Ανακαλύφθηκε ο τάφος της βασίλισσας Νεφερτίτης;
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Posted by Youmagazine Staff
Αιγύπτιος αρχαιολόγος ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε τον τάφο της Νεφερτίτης, της θρυλικής βασίλισσας της Αιγύπτου.
Προτομή της Νεφερτίτης, της θρυλικής βασίλισσας της Αιγύπτου (περ. 1370-1330 π.Χ.). Image credit: Egisto Sani / Flickr
v
Η ΝΕΦΕΡΤΙΤΗ ήταν βασίλισσα της αρχαίας Αιγύπτου και έζησε μεταξύ των ετών 1370-1330 π.Χ. περίπου. Είναι μια από τις πιο διάσημες βασίλισσες δίπλα στη Χατσεψούτ, τη Νεφερτάρι και την Κλεοπάτρα που φημίζονταν για τη δυναμική προσωπικότητα και το κάλλος τους. Ωστόσο, ο τάφος και η μούμια της δεν βρέθηκαν ποτέ.
Τώρα, ένας Αιγύπτιος αρχαιολόγος ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε τον τάφο, επομένως και τη μούμια, της θρυλικής βασίλισσας που κυβέρνησε την Αίγυπτο δίπλα στον φαραώ Ακενατόν.
Πρόκειται για τον περίφημο αρχαιολόγο και αιγυπτιολόγο Ζάχι Χαουάς, που χρημάτισε στο παρελθόν υπουργός αρχαιοτήτων της Αιγύπτου,
Όπως έγινε γνωστό από τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, ο Χαουάς ετοιμάζει μια έκθεση για τις γυναίκες της αρχαίας Αιγύπτου, με τίτλο «Κόρες του Νείλου». Ο αρχαιολόγος άφησε να εννοηθεί ότι πρωτεύουσα θέση θα έχει η Νεφερτίτη, της οποίας βρέθηκε ο τάφος με τα απομεινάρια της μούμιας της. Η ακριβής τοποθεσία ωστόσο κρατείται μυστική.
ν
Ο φαραώ Ακενατόν, γνωστός επίσης ως Neferjeperura Amenhotep, Αμενχοτέπ Δ΄ ή Αμένωφις Δ΄ (αριστερά) και η σύζυγός του Νεφερτίτη (δεξιά). Image: Supplied
ν
Φημισμένη για την ομορφιά της, η βασίλισσα Νεφερτίτη (το όνομα σημαίνει «όμορφη νέα», ενώ το όνομα Νεφερτάρι σημαίνει «η πιο όμορφη απ’ όλες») ήταν εξέχουσα προσωπικότητα της 18ης Δυναστείας της αρχαίας Αιγύπτου και βασίλεψε για χρόνια στο πλευρό του συζύγου της, του Φαραώ Ακενατόν, με τον οποίο απέκτησε έξι κόρες.
Μαζί με τον σύζυγό της αποφάσισαν να αμφισβητήσουν ολόκληρο τα πολυθεϊστικό σύστημα πίστης της αρχαίας Αιγύπτου, εγκαθιδρύοντας για πρώτη φορά τον μονοθεϊσμό. Έτσι, εξάλειψαν 2.000 θεότητες, ανακηρύσσοντας ως μοναδικό θεό τον Ήλιο ή Ατόν.
Την εποχή εκείνη, πριν από 3.500 χρόνια, η Αίγυπτος ήταν η πλουσιότερη και πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο.
Ωστόσο, η αλλαγή της θρησκείας κλόνισε τα ίδια τα θεμέλια της αιγυπτιακής κοσμοθεωρίας και έφερε ολόκληρο το έθνος στο χείλος της αβύσσου.
ν
Χαρακτικό που δείχνει πώς ζούσε η βασιλική οικογένεια κάτω από τον ηλιακό δίσκο – τον ένα και μοναδικό θεό Aτόν. Image: Supplied
ν
Όμως ο Ακενατόν δεν έζησε αρκετά. Πέθανε τον δέκατο έβδομο χρόνο της βασιλείας του. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η Νεφερτίτη συνέχισε να κυβερνά για ένα διάστημα με το όνομα Neferneferuaten πριν αναλάβει ο νεαρός Τουταγχαμών. Με τον νέο φαραώ επανήλθε ο πολυθεϊσμός και το ιερατείο του Άμμωνα-Ρα.
Μετά τον θάνατό του, ο Ακενατόν χαρακτηρίστηκε «καταραμένος», η πρωτεύουσά του (στην περιοχή της σημερινής Ελ-Αμάρνα) εγκαταλείφθηκε, τα κτίσματά του καταστράφηκαν και το όνομά του διαγράφτηκε από τα επίσημα αρχεία του κράτους.
Με τα χρόνια έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για τον εντοπισμό του τάφου της βασίλισσας Νεφερτίτης, αλλά μέχρι στιγμής οι αρχαιολόγοι δεν έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν οριστικά πού βρίσκεται το λείψανό της.
Ωστόσο, ο Ζάχι Χαουάς αναζωπύρωσε τη συζήτηση για άλλη μια φορά υποστηρίζοντας ότι ανακάλυψε το πού βρίσκεται η βασίλισσα Νεφερτίτη και ότι σκοπεύει να αποκαλύψει όλα όσα γνωρίζει το φθινόπωρο.
Ο ισχυρισμός του επικεντρώνεται σε δύο άγνωστες μούμιες που βρέθηκαν στον τάφο KV21 στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Και οι δύο είναι υπολείμματα γυναικών ‒πιθανώς μητέρας και κόρης‒ και ανήκουν στη σωστή χρονική περίοδο.
Ο Χαουάς πιστεύει ότι μια από αυτές τις μούμιες είναι η βασίλισσα Νεφερτίτη.
«Τον Οκτώβριο θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την ανακάλυψη της μούμιας της Ankhesenamun, της συζύγου του Τουταγχαμών, και της μητέρας της, της βασίλισσας Νεφερτίτης», δήλωσε στον Independent
Θα χρειαστεί, λοιπόν, να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο, για να μάθουμε τι ακριβώς ανακάλυψε.
ν