Κλίμα 2023-2024: Το Ελ Νίνιο θα φέρει καύσωνες και παγωμένους χειμώνες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | Ενημ. 17/5/2023 19:26
Posted by Youmagazine Staff
Ο πλανήτης θα ξεπεράσει έως το 2027 το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου με απρόβλεπτες συνέπειες, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Η κόκκινη ζώνη δείχνει τις χώρες που θα επηρεαστούν άμεσα από το φαινόμενο του Ελ Νίνιο, το οποίο φέρνει μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας. Πηγή: YouTube
v
ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΤΗΣ NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) προειδοποιούν ότι το φαινόμενο υπερθέρμανσης των ωκεανών, γνωστό ως El Niño, θα επικρατήσει μέσα τους επόμενους μήνες σε όλη τη Γη και θα συνεχιστεί μέχρι και το 2024.
Αυτό σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες είναι πιθανό να αυξηθούν πάνω από το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου στα αμέσως επόμενα τέσσερα χρόνια. Η υπέρβαση του κρίσιμου ορίου του 1,5° Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ακόμη κι αν είναι προσωρινή, θα στείλει τον κόσμο σε μια «αχαρτογράφητη περιοχή».
Ο καθηγητής Petteri Taalas, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ) επισημαίνει σε έκθεσή του ότι υπάρχει 66% πιθανότητα υπέρβασης του ορίου του 1,5° Κελσίου μεταξύ των ετών 2023 και 2027.
Ενώ το Ελ Νίνιο (El Niño «το μικρό αγόρι» στα ισπανικά), που φέρνει πολύ θερμά καλοκαίρια, και η αδελφούλα του, η Λα Νίνια (La Niña «το κοριτσάκι»), που φέρνει ψυχρούς χειμώνες, εκδηλώνονται στον Ειρηνικό Ωκεανό, οι επιπτώσεις τους γίνονται αισθητές σε ολόκληρη τη Γη. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι οι καταστροφικές για το κλίμα επιπτώσεις τους γίνονται όλο και πιο συχνές.
ν
Οι θερμοκρασίες στη Γη το 2022. Ο πλανήτης υπερθερμαίνεται επικίνδυνα. Πηγή: Copernicus / ERAS
ν
Καθώς η La Niña τελειώνει και αναπτύσσεται ένα νέο El Niño, υπάρχει 98% πιθανότητα ότι τουλάχιστον ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια να είναι το πιο καυτό που έχει καταγραφεί στην ιστορία, λένε οι επιστήμονες.
Τις τελευταίες δεκαετίες, ορισμένες από τις καταστροφικές συνέπειες του Ελ Νίνιο και της Λα Νίνια περιλάμβαναν πλημμύρες, ξηρασίες, λιμούς, μαζικούς θανάτους και εξόντωση της θαλάσσιας ζωής.
ν
Δασικές πυρκαγιές, όπως αυτή που εκδηλώθηκε το καλοκαίρι του 2021 στην Εύβοια, θα είναι ολοένα και πιο συχνές στα επόμενα χρόνια. Πηγή: AFP
v
Το 1998 η Λα Νίνια προκάλεσε τον θάνατο του 16% των κοραλλιογενών υφάλων, ξεκινώντας ένα κατακλυσμιαίο συμβάν που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.
Η «λεύκανση», όπως ονομάζεται ο αποχρωματισμός των κοραλλιών, προκαλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων.
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι από τα πιο χρήσιμα θαλάσσια οικοσυστήματα στη γη, καθώς το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο όλων των θαλάσσιων ειδών βασίζονται σε αυτούς σε κάποιο σημείο του κύκλου της ζωής τους. Η καταστροφή τους έχει ολέθριες συνέπειες για τη ζωή.
ν
Η λεύκανση των κοραλλιών προκαλεί περιττές ιχθυομαχίες, καθώς τα ψάρια αναζητούν τροφή που απλά δεν υπάρχει. Image: Supplied
ν
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πάνω από 90% πιθανότητες το Ελ Νίνιο να ξεκινήσει μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 2023 και να συνεχιστεί και το 2024.
Το Ελ Νίνιο και η Λα Νίνια έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στις χώρες γύρω από τον Ισημερινό. Αυτό περιλαμβάνει την Κεντρική και Νότια Αμερική, την Καραϊβική, τη Νοτιοανατολική Ασία και την ανατολική και νότια Αφρική. Με άλλα λόγια, θα πλήξουν περισσότερο ορισμένες από τις φτωχότερες περιοχές του κόσμου. Το χειρότερο: αυτές οι περιοχές βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη γεωργία, η οποία θα χτυπηθεί από την ξηρασία.
