Τα αινιγματικά «σπίτια των δράκων» στην Ελλάδα

Κατηγορία NEWS, Αρχαία Μυστήρια

ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Σε δύσβατες και ορεινές περιοχές της Εύβοιας υπάρχουν κάποια περίεργα κτίσματα, για την ταυτότητα των οποίων έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες.

Το συγκρότημα δρακόσπιτων στην θέση Πάλλη-Λάκα. Image: Γ.Τ. Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

v

ΤΑ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ της Εύβοιας, κατασκευασμένα από τετραγωνικούς λιθόπλινθους χωρίς συνδετικό υλικό, κατασκευές που κατά την ύστερη αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκαν ως ποιμνιοστάσια, φαίνεται ότι για περισσότερες από δύο χιλιετίες εξυπηρετούσαν κι άλλες λειτουργίες, ανέφερε ανακοινωθέν του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το μνημειακό μέγεθος των οικοδομικών λίθων (μεγαλιθικές κατασκευές) και η περίτεχνα κατασκευασμένη, κατά το εκφορικό σύστημα, στέγη έκαναν τους κατοίκους της περιοχής να πιστέψουν ότι χτίστηκαν από «δράκους», ανθρωπόμορφους δηλαδή γίγαντες με υπερφυσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα και ερευνητή Χρήστο Λάζο, τα δρακόσπιτα σχετίζονται με τον αστερισμό του Δράκοντα.

Η λέξη Δράκος έχει τη ρίζα της από το ρήμα “δέρκομαι” που σημαίνει εκείνον που έχει οξύ και διαπεραστικό βλέμμα. Ακόμα σημαίνει εκείνον που καταπλήσσει με το βλέμμα του. Τέτοιο βλέμμα αλλά και υπερβολική δύναμη είχαν οι Δράκοι κατά τη λαϊκή παράδοση.

Γενικά πιστεύεται ότι τα δρακόσπιτα τα έχτισαν οι Δρύοπες, Πελασγικός λαός, ο οποίος κατοικούσε στην ορεινή περιοχή μεταξύ Οίτης και Παρνασσού, ενώ αργότερα εγκαταστάθηκαν στην Νότια Εύβοια, αλλά και στην Πελοπόννησο, όταν εκδιώχθηκαν από τους Δωριείς (1200 π.Χ.).

Τα κτίρια, που βρίσκονται στα βουνά του νότιου τμήματος της Εύβοιας δεν έχουν αποκαλύψει ακόμη όλα τους τα μυστικά και η αρχαιολογική έρευνα προσπαθεί να λύσει το μυστήριο της πρωταρχικής τους χρήσης: μικρό ιερό, καταφύγιο λατόμων, ή φυλάκιο;

Ανάμεσα στους λόφους, στο νότιο τμήμα του νησιού, δεσπόζει ένα λίθινο συγκρότημα κτιρίων που ξεχωρίζει για το μνημειακό μέγεθος των οικοδομικών λίθων και την εκφορικής κατασκευής στέγη τους.
ν

Το συγκρότημα δρακόσπιτων στην θέση Πάλλη-Λάκα. Image: Γ.Τ. Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
ν

Το συγκρότημα δρακόσπιτων στην θέση Πάλλη-Λάκα αποτελείται από τρία κτίρια, διαστάσεων 12.40μ x 6.20μ το βόρειο και το νότιο, ενώ το ανατολικό είναι μακρύτερο, 6.20μ x 5.80μ. Image: Γ.Τ. Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
ν

Αποτελείται από τρία κτίρια, διαστάσεων 12.40μ x 6.20μ το βόρειο και το νότιο, ενώ το ανατολικό είναι μακρύτερο, 6.20μ x 5.80μ.

Το συγκρότημα στην θέση Πάλλη-Λάκα συγκαταλέγεται στα συνολικά επτά «δρακόσπιτα» που σώζονται στα πρανή των βουνών, τα οποία οι ερευνητές προσπαθούν να χρονολογήσουν, να αποσαφηνίσουν την ταυτότητα των κατασκευαστών τους, αλλά και να αποκαλύψουν το μυστήριο της χρήσης και των λειτουργιών τους.

Eλληνο-ελβετική ομάδα, με επικεφαλής τη δρα Αγγελική Γ. Σίμωσι (Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας) και τον καθηγητή Karl Reber (Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα), διενήργησε έρευνες στο δρακόσπιτο στην θέση Πάλλη- Λάκκα, νότια των Στύρων.

Σκοπός της έρευνας ήταν να αποσαφηνιστεί η κάτοψη και ο τρόπος κατασκευής, αλλά, κυρίως, να γίνει περισυλλογή κεραμικών θραυσμάτων που θα οδηγήσουν στην ακριβέστερη χρονολόγηση.

Εφέτος, χάρη στα ευρήματα της ανασκαφής, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να επιβεβαιώσουν ότι το μνημείο της Πάλλης-Λάκκας οικοδομήθηκε κατά την αρχαιότητα. Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε αναφορικά με τη χρονολόγηση των δρακόσπιτων, η λειτουργία τους δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη.
ν

Η λειτουργία των δρακόσπιτων δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη. Image: Γ.Τ. Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
ν

Το δρακόσπιτο στο όρος Όχη στην Κάρυστο ανακάλυψε στις 11 Σεπτεμβρίου 1797, ο ερευνητής M. P. Hawkins. Image: Γ.Τ. Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
ν

Η ανακάλυψη ενός «τείχους», πλάτους 1 μέτρου περίπου, δίπλα στο συγκρότημα προσφέρει νέα στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση, αν και η χρήση του παραμένει ακόμα άγνωστη (άνδηρo;) και ανήκει σε δεύτερη οικοδομική φάση.

Μέχρι σήμερα, στην περιοχή των Στύρων έχουν εντοπιστεί επτά κατασκευές που παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά των δρακόσπιτων.

Παράλληλα με τις εργασίες που διενεργήθηκαν στην Πάλλη-Λάκκα, οι αρχαιολόγοι ξεκίνησαν την τεκμηρίωση και των υπολοίπων δρακόσπιτων στις θέσεις Λουμιθέλ, Κρόι-Φτοχτ, Ίλκιζες και Μακκού.

Χάρη στις τοπογραφικές και φωτογραμμετρικές αποτυπώσεις, οι αρχαιολόγοι διαθέτουν πλέον τρισδιάστατα μοντέλα αυτών των σπιτιών, γεγονός που διευκολύνει σημαντικά τη μελέτη τους. Τέλος, το έργο της ελληνο-ελβετικής ομάδας έχει επίσης ως στόχο να αναδείξει αυτά τα μνημεία, τα οποία είναι από τα πλέον επισκέψιμα στην περιοχή, παρέχοντας πληροφορίες στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν οι αρχαιολόγοι της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής, Chloé Chezeaux, Jérôme André, Nina Nicole και Tristan Allegro, ενώ από πλευράς της ΕΦΑ Ευβοίας την επιτόπου επιστημονική ευθύνη έχει η τμηματάρχης Φανή Σταυρουλάκη.
ν

 


Translate this post