Ένα εντυπωσιακό οπτικοποιημένο μοντέλο των γεωλογικών μεταβολών του πλανήτη πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια.
Κατανοώντας το παρελθόν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον της Γης. Image: Supplied
v
ΑΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ να μην το παρατηρούμε πάντα, η επιφάνεια του πλανήτη μας μετακινείται συνεχώς κάτω από τα πόδια μας. Για να το αποδείξει αυτό, διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία δημιούργησαν ένα μοντέλο των αλλαγών στο τοπίο της Γης τα τελευταία 100 εκατομμύρια χρόνια.
Τα ευρήματα των επιστημόνων δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίουτου Σίδνεϊ στα 3 Μαρτίου 2023.
Πριν από 175 εκατομμύρια χρόνια, όλες οι ήπειροι (Βόρεια και Νότια Αμερική, Αφρική, Ευρασία, Ανταρκτική, Ινδία και Αυστραλία) ήταν ενωμένες μεταξύ τους σε ένα τεράστιο σύμπλεγμα που ονομάζεται Παγγαία. Στα δυτικά υπήρχε η Πανθάλασσα και στα ανατολικά η Τηθύς, ένας αρχέγονος ωκεανός που πήρε το όνομά του από την ομώνυμη Τιτανίδα της ελληνικής μυθολογίας.
Τα υπολείμματα της Τηθύος είναι σήμερα η Μεσόγειος και η Ερυθρά Θάλασσα.
Από την υπερήπειρο της Παγγαίας προήλθαν οι σημερινές ήπειροι (Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, Ανταρκτική, Αφρική, Ευρώπη, Ασία και Ωκεανία). ν
Χάρτης της Παγγαίας. Image: Supplied ν
Ο πατέρας της θεωρίας της μετατόπισης των ηπείρων, ο Γερμανός μετεωρολόγος Άλφρεντ Βέγκενερ, υπήρξε αυτός που συγκέντρωσε γεωγραφικά, γεωλογικά και παλαιοντολογικά στοιχεία, που υποδείκνυαν την ύπαρξη της Παγγαίας.
Η υπόθεση του Βέγκενερ έμεινε κλειδωμένη στο ντουλάπι έως το 1968, οπότε τα εμπειρικά στοιχεία που αντλήθηκαν από τους πυθμένες των ωκεανών αποδυνάμωσαν τα παλιά γεωλογικά μοντέλα και η θεωρία της μετατόπισης των ηπείρων έγινε το κύριο ρεύμα κατανόησης της γεωλογικής δομής της Γης. ν