Προορισμένος να πεθάνει νέος o «βασιλιά του ροκ εντ ρολ» Έλβις Πρίσλεϋ έφυγε από τη ζωή στις 16 Αυγούστου 1977, όταν ήταν μόλις σαράντα δύο ετών.
Η συγγραφέας Sally Hoedel εξέτασε λεπτομερώς την οικογενειακή ιστορία του Έλβις Πρίσλεϊ. Image: Supplied
v
ΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ συγγραφέας ισχυρίζεται ότι ο τραγικός θάνατος του Έλβις Πρίσλεϊ σε ηλικία 42 ετών δεν προκλήθηκε από αυτοκαταστροφικές συνήθειες και κατάχρηση ναρκωτικών, αλλά ήταν ένα τραγικό αναπόφευκτο που οφειλόταν στα κακά γονίδια που υπήρχαν στο γενεαλογικό δέντρο του «βασιλιά του ροκ εντ ρολ».
Τα όσα ειπώθηκαν για τον θάνατο του βασιλιά είναι μύθοι και παρανοήσεις, που συνεχίζουν να στροβιλίζονται γύρω από το πρόσωπό του, στα 45 χρόνια από τότε που ο θρυλικός καλλιτέχνης βρέθηκε στις 16 Αυγούστου 1977 να μην ανταποκρίνεται στο μπάνιο της έπαυλής του Graceland στο Μέμφις του Τενεσί.
Η επίσημη αιτία του θανάτου του ήταν η καρδιακή προσβολή, μια τραγική μοίρα που έχει αποδοθεί εδώ και καιρό στην υπερβολική εξάρτηση του βασιλιά από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής.
Η τελευταία εικόνα που έχει μείνει από τον βασιλιά είναι ένας πρησμένος κι απογοητευμένος τοξικομανής, που έπαιρνε πολλά χάπια, τα είχε ελαφρώς χαμένα και πέθανε πριν την ώρα του.
Όμως η συγγραφέας Sally Hoedel έχει διαφορετική άποψη. Στο βιβλίο της Elvis:Destined to Die Young (1 Δεκεμβρίου 2020, Amazon) υποστηρίζει ότι η αιτία του πρόωρου θανάτου του Έλβις δεν είναι τόσο ξεκάθαρη.
Πιστεύει ότι ο Έλβις (8 Ιανουαρίου 1935 – 16 Αυγούστου 1977) ήταν προορισμένος να πεθάνει νέος. Στηρίζει αυτή την πεποίθησή της στο ότι είχε κληρονομήσει μια σειρά από ελαττωματικά γονίδια που πιθανόν του μεταδόθηκαν από τους παππούδες του από την πλευρά της μητέρας του, τον Μπομπ Σμιθ και την Ντολ Μάνσελ, που ήταν πρώτα ξαδέλφια. ν
Γκλάντις Λοβ και Βέρνον Έλβις, οι γονείς του Πρίσλεϊ. Φωτογραφία από το ιστορικό μουσείο Blue Moon στη Βερόνα του Μισισιπή. Wikimedia Commons ν
Η Hoedel υποστηρίζει ότι αυτά τα ελαττωματικά γονίδια ήταν οι επιβαρυντικοί παράγοντες πίσω από τα διάφορα προβλήματα υγείας του Έλβις, τα οποία αντιμετώπιζε με ένα κοκτέιλ συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
«Ο γάμος αυτός ανάμεσα στα πρώτα ξαδέρφια προκάλεσε πολλά προβλήματα», είπε η Hoedel στην US Sun.
«Ο δίδυμος αδερφός του Έλβις, ο Τζέσι Γκάρον Πρίσλεϊ, γεννήθηκε 35 λεπτά πριν από αυτόν νεκρός. Η μαμά του Έλβις, η Γκλάντις, πέθανε πολύ νέα στα 46 της χρόνια και είχε τρία αδέρφια που πέθαναν όλα σε παρόμοιες ηλικίες από προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά και τους πνεύμονες. Οπότε παύει να είναι σύμπτωση όταν τα στοιχεία αυτά εμφανίζονται στον Έλβις», υποστηρίζει η συγγραφέας. ν
Ο Έλβις Πρίσλεϊ με τους γονείς, τον πατέρα του Βέρνον και τη μητέρα του Γκλάντις. Image: Supplied ν
Να σημειωθεί ότι η Γκλάντις, όπως και ο Έλβις, πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια. Ήταν 46 ετών, μόλις τέσσερα χρόνια μεγαλύτερη από τον Έλβις όταν πέθανε. Μάλιστα πέθανε ακριβώς 19 χρόνια πριν από αυτόν, στις 14 Αυγούστου 1958.
