Πώς να ρίξετε την υψηλή αρτηριακή πίεση και να προστατεύσετε την καρδιά
ΥΓΕΙΑ | Ενημ. 5/2/2023 02:18
Posted by Youmagazine Staff
Τι πρέπει να κάνετε για την προστασία της καρδιάς σας. Πώς να νικήσετε την υπέρταση και να αποφύγετε μια καρδιακή προσβολή.
Πρακτικές συμβουλές προστασίας της καρδιάς. Πηγή: YouTube
v
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ, οι καρδιακές προσβολές ήταν κυρίως ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι. Ήταν σπάνιο για οποιονδήποτε μικρότερο των 40 ετών να πάθει έμφραγμα. Τώρα 1 στους 5 ασθενείς που έπαθε καρδιακή προσβολή είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών.
Όπως αναφέρεται σε προηγούμενο άρθρο, η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια πανδημία, που επηρεάζει περισσότερους από 26 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης με τεράστιο κόστος για τη Δημόσια υγεία. Στην Ελλάδα οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 200.000-250.000 άτομα περίπου και περισσότερα από 600-700 νοσοκομειακά κρεβάτια είναι μονίμως κατειλημμένα από ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.
Μάλιστα σε ασθενείς πάνω από τα 65 έτη η επίπτωση της καρδιακής ανεπάρκειας αυξάνεται προοδευτικά, φθάνοντας μέχρι και το 10% του πληθυσμού, ενώ αποτελεί γι’ αυτές τις ηλικίες την κύρια αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο.
Αυξάνονται οι ασθενείς ηλικίας 20-30 ετών
Πριν από λίγο καιρό, οι καρδιακές προσβολές ήταν κυρίως ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι ηλικιωμένοι. Ήταν σπάνιο για οποιονδήποτε μικρότερο των 40 ετών να πάθει έμφραγμα. Τώρα 1 στους 5 ασθενείς με καρδιακή προσβολή είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών.
Εδώ έχουμε ένα άλλο ανησυχητικό γεγονός: Το να υποστεί κάποιος καρδιακή προσβολή στα 20 ή στις αρχές των 30 είναι πιο συχνό. Μεταξύ των ετών 2000-2016, το ποσοστό καρδιακής προσβολής αυξήθηκε κατά 2% κάθε χρόνο σε αυτή τη νεαρή ηλικιακά ομάδα.
Οι προοπτικές δεν είναι καλύτερες μετά από καρδιακή προσβολή μόνο και μόνο επειδή κάποιος είναι νέος. Οι ασθενείς που έχουν έμφραγμα στα 20 ή στα 30 τους αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους με τους μεγαλύτερους ασθενείς. Μόλις πάθετε το πρώτο έμφραγμα, έχετε την ίδια πιθανότητα να πεθάνετε από ένα δεύτερο σοβαρό καρδιακό επεισόδιο ή από ένα εγκεφαλικό, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.
Επιβαρυντικοί παράγοντες για τα εμφράγματα
• Ο διαβήτης
• Η υπέρταση
• Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία
• Το κάπνισμα και το άτμισμα
• Η χρήση ναρκωτικών ουσιών, όπως η μαριχουάνα και η κοκαΐνη
ν
Δεν χρειάζεται να προπονηθείτε για μαραθώνιο. Με ένα περπάτημα 25 λεπτών κάθε μέρα διατηρείτε την καρδιά σας υγιή. Πηγή: YouTube
ν
Πώς να ρίξετε την υψηλή αρτηριακή πίεση
1) Τρώτε υγιεινά, ισορροπημένα γεύματα. Περιορίστε τις επεξεργασμένες τροφές, τα τηγανητά, τα λιπαρά και τα αλμυρά τρόφιμα. Προτιμήστε άπαχη πρωτεΐνη και δημητριακά ολικής αλέσεως. Μην τρώτε πατατάκια και αντίθετα απολαύστε μερικούς ξηρούς καρπούς υγιεινούς για την καρδιά, όπως αμύγδαλα ή καρύδια.
2) Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι τίγκα στο αλάτι. Συνηθίστε να ελέγχετε τις ετικέτες και να επιλέγετε τροφές με πολύ λίγο αλάτι ή αυτές που φέρουν την ένδειξη «χαμηλό νάτριο».
3) Τακτική άσκηση. Η τακτική άσκηση είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να διαχειριστείτε την αρτηριακή σας πίεση. Δεν χρειάζεται να προπονηθείτε για μαραθώνιο. Κάνοντας απλά πράγματα, όπως ένα περπάτημα 25 λεπτών κάθε μέρα διατηρείτε την καρδιά σας υγιή.
4) Διατηρήστε ένα υγιές, ιδανικό βάρος. Μόλις αρχίσετε να τρώτε πιο υγιεινά και να κάνετε τακτική άσκηση, είστε σε καλό δρόμο για να διατηρήσετε ένα ιδανικό βάρος. Μπορείτε επίσης να νηστεύετε μια μέρα την εβδομάδα.
5) Πείτε όχι στη χρήση καπνού. Το κάπνισμα αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Από την άλλη μεριά, οι εταιρείες καπνού βάζουν τώρα στα τσιγάρα εθιστικές ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι καρκινογόνες.
6) Αποφύγετε το υπερβολικό αλκοόλ. Εάν παίρνετε φάρμακα για την πίεση, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αλλάξει την αποτελεσματικότητά τους. Επίσης, το αλκοόλ περιέχει πολλές θερμίδες και οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.
ν
Επίλογος
Πολλά καρδιακά επεισόδια μπορούν να προληφθούν, εφόσον αλλάξετε τους παράγοντες κινδύνου, κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής και λαμβάνοντας φάρμακα, εάν χρειάζεται, για την προστασία της υγείας σας.
Το κυριότερο όμως είναι να κάνετε προληπτικά εξετάσεις, γιατί μπορεί να έχετε φραγμένες αρτηρίες και να μην το γνωρίζετε. Κάνοντας όμως τακτικά τσεκ-απ μπορείτε να αποτρέψετε τον κίνδυνο από ένα άδηλο έμφραγμα.
ν