Ο νέος νόμος της φυσικής υποστηρίζει ότι ζούμε σε ένα προσομοιωμένο σύμπαν

Κατηγορία Φυσική-Κοσμολογία, Σύγχρονα Μυστήρια

ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ  | Ενημ. 20/10/2023, 02:13

Από τον Αναστάσιο Ν. Πανά

 

Ο κόσμος στον οποίο ζούμε δεν είναι στην πραγματικότητα αληθινός, υποστηρίζει ο δεύτερος νόμος της Πληροφορίας.

Ζούμε σε προσομοίωση; Image: Pixabay

v

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΝΟΜΟΣ της Πληροφορίας (Infodynamics) φαίνεται να προσθέτει αξιοπιστία στην ιδέα ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε δεν είναι στην πραγματικότητα αληθινός, αλλά προσομοίωση.

Η ιδέα ότι ζούμε σε ένα Matrix κερδίζει συνεχώς έδαφος στους επιστημονικούς κύκλους, αν και όχι με την έννοια που δίνει στον όρο η ταινία επιστημονικής φαντασίας «The Matrix» των αδελφών Γουατσόφσκι, δηλαδή της προσομοίωσης σε έναν υπολογιστή. Είναι ένα Matrix στον χώρο και στον χρόνο.

Σημειώστε ότι η λατινική λέξη matrix (μητέρα και μήτρα) προέρχεται από την ελληνική λέξη μήτηρ (δωρ. μάτηρ). Επίσης, mater = μητέρα και έγκυος γυναίκα, καθώς και materia = ύλη.

Σύμφωνα με τον Μέλβιν Βόπσον (Melvin Vopson), αναπληρωτή καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία της προσομοίωσης της πραγματικότητας μπορούν να βρεθούν στους νόμους της φυσικής που διέπουν τις πληροφορίες (όπως οι γενετικές πληροφορίες στο DNA ή ψηφιακές πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες σε έναν υπολογιστή).

Η υπόθεση της προσομοίωσης είναι μια φιλοσοφική θεωρία, σύμφωνα με την οποία ολόκληρο το σύμπαν, και η αντικειμενική μας πραγματικότητα, είναι απλώς προσομοιωμένα κατασκευάσματα. Ο αληθινός κόσμος βρίσκεται αλλού.

Παρά την έλλειψη στοιχείων, αυτή η ιδέα κερδίζει έδαφος στους επιστημονικούς κύκλους καθώς και στη βιομηχανία του θεάματος. Οι πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της φυσικής των πληροφοριών, όπως η δημοσίευση της αρχής της ισοδυναμίας μάζας-ενέργειας-πληροφορίας, φαίνεται να υποστηρίζουν αυτή την πιθανότητα.

Συγκεκριμένα, η ανακάλυψη του 2022 του δεύτερου νόμου της δυναμικής της πληροφορίας (infodynamics) προσφέρει νέα και ενδιαφέροντα ερευνητικά εργαλεία στη διασταύρωση Φυσικής και Πληροφορίας.
ν

Ο καθηγητής φυσικής Μέλβιν Βόπσον υποστηρίζει ότι υπάρχουν στοιχεία ότι ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα. Image: Supplied
ν

Ο νέος νόμος, που εισήχθη το 2022 στη φυσική, ονομάστηκε δεύτερος νόμος της δυναμικής της πληροφορίας (second law of infodynamics), ή απλά Δεύτερος Νόμος της Πληροφορίας.

Το όνομά του είναι μια αναλογία με τον δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής, ο οποίος περιγράφει τη χρονική εξέλιξη της φυσικής εντροπίας ενός συστήματος.

Στη θερμοδυναμική, εντροπία ονομάζεται η εξέλιξη της αταξίας σε ένα σύστημα, έως ότου αυτό φτάσει στην πλήρη αποδιοργάνωση και στον θάνατο. Σύμφωνα με την φυσική, η εντροπία αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Επομένως, όλα τα πράγματα υπόκεινται σε φθορά και είναι καταδικασμένα.

Σε αντίθεση με τον δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής, ο δεύτερος νόμος της πληροφορίας δηλώνει ότι η εντροπία των πληροφοριών ενός συστήματος που περιέχει πληροφορίες, πρέπει να παραμένει σταθερή ή να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και όχι να αυξάνεται, όπως στον νόμο της θερμοδυναμικής, φτάνοντας τελικά σε μια ορισμένη ελάχιστη τιμή και σε μια ισορροπία.
ν

Ο νέος νόμος της φυσικής υποδηλώνει ότι η ανθρώπινη εμπειρία είναι μια τεχνητή πραγματικότητα, όπως μια προσομοίωση υπολογιστή, στην οποία οι ίδιοι οι άνθρωποι είναι κατασκευές. Image: Supplied
ν

Η εργασία του δρα Βόπσον, που δημοσιεύτηκε στο AIP Advances, εξετάζει τις επιστημονικές επιπτώσεις του νέου νόμου σε μια σειρά από άλλα φυσικά συστήματα και περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένης της βιολογίας, της ατομικής φυσικής και της κοσμολογίας.

Ο Μέλβιν Βόπσον επεξεργάστηκε τον δεύτερο νόμο της πληροφορίας μαζί με τον συνάδελφό του Serban Lepadatu.

«Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο ότι [ο δεύτερος νόμος της πληροφορίας] ισχύει για τόσα πολλά συστήματα και τόσο διαφορετικά μεταξύ τους», λέει ο καθηγητής. «Τα στοιχεία ότι ζούμε σε ένα Matrix υπάρχουν και δεν χρειάζονται αποδείξεις. Ωστόσο, το να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι ζούμε σε μια προσομοίωση, στηριζόμενoι μόνο σε αυτή τη μελέτη, δεν είναι αρκετό».

«Ελπίζω ότι αυτή η εργασία θα δώσει ώθηση για περισσότερη έρευνα και οι εξαιρετικά ευφυείς συνάδελφοί μου θα βρουν τρόπους είτε για να το αποδείξουν ως γεγονός είτε για να το διαψεύσουν».

Αν ζούμε σε Matrix, δηλαδή σε μια εικονική πραγματικότητα, τότε ποια είναι η αληθινή; Πού βρίσκεται και πώς μπορεί κανείς να την προσεγγίσει;

Αυτά τα ερωτήματα θα έπρεπε να μας απασχολούν και όχι πόση υπολογιστική ισχύς χρειάζεται για την προσομοίωση του κόσμου μας.
ν

 


Translate this post