Μια παράξενη κατασκευή 7.000 ετών στις δαλματικές ακτές ανατρέπει όλα όσα ξέρουμε για τους πολιτισμούς του μακρινού παρελθόντος.
Υποβρύχιοι αρχαιολόγοι εργάζονται για να αποκαλύψουν τον αρχαίο δρόμο. Πηγή: YouTube
v
ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ότι οι νεολιθικοί πολιτισμοί ήταν πρωτόγονοι, καθώς οι άνθρωποι μόλις είχαν βγει από τις σπηλιές. Ορισμένα ευρήματα, ωστόσο, ανατρέπουν αυτή την θεωρία που είναι μια εφεύρεση των σύγχρονων ιστορικών. Η ανακάλυψη ενός αρχαίου δρόμου ηλικίας 7.000 ετών είναι ένα από αυτά.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα βυθισμένα σήμερα ερείπια ενός δρόμου 7.000 ετών που κάποτε συνέδεε την ακτή με το νησί Κόρτσουλα στην Αδριατική Θάλασσα. Το νησί, που ανήκει σήμερα στην Κροατία, είναι η Κόρκυρα Μέλαινα (δηλ. Μαύρη Κέρκυρα) των αρχαίων Ελλήνων. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η πόλη Κόρτσουλα με 5.889 κατοίκους.
Ο αρχαίος δρόμος βρίσκεται σήμερα σε βάθος 4,5 μέτρων μέσα στη θάλασσα και πιστεύεται ότι είναι έργο ενός χαμένου πολιτισμού που άκμασε κατά την λεγόμενη Νεολιθική Περίοδο (10.000 – 4.500 π.Χ.). Δεν γνωρίζουμε το πραγματικό όνομα αυτού του πολιτισμού. Οι ιστορικοί του έδωσαν το όνομα Χβαρ, από το νησί Χβαρ (η Φάρος των αρχαίων Ελλήνων) στην Αδριατική Θάλασσα.
Το νησί βρίσκεται στα ανοικτά των Δαλματικών ακτών μεταξύ των νησιών Μπρατς, Βις και Κόρτσουλα. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η πόλη Χβαρ με 4.138 κατοίκους. ν
Ο βυθισμένος σήμερα δρόμος συνέδεε κάποτε την ακτή με μια τεχνητή προβλήτα στο νησί Κόρτσουλα στην Αδριατική Θάλασσα. Πηγή: YouTube ν
Ο Igor Borzić, ερευνητής στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Ζάνταρ (παραλιακή πόλη και λιμάνι της Κροατίας), ο οποίος ερευνούσε τοποθεσίες στη στεριά, εντόπισε «παράξενες κατασκευές» σε βάθος περίπου 4,5 μέτρων στον κόλπο Gradina, στη δυτική ακτή της Κόρτσουλα.
«Πρόκειται για προσεκτικά τοποθετημένες πέτρινες πλάκες που ήταν μέρος του δρόμου πλάτους τεσσάρων μέτρων, ο οποίος συνέδεε το τεχνητά δημιουργημένο νησί με την ακτή», έγραψε στο Facebook.
«Από διατηρημένα ξύλα βρήκαμε, από τη ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα-14, ότι η κατασκευή δημιουργήθηκε γύρω στο 4.900 π.Χ. Οι άνθρωποι περπάτησαν σε αυτόν τον δρόμο πριν από σχεδόν 7.000 χρόνια».
Από τα υποβρύχια ερείπια ανακτήθηκαν επίσης λεπίδες πυριτόλιθου, πέτρινα τσεκούρια και θραύσματα μυλόπετρων.
Ο μυστηριώδης λαός του Χβαρ άφησε επίσης πίσω του στολίδια και αγγεία, καθώς και αποδείξεις γεωργίας και τελετουργιών ταφής.
Το πώς ακριβώς κατασκευάστηκε ο δρόμος, για ποιον σκοπό χρησιμοποιήθηκε και πόσο καιρό πριν εγκαταλήφθηκε, είναι όλα αινίγματα που η ομάδα των αρχαιολόγων ελπίζει να λύσει εν ευθέτω χρόνω.