Τη ζωή μετά τον Μέγα Αλέξανδρο περιγράφει πάπυρος 2.000 ετών (vid)

Κατηγορία NEWS, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που «εκπαιδεύτηκε» να διαβάζει κείμενα καμένων παπύρων, αποκρυπτογραφεί πάπυρο 2.000 ετών.

Λεπτομέρεια από το ψηφιδωτό της Πομπηίας με τη μάχη της Ισσού. Πηγή: Wikimedia Commons

v

ΠΑΠΥΡΟΣ ηλικίας 2.000 ετών, ο οποίος περιγράφει τη ζωή μετά τον Μέγα Αλέξανδρος στην εκτεταμένη αυτοκρατορία που δημιούργησε και εξιστορεί τις δυναστείες που τον διαδέχθηκαν, αποκρυπτογραφείται σχεδόν δύο χιλιετίες μετά τη μερική καταστροφή του κειμένου από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ..

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τη «μηχανική μάθηση», έναν κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), για να διακρίνουν το κείμενο που είναι γραμμένο με αχνό μελάνι στον τυλιγμένο πάπυρο, τον οποίο δεν μπορούν να ξετυλίξουν, διότι θα καταστραφεί.

Επί του παρόντος, μόνο μικρά τμήματα μπορούν να διαβαστούν: «Περιέχει τα ονόματα πολλών Μακεδόνων δυναστών και στρατηγών του Αλεξάνδρου», λέει ο Richard Janko, διακεκριμένος καθηγητής κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
ν

Το ψηφιδωτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον Οίκο του Φαύνου στην Πομπηία, δείχνει τον Μακεδόνα στρατηλάτη να επιτίθεται επικεφαλής του μακεδονικού ιππικού, εναντίον του Δαρείου που βρίσκεται πάνω σε άρμα, στη μάχη της Ισσού (2ος αι. π.Χ. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης). Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π.Χ., η αυτοκρατορία του διαλύθηκε και τα εδάφη της μοιράστηκαν μεταξύ των στρατηγών του. Στο κείμενο αναφέρονται οι Μακεδόνες στρατηγοί Σέλευκος, ο οποίος έφτασε να κυβερνά μεγάλο μέρος των εδαφών στη Μέση Ανατολή, και Κάσσανδρος, ο οποίος κυβέρνησε την Ελλάδα μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου.

Οι διαμάχες μεταξύ τους είναι γνωστές ως πόλεμοι των επιγόνων.

Ο καμένος πάπυρος προέρχεται από τη Βίλα των Παπύρων που βρισκόταν στο αρχαίο Ηράκλειον. Η πόλη αυτή καταστράφηκε μαζί με την Πομπηία όταν εξερράγη ο Βεζούβιος το 79 μ.Χ.

Η βίλα, που ονομάστηκε έτσι λόγω του τεράστιου αριθμού παπύρων που φιλοξενούσε, περιέχει πολλά γραπτά του φιλοσόφου Φιλόδημου, ο οποίος έζησε περίπου από το 110 π.Χ. έως το 30 π.Χ. Οι πάπυροι αυτοί απανθρακώθηκαν κατά την έκρηξη του ηφαιστείου, ενώ κάποια στιγμή, το κείμενο βρέθηκε και δόθηκε στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1804. Αυτός το έδωσε στο Ινστιτούτο της Γαλλίας στο Παρίσι, όπου και βρίσκεται σήμερα.

Το 1986, μια προσπάθεια να ξετυλιχθεί ο πάπυρος είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί περαιτέρω ζημιά.
ν

Θραύσματα καμένων παπύρων. Πηγή: Live Science
ν

Ο καθηγητής Richard Janko μελετά τον πάπυρο με τη βοήθεια μιας ομάδας με επικεφαλής τον Brent Seales, διευθυντή του Κέντρου Οπτικοποίησης και Εικονικών Περιβαλλόντων στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι. Για να αποκαλύψει τα μυστικά του παπύρου, η ομάδα του Seales χρησιμοποιεί τη μηχανική μάθηση. Αρχικά, το πρόγραμμα εκπαιδεύτηκε να ανιχνεύει μελάνι σε παπύρους και στη συνέχεια ανέλυσε αρχαίους παπύρους με τη βοήθεια υπολογιστικής τομογραφίας.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά στοιχεία σχετικά με τον πάπυρο που παραμένουν άγνωστα. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο συγγραφέας του κειμένου ή γιατί το βιβλίο βρισκόταν μέσα στη βίλα. Ο Richard Janko σημείωσε ότι πολλά από τα κείμενα στη βίλα γράφτηκαν από τον Φιλόδημο, αλλά είναι φιλοσοφικά και όχι ιστορικά.
ν

Βίντεο: Μέγας Αλέξανδρος | Epic History TV
ν

ν

 


Translate this post