Επιπλέον, τόσο ο Έλβις όσο και η Γκλάντις έζησαν μια «παρόμοια τετραετή περίοδο εκφυλιστικής υγείας» πριν από τον θάνατό τους, σύμφωνα με τη Hoedel, «που είναι αρκετά αξιοπερίεργο γιατί δεν έπαιρναν τα ίδια είδη φαρμάκων».
Η Hoedel διαπίστωσε επίσης ότι η Γκλάντις επισκεπτόταν έναν καρδιολόγο τουλάχιστον από το 1956 και ότι νοσηλεύτηκε για δύο εβδομάδες το ίδιο έτος με μια μυστηριώδη ασθένεια.
Λίγο πριν από το θάνατό της, η Γκλάντις διαγνώστηκε επίσης με ηπατίτιδα, η προέλευση της οποίας μπέρδεψε τους γιατρούς της εκείνη την εποχή, οι οποίοι δεν γνώριζαν ότι ήταν αλκοολική.
Γεννημένη σε μια φτωχογειτονιά στο Τούπελο του Μισισιπή, η Γκλάντις έζησε πολλά χρόνια στη μιζέρια, σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Κατά συνέπεια ήταν απροετοίμαστη όταν ο γιος της απέκτησε παγκόσμια φήμη και μεγάλη περιουσία. Ήταν κάτι που δεν το περίμενε. Μάλιστα, αρνιόταν να το δεχτεί. «Μακάρι να ήμασταν πάλι φτωχοί», είπε κάποτε σε έναν φίλο της από το τηλέφωνο. ν
Ο Έλβις Πρίσλεϊ το 1957 στο φιλμ Jailhouse Rock. Wikimedia Commons ν
Ο βασιλιάς στη συναυλία που έδωσε στη γενέτειρά του, το Τούπελο του Μισισιπή, στις 26 Σεπτεμβρίου 1956. Wikimedia Commons ν
Όσο ο γιος της γινόταν διάσημος, τόσο η Γκλάντις ένιωθε πιο απομονωμένη. Για να νικήσει την κατάθλιψη άρχισε να πίνει υπερβολικά και να παίρνει χάπια αδυνατίσματος – μια καθοδική πορεία που πολλοί πιστεύουν ότι οδήγησε στη διάγνωση της ηπατίτιδας και τελικά συνέβαλε στο θάνατό της.
Η Γκλάντις αρρώστησε βαριά μόλις λίγους μήνες αφότου ο Έλβις κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό. Η συγκυρία αυτή δημιούργησε το μύθο ότι η Γκλάντις το έριξε στο αλκοόλ επειδή τάχα υπέφερε που ο γιος της υπηρετούσε στο εξωτερικό… στη Γερμανία!
Η Hoedel πιστεύει ότι ο μύθος αυτός είναι αβάσιμος, προϊόν του Χόλυγουντ. ν
Ο βασιλιάς του ροκ εντ ρολ πέθανε το 1977. Image: Supplied ν
«Οι Πρίσλεϊ ήταν απίστευτα μυστικοπαθείς όσον αφορά την υγεία τους», λέει η Hoedel, «αλλά κατάφερα να πάρω συνέντευξη από ανθρώπους όπως η Nancy Clarke, η κόρη του καρδιολόγου της Γκλάντις, η οποία συνόδευε τον πατέρα της όποτε αυτός πήγαινε στο σπίτι των Πρίσλεϊ.
»Και μου είπε πριν πεθάνει ο πατέρας της, ότι ο θάνατος της Γκλάντις έκρυβε περισσότερα από όσα φαίνονταν, επειδή έμοιαζε με ηπατίτιδα, αλλά δεν ήταν και ο πατέρας της δεν μπορούσε να βρει τι συνέβαινε».
