Η «ορμόνη της αγάπης» μπορεί να βοηθήσει τις πληγωμένες καρδιές
ΙΑΤΡΙΚΑ
Posted by Youmagazine Staff
Η ωκυτοκίνη, η «ορμόνη της αγάπης» μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των τραυματισμένων καρδιών, σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες.
Θα μπορούσε η ωκυτοκίνη να βοηθήσει τον καρδιακό ιστό να αποκατασταθεί μετά από μια προσβολή; Image: Supplied
v
Η ΩΚΥΤΟΚΙΝΗ, που μερικές φορές αποκαλείται «ορμόνη της αγάπης», μπορεί να βοηθήσει να θεραπεύσει ραγισμένες καρδιές στην κυριολεξία. Σε μια νέα μελέτη σε ψάρια ζέβρα και ανθρώπινα κύτταρα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ορμόνη αυτή που δημιουργείται από τον εγκέφαλο μπορεί να βοηθήσει στην αναγέννηση του καρδιακού ιστού μετά από τραυματισμό και, θεωρητικά, θα μπορούσε κάποια μέρα να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία των καρδιακών προσβολών.
Η ωκυτοκίνη έχει ονομαστεί η ορμόνη της «αγάπης» ή της «αγκαλιάς» για τον γνωστό ρόλο της στη δημιουργία κοινωνικών δεσμών και εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων και τα επίπεδά της συχνά αυξάνονται όταν οι άνθρωποι αγκαλιάζονται, εκφράζουν τον έρωτά τους ή κάνουν σεξ.
Η ωκυτοκίνη είναι νευροπεπτίδιο που παράγεται στον υποθάλαμο και απελευθερώνεται από την οπίσθια υπόφυση του εγκεφάλου. Παίζει ρόλο στους κοινωνικούς δεσμούς, στην αναπαραγωγή, στον τοκετό και την περίοδο μετά τον τοκετό.
Απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος ως ορμόνη υπεύθυνη για την διάταση του τραχήλου της μήτρας και της μήτρας κατά τη διάρκεια του τοκετού, ενώ παράλληλα δίνει ερεθίσματα στις θηλές για τον θηλασμό. Έτσι βοηθάει στον τοκετό, στον δεσμό μητέρας παιδιού και στην παραγωγή γάλακτος.
Η ωκυτοκίνη βοηθά επίσης στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος από τραυματισμό μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, καταπολεμά τις φλεγμονές και προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες.
Τι αποκαλύπτει η νέα μελέτη
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή (30 Σεπτεμβρίου) στο περιοδικό Frontiers in Cell and Developmental Biology υπογραμμίζει ένα ακόμη πιθανό όφελος της ωκυτοκίνης. Τουλάχιστον στα ψάρια ζέβρα, η ορμόνη βοηθά την καρδιά να αντικαταστήσει τα τραυματισμένα και νεκρά καρδιομυοκύτταρα, δηλαδή τα μυϊκά κύτταρα που ενεργοποιούν τις καρδιακές συσπάσεις.
Από την άλλη πλευρά, τα πρώτα αποτελέσματα σε ανθρώπινα κύτταρα υποδηλώνουν ότι η ωκυτοκίνη θα μπορούσε να διεγείρει παρόμοια αποτελέσματα και στους ανθρώπους, εάν χορηγηθεί με τον σωστό χρόνο και στη σωστή δόση.
ν
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και στην έναρξη του θηλασμού, η ωκυτοκίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη σχέση της μητέρας με το παιδί. Image: Supplied
ν
Από όλα τα όργανα, μόνο η καρδιά έχει περιορισμένη ικανότητα να επιδιορθώνεται ή να αντικαθιστά κατεστραμμένο ή νεκρό ιστό.
Ωστόσο, αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι μετά από έναν τραυματισμό, όπως μια καρδιακή προσβολή, ένα υποσύνολο κυττάρων στην εξώτατη μεμβράνη της καρδιάς, που ονομάζεται επικάρδιο, αποκτά μια νέα ταυτότητα. Αυτά τα κύτταρα μεταναστεύουν προς τα κάτω στο στρώμα του καρδιακού ιστού όπου βρίσκονται οι μύες και μετατρέπονται σε κύτταρα που μοιάζουν με βλαστοκύτταρα, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να μετατραπούν σε διάφορους τύπους καρδιακών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιομυοκυττάρων.
Αυτή η διαδικασία έχει μελετηθεί σε μεγάλο βαθμό σε ζώα, αλλά τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μπορεί να εμφανιστεί και σε ενήλικες ανθρώπους είναι περιορισμένα. Δυστυχώς, η διαδικασία στους ανθρώπους είναι αναποτελεσματική και συμβαίνει σε πολύ λίγα κύτταρα για να έχει ως αποτέλεσμα την ουσιαστική αναγέννηση των ιστών μετά από καρδιακή προσβολή.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης, η παρουσία της ωκυτοκίνης ενθαρρύνει περισσότερα επικαρδιακά κύτταρα να μεταμορφωθούν σε καρδιομυοκύτταρα, με αποτέλεσμα να βοηθηθεί η καρδιά να αναδομηθεί μετά από κάποια προσβολή.
Από γενικότερη άποψη, η ανακάλυψη αυτή δείχνει ότι αν υπάρχει αγάπη στη ζωή μας, αν αγαπάμε τους άλλους και ταυτόχρονα δεν εχθρευόμαστε τον εαυτό μας, τότε έχουμε καλύτερη υγεία και φυσικά μακροημέρευση.