Πέρασαν 67 χρόνια από τότε που ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης έγινε στόχος ενός απρόκλητου και κεντρικά κατευθυνόμενου πογκρόμ.
Στιγμιότυπο από το βίντεο για τα «Σεπτεμβριανά». Πηγή: YouTube
v
«ΠΕΡΑΣΑΝ 67 χρόνια από εκείνον το Σεπτέμβρη του 1955, με τον σημαίνοντα Ελληνισμό της Πόλης να δέχεται ένα ισχυρό –κεντρικά ενορχηστρωμένο– πλήγμα. Η μνήμη, άλλως η αλήθεια, συνεπής, με το βίντεο… υπόμνηση».
Τα παραπάνω ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης, σε ανάρτησή του στο Facebook, η οποία συνοδευόταν από το βίντεο με τίτλο «Σεπτεμβριανά ’55 – Η αποτύπωση της τραγωδίας», της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Ήταν 6 Σεπτεμβρίου 1955 όταν ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης έγινε στόχος ενός απρόκλητου και κεντρικά κατευθυνόμενου πογκρόμ, με ολέθριες συνέπειες για τους ομογενείς, αλλά και για την κοινωνία της ίδιας της Τουρκίας, όπως επεσήμανε κι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. ν
Σεπτεμβριανά 1955 – Η αποτύπωση της τραγωδίας | MediaGovGR ν
;
ν
Όπως ανέφερε ο Νίκος Δένδιας, «το πογκρόμ ήταν ο πρώτος κρίκος σε μια αλυσίδα θλιβερών γεγονότων κατά της Eλληνικής Mειονότητας στην Πόλη, η οποία εκδιώχθηκε ή εξαναγκάσθηκε να εγκαταλείψει την πατρογονική της γη, παρότι η Τουρκία είχε την υποχρέωση, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης, να εγγυηθεί την ευημερία της».
«Οι λιγοστοί εναπομείναντες σήμερα Έλληνες της Πόλης, σε αντίθεση με την ευημερούσα Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη, αποτελούν αδιαμφισβήτητα στοιχεία που μιλούν από μόνα τους για την αντιμετώπιση που επιφυλάσσει κάθε χώρα, αντίστοιχα, στις μειονότητες. Σήμερα, 67 χρόνια μετά το πογκρόμ, η εν γένει συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας έρχεται να υπενθυμίσει δυστυχώς την απόσταση που τη χωρίζει από την Ελλάδα, όσον αφορά την αντίληψη για το Διεθνές Δίκαιο, τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αξίες, την ειρηνική συνύπαρξη των λαών». ν
Σεπτεμβριανά 1955: Το πογκρόμ του τουρκικού όχλου κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Πηγή: in.gr
ν
«Η Τουρκία οφείλει να πληρώσει αποζημιώσεις»
Στο μεταξύ, σε άρθρο του στην αγγλόφωνη έκδοσης της τουρκικής ιστοσελίδας Gerceknews, όπως ανέφερε το in.gr, ο Τούρκος δικηγόρος Ορχάν Κεμάλ Τζενγκίζ, ο οποίος έχει ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, κάνει αναδρομή στα “Σεπτεμβριανά”.
Υπογραμμίζει ότι «αν κοιτάξει κανείς τι συνέβη το 1955, τις ημέρες 6-7 Σεπτεμβρίου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επρόκειτο για ειδεχθή εγκλήματα, που σαφώς συνιστούν βασανιστήρια, καταστροφή περιουσίας, εγκλήματα μίσους, ακόμη και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Επομένως, δε θα πρέπει να υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί για την παροχή επανόρθωσης στα θύματα».
«Απλώς προσπαθήστε να φανταστείτε κάτι για μια στιγμή: Η γειτονιά σας δέχεται επίθεση από όχλους χιλιάδων ανθρώπων. Αυτοί οι βίαιοι άνθρωποι φαίνονται πολύ θυμωμένοι και ανεξέλεγκτοι από τη μια, αλλά από την άλλη επιλέγουν τους στόχους τους πολύ προσεκτικά. Και συνειδητοποιείς ότι αυτοί οι άνθρωποι επιτίθενται μόνο στα μέλη της μειονότητας που ανήκει η κοινότητά σου».
«Λεηλατούν ό,τι βρουν. Καταστρέφουν κάθε περιουσία που βρίσκεται στο δρόμο τους. Επιτίθενται σε χώρους λατρείας και νεκροταφεία. Βιάζουν γυναίκες. Και όταν αυτά τα βάρβαρα πλήθη τα κάνουν όλα αυτά, ο κρατικός μηχανισμός είναι εξαφανισμένος. Δεν μπορείτε να δείτε κάποιον αστυνομικό για βοήθεια. Και αυτές οι επιθέσεις συνεχίζονται αδιάκοπα για τουλάχιστον δύο ημέρες»
«…Στην Τουρκία, αυτές οι μέρες ονομάζονται “γεγονότα 6-7 Σεπτεμβρίου 1955”. Πιστεύω ότι ο τίτλος “γεγονότα” είναι απλώς μια εφεύρεση για να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα του τι ακριβώς συνέβη. Ορισμένοι έχουν ονομάσει σωστά αυτά τα “γεγονότα” πογκρόμ, όρος που προέρχεται από τα ρωσικά, και το πιο γνωστό παράδειγμα του οποίου ήταν η “Kristallnacht” (Νύχτα των Κρυστάλλων) που διέπραξαν οι Ναζί το 1938 στη Γερμανία».
«Ως αποτέλεσμα αυτών των “γεγονότων”, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπέστησαν ζημιές 4.214 σπίτια, 1.004 επιχειρήσεις, 73 εκκλησίες, 1 συναγωγή, 2 μοναστήρια, 26 σχολεία και 5.317 κτίρια όπως εργοστάσια, ξενοδοχεία και ταβέρνες. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις, ενώ ελληνικές πηγές αναφέρουν 15 θανάτους. Σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς, 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ ανεπίσημα στοιχεία αναφέρονται σε 300. Εκατοντάδες γυναίκες εκτιμάται ότι βιάστηκαν. Μόνο στο Ελληνικό Νοσοκομείο Μπαλουκλί, 60 Ελληνίδες νοσηλεύτηκαν μετά από σεξουαλική επίθεση».
«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έπαιξαν έναν αρκετά προβοκατόρικο ρόλο πριν από τα πογκρόμ. Ξεσήκωσαν τον κόσμο εναντίον Τούρκων πολιτών ελληνικής καταγωγής. Το πρόσχημα ήταν η ένταση στην Κύπρο και παρουσίαζαν τους Έλληνες στην Τουρκία ως συνεργάτες ή την πέμπτη φάλαγγα του “εχθρού”…» v