Δίκτυο «ταφικών λεωφόρων» 4.500 ετών ανακαλύφθηκε στη Σαουδική Αραβία
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Posted by Youmagazine Staff
Χιλιάδες τάφοι σε σχήμα μενταγιόν ανακαλύφθηκαν κατά μήκος ενός δικτύου ταφικών λεωφόρων 170 χιλιομέτρων στον άξονα βορρά νότου.
Οι παράξενοι τάφοι σε σχήμα μενταγιόν που ανακαλύφθηκαν στη Σαουδική Αραβία. Image credit: Royal Commission for AlUla
v
ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ανακάλυψαν στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία ένα δίκτυο «ταφικών λεωφόρων» ηλικίας 4.500 ετών, η μεγαλύτερη από τις οποίες έχει μήκος 170 χλμ. Δεξιά κι αριστερά των λεωφόρων υπάρχουν χιλιάδες πέτρινοι τάφοι που έχουν σχήμα ανθρωπόμορφου μενταγιόν.
Οι λεωφόροι ονομάστηκαν «ταφικοί» επειδή δεξιά κι αριστερά έχουν τάφους. Είναι ωστόσο αβέβαιο αν οι αρχαίες φυλές της Αραβίας τις χρησιμοποιούσαν για την τέλεση νεκρικών πομπών. Ωστόσο οι λεωφόροι πρέπει να συνέδεαν μεταξύ τους οάσεις, σχηματίζοντας στην έρημο της Αραβίας ένα συγκοινωνιακό δίκτυο.
Μερικές από τις λεωφόρους σκάφτηκαν σε κόκκινους βράχους, αλλά οι περισσότερες «απλώς σχηματίστηκαν σε έδαφος που είχε ήδη λειανθεί από τα καραβάνια και τα πόδια των ανθρώπων και των κατοικίδιων ζώων τους, ο Ματ Ντάλτον (Mat Dalton) από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας. Η εργασία του για τις ταφικές λεωφόρους δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό The Holocene, καθώς και στο Live Science.
Το δίκτυο των λεωφόρων διευκόλυνε τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Ακολουθώντας κάποιος αυτό το δίκτυο, από βορρά προς νότο, μπορούσε να διανύσει μια απόσταση τουλάχιστον 530 χιλιομέτρων.
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις για τέτοιες λεωφόρους στη νότια Σαουδική Αραβία και στην Υεμένη. Φυσικά απαιτείται περαιτέρω έρευνα, αλλά υποδηλώνουν ότι οι οργανωμένες μετακινήσεις σε μεγάλες αποστάσεις δεν ήταν άγνωστες στους αρχαίους πληθυσμούς,
ν
Τμήμα μιας ταφικής λεωφόρου στη Σαουδική Αραβία, που πλαισιώνεται από πέτρινους τάφους σε σχήμα μενταγιόν. Image credit: Royal Commission for AlUla
ν
Κοντινό πλάνο ενός από τους τάφους σε σχήμα μενταγιόν που βρίσκονται δίπλα σε μια ταφική λεωφόρο. Image credit: Royal Commission for AlUla
ν
Τμήμα άλλης ταφικής λεωφόρου στη Σαουδική Αραβία, που πλαισιώνεται από πέτρινους τάφους σε σχήμα μενταγιόν. Image credit: Royal Commission for AlUla
ν
Οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν τι είδους τελετουργικά τελούνταν στις ταφικές λεωφόρους ή ακόμα και στους τάφους που πλαισιώνουν τα μονοπάτια του δικτύου.
Τα ανθρώπινα λείψανα μέσα στους τάφους είναι σε κακή κατάσταση, ενώ πολλοί τάφοι έχουν συληθεί έτσι που είναι αδύνατο χωρίς αντικείμενα και κτερίσματα να βγάλει κανείς κάποιο συμπέρασμα.
Παρά την έλλειψη πληροφοριών, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι τάφοι χρησιμοποιούνταν ως μνημεία, δηλαδή ως κτίσματα αφιερωμένα στη μνήμη των νεκρών, ειδικά όταν οι απόγονοι ή οι συγγενείς όσων ήταν θαμμένοι στους τάφους θα περνούσαν πιθανώς από δίπλα τους αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια της καθημερινής τους ζωής.
Κάτι παρόμοιο συναντάμε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο στην Αππία Οδό που άρχιζε από τη Ρώμη, διέσχιζε την Καμπανία και έφτανε μέχρι το Βρινδήσιον. Δεξιά και αριστερά της οδού υπήρχαν μεγαλοπρεπείς τάφοι και νεκρικά μνημεία.
ν