Πέρα από τη δημιουργία τυφώνων, η άνοδος της θερμοκρασίας στα νερά των θαλασσών θα επιταχύνει το λιώσιμο των παγετώνων, με αποτέλεσμα την απότομη άνοδο της στάθμης των θαλασσών.
ν
Η άνοδος της θερμοκρασίας στα νερά των θαλασσών θα επιταχύνει το λιώσιμο των παγετώνων. Image: Supplied
ν
Δεν είναι σαφές πόσο ισχυρό θα είναι το Ελ Νίνιο, αλλά οι προβλέψεις της NOAA δείχνουν ότι υπάρχει 80% πιθανότητα ενός μέτριου Ελ Νίνιο, όπου η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας θα αυξηθεί κατά 1 βαθμό Κελσίου και 55% πιθανότητα ενός ισχυρού Ελ Νίνιο, όπου οι θερμοκρασίες των θαλασσών θα αυξηθούν κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.
Οι ειδικοί ανησυχούν επίσης ότι οι πρόσφατες υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας θα επιδεινώσουν το επερχόμενο Ελ Νίνιο. Στις αρχές Απριλίου, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας ήταν η υψηλότερη στην καταγεγραμμένη ιστορία.
Στην ξηρά το φαινόμενο συνδέεται συνήθως με υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο. Με άλλα λόγια, θα έχουμε εξοντωτικούς καύσωνες και ισχυρότερες καταιγίδες.
ν
Οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην κεντρική Ιταλία (Αιμίλια Ρομάνα, Μπολόνια) κόστισαν ζωές και άφησαν χιλιάδες άστεγους. Πηγή: YouTube
ν
Καταστροφικές πλημμύρες στην Ιταλία
Οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην κεντρική Ιταλία (Αιμίλια Ρομάνα, Μπολόνια, Φαέντσα, Ραβέννα) κόστισαν ζωές και άφησαν χιλιάδες άστεγους.
Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους μετά από σφοδρές καταιγίδες που προκάλεσαν καταστροφές στη βόρεια και κεντρική Ιταλία, προκαλώντας σοβαρές πλημμύρες και κατολισθήσεις.
Οι άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο στις στέγες των σπιτιών τους αφού 21 ποτάμια έσπασαν τα φράγματα, βυθίζοντας κάτω από το νερό ολόκληρες πόλεις.
ν
Ενώ το Ελ Νίνιο σε ορισμένες περιοχές θα προκαλέσει πλημμύρες, σε άλλες θα κάψει τα σπαρτά. Image: Supplied
ν
Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Είναι πιθανό να υπάρξουν λιγότερες βροχοπτώσεις φέτος στον Αμαζόνιο, την Κεντρική Αμερική, την Αυστραλία και την Ινδονησία, σύμφωνα με την έκθεση του ΠΜΟ. Αυτά είναι ιδιαίτερα άσχημα νέα για τον Αμαζόνιο, όπου οι επιστήμονες ανησυχούν ότι ένας φαύλος κύκλος θέρμανσης και αποψίλωσης των δασών θα μπορούσε να οδηγήσει την περιοχή από τροπικό δάσος σε συνθήκες που μοιάζουν με σαβάνα.
Αυτό θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη, ο οποίος βασίζεται στα τροπικά δάση ως τεράστιες καταβόθρες άνθρακα.
Τα επόμενα πέντε χρόνια, είναι πιθανό να σημειωθούν βροχοπτώσεις πάνω από το μέσο όρο στη βόρεια Ευρώπη, την Αλάσκα και τη βόρεια Σιβηρία, καθώς και το Σαχέλ, τη στεπική λωρίδα γης νότια της ερήμου Σαχάρα , σύμφωνα με την έκθεση του Taalas.
Στην Ευρώπη, το Ελ Νίνιο σημαίνει συνήθως ξηρότερους και ψυχρότερους χειμώνες στο βορρά και υγρότερους χειμώνες στο νότο. Στις ΗΠΑ, προκαλεί ξηρότερο και θερμότερο καιρό στις βόρειες πολιτείες και έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες στις ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ και στα νοτιοανατολικά.
Οι μουσώνες στην Ινδία και οι βροχές στη Νότια Αφρική ενδέχεται να μειωθούν, ενώ από την άλλη πλευρά η ανατολική Αφρική θα μπορούσε να έχει περισσότερες βροχές και πλημμύρες.
Η Ινδονησία και η Αυστραλία θα έχουν αυξημένη πιθανότητα να ζήσουν καταστροφικές πυρκαγιές, καθώς ο καιρός θα είναι ζεστός για τον χειμώνα του Νοτίου Ημισφαιρίου.
Σε αντίθεση με εμάς, ο χειμώνας στο Νότιο Ημισφαίριο διαρκεί από τις 21 Ιουνίου έως και τις 21 Σεπτεμβρίου.
ν
ν