Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα μυστηριώδες κείμενο γραμμένο πριν από χιλιάδες χρόνια που κανείς έως τώρα δεν μπόρεσε να μεταφράσει.
Η Πύλη των Λεόντων στην Χαττούσα, την πρωτεύουσα των Χετταίων. Η πόλη είχε σημαντική επιρροή στην Ανατολία και τη βόρεια Συρία τη 2η χιλιετία π.Χ. Πηγή: Wikimedia Commons
v
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ βγαλμένη θαρρείς από ταινία με τον Ιντιάνα Τζόουνς. Η ιστορία αφορά ένα μυστηριώδες κείμενο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες αρχαίες πήλινες πινακίδες από την Χαττούσα, οι οποίες γράφτηκαν την εποχή της αυτοκρατορίας των Χετταίων τη δεύτερη χιλιετία π.Χ.
Η Χαττούσα, η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Χετταίων, βρισκόταν στην κεντρική Ανατολία, κοντά στο σημερινό χωριό Μπογκάζκαλε (Φρούριο του Φαραγγιού), ΒΑ της Άγκυρας, πρωτεύουσας της Τουρκίας.
Κανείς δεν γνωρίζει τι λέει η περίεργη σφηνοειδής γραφή, αλλά φαίνεται να ανήκει σε μια γλώσσα που έχει χαθεί εδώ και 3.000 χρόνια.
Οι ειδικοί λένε ότι η γραφή στη μυστηριώδη πινακίδα δεν μοιάζει με καμία άλλη αρχαία γραπτή γλώσσα που βρέθηκε στη Μέση Ανατολή, αν και φαίνεται να έχει την ίδια ρίζα με τις άλλες ινδο-ευρωπαϊκές γλώσσες της Ανατολίας.
Σε όλη την ιστορία, υπήρξαν αμέτρητες γλώσσες από πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο τις οποίες οι μελετητές μπόρεσαν να μεταφράσουν, κάποιες όμως εξακολουθούν να καλύπτονται από μυστήριο. Για παράδειγμα η Γραμμική Α, η γραφή που χρησιμοποιούσαν οι μινωίτες την εποχή του χαλκού, δεν έχει γίνει κατορθωτό να μεταφραστεί μέχρι σήμερα.
Όσον αφορά το βασίλειο των Χετταίων, καθώς η επιρροή του έφτανε από τη Μικρά Ασία μέχρι τη Μεσοποταμία και τη Φοινίκη, είχε υιοθετήσει πολλές από τις γλώσσες των λαών που είχε κατακτήσει. ν
Ανθρωπόμορφα φτερωτά λιοντάρια ως παραστάδες στην είσοδο των ανακτόρων της Χαττούσα. Η πόλη, που αναπτύχθηκε την εποχή του σιδήρου το 2000 π.Χ. ανακαλύφθηκε μόλις το 1834. Image: Supplied ν
Η Χαττούσα, η αρχαία πρωτεύουσα των Χετταίων, καταλάμβανε χώρο 2,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Image: Supplied ν
Ανάγλυφο με τις δώδεκα θεότητες του Κάτω Κόσμου στο κοντινό Γιαζιλικάγια, ένα ιερό της Χαττούσα. Πηγή: Wikimedia Commons ν
Ανακατασκευή των τειχών της Χαττούσα. Πηγή: Wikimedia Commons ν
Πήλινη χιττιτική πινακίδα με τη Συνθήκη του Καντές σε σφηνοειδή γραφή. Πηγή: Wikimedia Commons ν
«Οι Χετταίοι ενδιαφέρθηκαν με τρόπο μοναδικό, υιοθετώντας τις γλώσσες των λαών που κατακτούσαν, να καταγράψουν σε αυτές τις θρησκευτικές τελετές που ασκούσαν για να τις διαδώσουν», δήλωσε ο καθηγητής Daniel Schwemer από το Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ (JMU) στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τους μελετητές, η πινακίδα είναι πιθανόν να ανήκει στη φυλή των Καλάσμα που κατοικούσε στη βόρεια Ανατολία. Οι Καλάσμα, ενώ κατακτήθηκαν από τους Χετταίους, κατέληξαν να πολεμούν υπέρ τους εναντίον της Αιγυπτιακής αυτοκρατορίας σε μια μάχη που έγινε το 1274 π.Χ.
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν διαθέσιμες φωτογραφίες της πρόσφατα ανακαλυφθείσης πινακίδας με την καλασμαϊκή γραφή, καθώς οι ειδικοί εξακολουθούν να εργάζονται για να τη μεταφράσουν. Ο Schwemer και οι συνεργάτες του ελπίζουν να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους, μαζί με εικόνες της ανακάλυψής τους, κάποια στιγμή τον νέο χρόνο. v
The Hittite empire – Great Civilizations – See U in History