Η Hoedel πιστεύει ότι η Γκλάντις υπέφερε στην πραγματικότητα από ανεπάρκεια Άλφα-1 αντιθρυψίνης, μια κληρονομούμενη και σπάνια διαγνωσμένη διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει πνευμονική και ηπατική νόσο. Οι ασθενείς που πάσχουν από ανεπάρκεια της Άλφα-1 αντιθρυψίνης έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν εμφύσημα. Η μέτρησή της έχει ιδιαίτερη σημασία στη διάγνωση αναπνευστικών νοσημάτων και ηπατικής κίρρωσης.
«Ξέρουμε ότι ο Έλβις είχε κληρονομήσει αυτή τη νόσο, επειδή μετά το θάνατό του διαπιστώθηκε ότι ήταν φορέας της Άλφα-1, οπότε αυτή προήλθε από κάπου», προσθέτει η συγγραφέας και καταλήγει:
«Όλα αυτά μας οδηγούν πίσω στους γονείς της Γκλάντις που ήταν πρώτα ξαδέρφια».
Στο βιβλίο της, η Hoedel εξετάζει και τα προβλήματα υγείας της γιαγιάς του Έλβις, Ντολ Σμιθ, η οποία πιστεύεται ότι έπασχε από φυματίωση για περισσότερα από 30 χρόνια. ν
Ο Έλβις ήταν ένας χαρισματικός καλλιτέχνης και μια μαγνητική σκηνική παρουσία. Image: Supplied ν
Σύμφωνα με τη Hoedel ο Έλβις κληρονόμησε δύο κατεστραμμένα γονίδια και μια πιο σοβαρή εκδοχή της νόσου Άλφα-1 αντιθρυψίνης.
Τέλος, όλα τα αδέρφια της Γκλάντις πέθαναν από προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά και το συκώτι σε ηλικίες μεταξύ σαράντα και πενήντα ετών.
Ο βασιλιάς έπασχε από ασθένειες σε εννέα από τα 11 σωματικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων και των εντέρων. Η Hoedel υποστηρίζει ότι πέντε από αυτές τις εν δυνάμει ασθένειας υπήρχαν από τη γέννησή του. Αυτό σημαίνει ότι ο Έλβις ήταν ένας άνθρωπος που πάλευε κάθε μέρα για να επιβιώσει.
Ο Έλβις υπέφερε από χρόνιους πόνους και από μια δια βίου αϋπνία. Το μεγαλύτερο ωστόσο βάρος ήταν ότι προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο να γίνει ο Έλβις Πρίσλεϊ.
Αναγκασμένος να κάνει συνεχώς περιοδείες, έπρεπε να παίρνει συνέχεια φάρμακα για να μπορεί να λειτουργήσει.
Γιατί ο Έλβις –ένας αφοσιωμένος γιος, σύζυγος, πατέρας και φίλος– δεν μπορούσε να σταματήσει να παίζει. Έδινε απλόχερα χρήματα σε συγγενείς και φίλους, ενώ είχε περισσότερα από 100 άτομα στη μισθοδοσία του, τα οποία βασίζονταν σε αυτόν για να θρέψουν τις οικογένειές τους.
Ο Λαμάρ Φάικ, μέλος της Μαφίας του Μέμφις, είπε στη Hoedel ότι κάποτε παρακάλεσε τον Έλβις να σταματήσει τις περιοδείες, όταν ο τραγουδιστής του είπε ότι είχε κουραστεί και πονούσε.
«Έχω να πληρώσω μισθούς», απάντησε ο βασιλιάς.
Μιλώντας για την κακή υγεία του άλλοτε ηλεκτρικού καλλιτέχνη κατά τα τελευταία του χρόνια, ο σωματοφύλακας του Έλβις, Εντ Πάρκερ, τον περιέγραψε ως μια «μπαταρία που δεν είχε αδειάσει μόνο μια φορά, αλλά πάρα πολλές φορές».
«Το σώμα του δεν μπορούσε πλέον να σηκώσει το φορτίο», είπε ο Πάρκερ.
Ωστόσο, ο Έλβις παρέμεινε στρατευμένος στο καθήκον, μέχρι που η ζωή του τελείωσε απότομα στις 16 Αυγούστου 1977. ν