Αρχαίους γαλαξίες “δίδυμους” του δικού μας γαλαξία εντόπισε το James Webb (vid)
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Posted by Youmagazine Staff
Μια ακόμη ανακάλυψη του πανίσχυρου διαστημικού τηλεσκοπίου ρίχνει φως στην εξέλιξη των γαλαξιών και του σύμπαντος.
Το James Webb εντόπισε αρχέγονους γαλαξίες οι οποίοι έχουν χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του δικού μας γαλαξία. Image: Supplied
v
ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ τηλεσκόπιο James Webb κοιτάζει με τα πανίσχυρα μάτια του τις εσχατιές του σύμπαντος, εντοπίζει κοσμικές δομές που φωτίζουν την ιστορία και εξέλιξη του κόσμου. Το πιο ισχυρό και προηγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο που κατασκεύασε ο άνθρωπος ανακαλύπτει γαλαξίες που δημιουργήθηκαν στις απαρχές της γέννησης του κόσμου και η μελέτη τους φωτίζει τόσο την εξέλιξη των γαλαξιών όσο και του σύμπαντος γενικότερα.
Όπως ανακοίνωσε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τέξας, εντόπισε με τη βοήθεια του James Webb αρχέγονους γαλαξίες οι οποίοι έχουν χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του δικού μας γαλαξία.
Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν γαλαξίες ορισμένοι εκ των οποίων έχουν ηλικία άνω των 11 δισ. ετών και οι οποίοι διαθέτουν τις αποκαλούμενες αστρικές ράβδους που είναι αστρικές δομές που εκτείνονται ως ράβδοι από το κέντρο του γαλαξία προς τις εξωτερικές του περιοχές. Τέτοιες ράβδοι υπάρχουν στον γαλαξία μας ο οποίος με ηλικία άνω των 13 δισ. ετών φωτός ανήκει στις πρώτες γενιές γαλαξιών του σύμπαντος.
ν
Μια τεράστια στροβιλιζόμενη δίνη θερμού αερίου λάμπει με υπέρυθρο φως, σηματοδοτώντας την κατά προσέγγιση θέση της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας στην καρδιά του Γαλαξία μας. Image: NASA, ESA, SSC, CXC, STScI
ν
Αυτές οι κοσμικές ράβδοι θεωρούνται σημαντικές για την ανάπτυξη των γαλαξιών καθώς μετακινούν τα αέρια και βοηθούν στην παροχή δομικών υλικών για το σχηματισμό νέων άστρων.
«Οι ράβδοι λύνουν το πρόβλημα της εφοδιαστικής αλυσίδας στους γαλαξίες. Ακριβώς όπως πρέπει να φέρουμε πρώτη ύλη από το λιμάνι σε εργοστάσια της ενδοχώρας που παράγουν νέα προϊόντα, μια ράβδος μεταφέρει δυναμικά αέριο στην κεντρική περιοχή ενός γαλαξία, όπου το αέριο μετατρέπεται γρήγορα σε νέα άστρα με ρυθμό συνήθως 10 έως 100 φορές ταχύτερα από ό,τι στις άλλες περιοχές του» αναφέρουν οι ερευνητές στην ανακοίνωση τους.
ν
ν