Οι τροφές που προστατεύουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την άνοια
ΥΓΕΙΑ/ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Posted by Youmagazine Staff
Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, μια ορισμένη διατροφή ενισχύει τη γνωστική μας ανθεκτικότητα απέναντι στη νόσο Αλτσχάιμερ.
Image credit: Pixabay20
ν
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ έχουν νόσο Αλτσχάιμερ, υπάρχει ένα προειδοποιητικό σημάδι στον εγκέφαλο. Οι αμυλοειδείς πλάκες και τα νευροϊνιδιακά συμπλέγματα εμφανίζονται ως προειδοποιητικά σημάδια για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Μπορεί, όμως, κανείς να προστατευθεί από την άνοια;
Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι κάτι τόσο απλό, όπως η διατροφή θα μπορούσε να ενισχύσει τη γνωστική μας ανθεκτικότητα απέναντι στην άνοια.
Συγκεκριμένα, μια δίαιτα, που ονομάζεται δίαιτα MIND και αποτελεί συνδυασμό της περίφημης μεσογειακής διατροφής και του διαιτολογίου που ακολουθεί κάποιος για τη μείωση της υπέρτασης (DASH), αποδεικνύεται σωτήρια για όσους κινδυνεύουν από άνοια.
(Η υπέρταση αντιμετωπίζεται με μείωση του αλατιού στις τροφές, αδυνάτισμα, αύξηση της σωματικής και φυσικής δραστηριότητας, και με αναπνευστικές ασκήσεις).
Στην πραγματικότητα, MIND είναι συντομογραφία της έκφρασης “Mediterranean-DASH diet Intervention for Neurodegenerative Delay” (Μεσογειακή δίαιτα παρέμβασης για νευροεκφυλιστική καθυστέρηση). Αναπτύχθηκε από μια ομάδα ειδικών της διατροφής στο Πανεπιστήμιο Rush στο Σικάγο του Ιλινόις. Ωστόσο, η σχετική έρευνα ξεκίνησε από πολύ πριν και συγκεκριμένα το 2015.
Από τότε, πολλοί ερευνητές και το ευρύ κοινό έχουν εστιάσει σε αυτή τη διαιτητική προσέγγιση ως πιθανή στρατηγική πρόληψης του Αλτσχάιμερ.
Οι τροφές που προστατεύουν
Όπως έδειξε η πρόσφατη έρευνα σχετικά με τη διατροφή MIND, τρώγοντας περισσότερα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, χόρτα, μούρα, ξηρούς καρπούς, παρθένο ελαιόλαδο, δημητριακά ολικής αλέσεως και φρέσκα ψάρια θωρακιζόμαστε απέναντι στη γνωστική παρακμή.
Η μελέτη των επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Rush έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη δίαιτα MIND ‒έστω και μερικώς‒ είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία αργότερα στη ζωή τους, ανεξάρτητα από τυχόν αμυλοειδείς πλάκες ή νευροϊνιδιακά συμπλέγματα που μπορεί να είχαν.
«Κάποιοι άνθρωποι έχουν αρκετές αμυλοειδείς πλάκες και συμπλέγματα στον εγκέφαλό τους, τα οποία συνήθως διαπιστώνονται όταν είναι αργά, δηλαδή όταν κάποιος έχει πεθάνει, ωστόσο τα άτομα αυτά δεν πάσχουν από άνοια στη ζωή τους. λόγω της διατροφής που κάνουν», λέει ο ερευνητής γηριατρικής υγείας Klodian Dhana, επίκουρος καθηγητής στο Rush Medical College.
«Μάλιστα ορισμένοι έχουν την ικανότητα να διατηρούν τη γνωστική λειτουργία ανέπαφη σε προχωρημένη ηλικία παρά τη συσσώρευση αυτών των παθολογιών στοιχείων στον εγκέφαλο και η μελέτη μας έδειξε περίτρανα ότι η διατροφή MIND σχετίζεται με καλύτερες γνωστικές λειτουργίες, ανεξάρτητα από παθολογίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ», συμπληρώνει ο καθηγητής.
Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε στο Science Alert. Η έρευνα των επιστημόνων δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer Disease.
ν