναζητούν καλύτερες οικονομικές ευκαιρίες στις πόλεις αυξάνουν εν αγνοία τους στον κίνδυνο. Όταν διαβάζω άρθρα που μιλούν για την αστυφιλία και για καλύτερες συνθήκες ζωής, απλά δεν ξέρω τι συμβαίνει με την ανθρωπότητα, αν έχει τρελαθεί ή όχι», λέει ο επιστήμονας του κλίματος, Camilo Mora, του Πανεπιστημίου της Χαβάης. «Πότε θα ασχοληθούμε σοβαρά με αυτό το πρόβλημα;» διερωτάται.
Οι άνθρωποι που αναζητούν καλύτερες οικονομικές ευκαιρίες στις πόλεις αυξάνουν εν αγνοία τους στον κίνδυνο. Όταν διαβάζω άρθρα που μιλούν για την αστυφιλία και για καλύτερες συνθήκες ζωής, απλά απορώ και δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει με την ανθρωπότητα, αν έχει τρελαθεί ή όχι. ν
Αν θέλει να επιβιώσει τον πλανήτη Γη, ο άνθρωπος του μέλλοντος θα πρέπει να γίνει τρωγλοδύτης, όπως ήταν παλιά οι άνθρωποι των σπηλαίων. Πηγή: YouTube ν
Για να υπολογίσουν πόσο θα αυξηθούν οι θερμοκρασίες στις πόλεις, ο Zhao και οι συνεργάτες του από διάφορα ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley, κατασκεύασαν ένα στατιστικό μοντέλο για το κλίμα των αστικών περιοχών, εστιάζοντας στις μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες και την υγρασία.
Αυτοί οι δύο παράγοντες (θερμοκρασία και υγρασία) δημιουργούν την υπερβολικά υψηλή ζέστη: Το σώμα μας ανταποκρίνεται στις υψηλές θερμοκρασίες με την εφίδρωση, ένας φυσικός μηχανισμός που δημιουργεί ψύξη μέσω της εξάτμισης του ιδρώτα. Αλλά όταν τα επίπεδα της υγρασίας είναι επίσης υψηλά, αυτό καθιστά τη διαδικασία λιγότερο αποτελεσματική, επειδή όσο πιο υγρός είναι ο αέρας, τόσο λιγότερο εύκολα εξατμίζεται ο ιδρώτας από το σώμα μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα θερμά και υγρά περιβάλλοντα είναι πολύ πιο άβολα από την ξηρή θερμότητα.
Η θερμότητα και η υγρασία δεν δημιουργούν μόνο άβολες συνθήκες, αλλά και επικίνδυνες. Ο Camilo Mora έχει εντοπίσει 27 τρόπους με τους οποίους η θερμότητα μπορεί να σκοτώσει ένα άτομο.
Όταν το σώμα σας εντοπίσει ότι υπάρχει υπερθέρμανση, ανακατευθύνει το αίμα από τα όργανα στο δέρμα, διαχέοντας έτσι περισσότερη θερμότητα στον αέρα γύρω σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το δέρμα γίνεται κόκκινο όταν κάποιος βρεθεί σε ζεστό περιβάλλον.
Σε ακραία ζέστη, αυτό μπορεί να βγει εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα την ισχαιμία ή την εξαιρετικά χαμηλή ροή αίματος στα εσωτερικά όργανα. Αυτό μπορεί να βλάψει κρίσιμα όργανα όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά.
Επιπλέον, η υψηλή θερμοκρασία σώματος μπορεί να προκαλέσει κυτταρικό θάνατο, γνωστό ως θερμο-κυτταροτοξικότητα. Η υγρασία, αυξάνει από την άλλη μεριά τον κίνδυνο υπερθέρμανσης και ανεπάρκειας των οργάνων, καθώς αυτά αρχίζουν να βράζουν μέσα στα σώμα, αφού ο άνθρωπος δεν ιδρώνει αποτελεσματικά ώστε να ρίξει την θερμοκρασία του σώματός του. ν
Η υψηλή θερμοκρασία σώματος μπορεί να προκαλέσει κυτταρικό θάνατο, γνωστό ως θερμο-κυτταροτοξικότητα. Πηγή: California Dermatology & Clinical Research Institute ν
Η ζωή τις πόλεις θα αρχίσει να καθίσταται αδύνατη, εξαιτίας του φαινομένου των «αστικών θερμικών νησίδων», καθώς η αντανάκλαση τοη ήλιου στις επιφάνειες των σπιτιων αυξάνει την θερμοκρασία του περιβάλλοντος ότι +2 βαθμούς, όχι +4 βαθμούς, αλλά +20 βαθμούς Κελσίου! Στη διάρκεια ενός καύσωνα, η θερμοκρασία από +40 βαθμούς ανεβαίνει στους +60 βαθμούς Κελσίου.
Για παράδειγμα, με τον καύσωνα αυτών των ημερών, η θερμοκρασία στην Αθήνα μετρήθηκε πάνω από 60 βαθμούς Κελσίου σε άσφαλτο και στέγες.
Όπως λέει ο Camilo Mora, «είναι σαν να έχεις απέναντί σου τον Τζάκι Τσαν και τον Μάικ Τάισον να σε βαράνε. Μπορεί κάποιος να τα βάλει με τον έναν, αλλά είναι αδύναντο να τους αντιμετωπίσει και τους δύο και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το πετύχουν αυτό οι άνθρωποι».
Η λύση είναι να επιστρέψουμε στις σπηλιές και να γίνουμε τρωγλοδύτες ή να σκάψουμε λαγούμια μέσα στη γη. Μόνο έτσι θα αφήσουμε ήσυχο το περιβάλλον που θέλει εκατονταετίες για να συνέλθει από την καταστροφή και τη μόλυνση που έχουμε προκαλέσει.
Η Γη υπήρχε εκατομμύρια χρόνια πριν από εμάς και θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά από εμάς. Γύρω στο 2050 όλα θα καταστραφούν, εκτός εάν οι άνθρωποι αλλάξουν συνήθειες και νοοτροπία άμεσα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουμε περισσότερο έξυπνοι και λιγότερο καταστροφικοί. Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να συμβεί αυτό, από τη στιγμή μάλιστα που δεν το έχουμε καν συνειδητοποιήσει; ν
What is Climate Change? | Start Here | Al Jazeera English ν