Εντοπίστηκαν 168 νέα γεωγλυφικά στο οροπέδιο της Νάσκα στο Περού (vid)
ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ
Posted by Youmagazine Staff
Μια εναέρια έρευνα στην έρημο Νάσκα του Περού οδήγησε στην ανακάλυψη πολλών περισσότερων γεωγλυφικών.
Ένα από τα νέα γεωγλυφικά που εντοπίστηκαν στη Νάσκα του Περού. Πηγή: Πανεπιστήμιο Yamagata
v
ΤΟ ΑΝΥΔΡΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ Νάσκα στο νότιο Περού (Nazca στα ισπανικά σημαίνει “γεννημένος”) είναι γνωστό για τα περίφημα γεωγλυφικά του που είναι ορατά μόνο κατά την πτήση με αεροπλάνο, ενώ κάποια από αυτά θυμίζουν διαδρόμους προσγείωσης σε αεροδρόμιο. Μια πρόσφατη εναέρια έρευνα οδήγησε στην ανακάλυψη πολλών νέων γεωγλυφικών.
Οι περίφημες “Γραμμές Νάσκα” περιλαμβάνουν μια σειρά από εντυπωσιακά καλλιτεχνικά σχέδια σε γιγάντιο μέγεθος, όπως αράχνες, πιθήκους, πτηνά κολιμπρί, ψάρια και σαύρες, τα οποία χαράχτηκαν στο έδαφος της ερήμου πριν από 2.000 χρόνια ή και παλαιότερα.
Τα περισσότερα από τα πιο εμφανή σχέδια κατασκευάστηκαν με την αφαίρεση των κόκκινων βότσαλων που καλύπτουν την έρημο για να αποκαλυφθεί το λευκό σκονισμένο έδαφος από κάτω.
Κάποιες από τις φιγούρες έχουν μήκος μεγαλύτερο των 200 μέτρων.
Πρόσφατα αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Yamagata της Ιαπωνίας κατάφεραν να εντοπίσουν άλλα 168 γεωγλυφικά που δεν είχαν βρεθεί προηγουμένως, μελετώντας αεροφωτογραφίες από αεροπλάνα και drones.
ν
Ένα από τα καινούρια γεωγλυφικά που ανακαλύφθηκαν απεικονίζει ένα άτομο με μακριά μαλλιά και χέρια σε έκταση. Πηγή: Πανεπιστήμιο Yamagata
ν
Έχοντας χρονολογηθεί μεταξύ 100 π.Χ. και 300 μ.Χ., τα νέα γεωγλυφικά περιλαμβάνουν απεικονίσεις πουλιών, φαλαινών δολοφόνων, γατών, φιδιών και ανθρώπων ‒ το καθένα με τη συσσώρευση μικρότερων λίθων πάνω σε μεγαλύτερους.
Η σημασία των γραμμών αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα για τους επιστήμονες.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ένα από τα νέα σχέδια, που δείχνει μια φιγούρα να κρατά ρόπαλο, με το κεφάλι της να βρίσκεται μακριά από το σώμα, πιστεύεται ότι είχε κάποιου είδους τελετουργική σημασία για τους ανθρώπους που το δημιούργησαν.
ν
Αυτή η επεξεργασμένη εικόνα δείχνει ένα γεωγλυφικό με ένα άτομο να κρατά κάτι που μοιάζει με ρόπαλο ή ραβδί, με το κεφάλι του φεύγει μακριά. Πηγή: Πανεπιστήμιο Yamagata
ν
Με την πάροδο του χρόνου, ελπίζεται ότι νέες μέθοδοι ‒όπως η χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην ανάλυση των αεροφωτογραφιών‒ θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ερευνητές να ανακαλύψουν και τις υπόλοιπες άγνωστες εικόνες.
ν
ν