Ο Τάκερ Κάρλσον ξαναχτυπά: «Η θεωρία του Δαρβίνου είναι λανθασμένη»

Κατηγορία NEWS, Βιολογία-Ανθρωπολογία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  | Ενημ. 24/04/2024, 19:04  | 25/04/2024, 20:30

Posted by Youmagazine Staff

 

Δεν υπάρχουν αποδείξεις για την θεωρία της εξέλιξης των ειδών του Δαρβίνου, λέει ο Τάκερ Κάρλσον και συγχύζει τους δαρβινιστές.

Η θεωρία του Κάρολου Δαρβίνου ότι ο άνθρωπος προέρχεται από τους πιθήκους αποτελεί το ευαγγέλιο στον τομέα της βιολογίας. Είναι λανθασμένη, λέει ο Τάκερ Κάρλσον. Image: Supplied

v

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ότι ο άνθρωπος έχει πρωτόγονα ένστικτα και πολλές φορές συμπεριφέρεται περισσότερο σαν ζώο παρά σαν άνθρωπος. Αυτό ώθησε τον Κάρολο Δαρβίνο, τον Άγγλο φυσιοδίφη που ταλαντευόταν ανάμεσα στο να γίνει ιερέας ή επιστήμονας, να διατυπώσει το δόγμα της φυσικής επιλογής, παρ’ όλο που οι μελέτες του έγιναν πάνω σε… σκουλήκια και όχι σε πιθήκους ή ανθρώπους.

«Τίποτε απ’ όσα ισχυρίζεται ο Δαρβίνος δεν ευσταθεί», είπε ο Τάκερ Κάρλσον στο podcast του Τζο Ρόγκαν “The Joe Rogan Experience” και οι απανταχού υλιστές επιστήμονες κόντεψαν να πάθουν αποπληξία.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών», πρόσθεσε ο Κάρλσον.

«Νομίζω ότι η ανθρωπότητα έχει σιωπηλά απομακρυνθεί από τη θεωρία της εξέλιξης όπως τη διατύπωσε ο Δαρβίνος», συνέχισε ο  Αμερικανός τηλεπαρουσιαστής και πολιτικός σχολιαστής, οικοδεσπότης του νυχτερινού πολιτικού talk show “Tucker Carlson Tonight” στο Fox News.
ν

Ο Δαρβίνος «δανείστηκε» τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών από τον Αναξίμανδρο, τις απόψεις του οποίου διασώζει ο Αριστοτέλης στο έργο του Φυσικά. Δεξιά: Σατιρικές επιθέσεις κατά του Δαρβίνου τον παρουσίαζαν σαν πίθηκο (περιοδικό Hornet). Πηγή: Pixabay
v

Ο Δαρβίνος διατύπωσε τη θεωρία του το 1859. Ήταν μια εποχή που οι Βρετανοί είχαν απηυδήσει από τον πουριτανισμό της βικτωριανής περιόδου, τα στενά όρια και τους μύθους της θρησκείας και αναζητούσαν κάτι καινούριο, κάτι που θα άνοιγε τους ορίζοντές τους και θα τους απελευθέρωνε. Η θεωρία του Δαρβίνου εμφανίστηκε την κατάλληλη στιγμή.

Η επιστήμη αντικατέστησε την θρησκεία. Σήμερα, σχεδόν διακόσια χρόνια μετά, ο κόσμος, ανικανοποίητος από τους μύθους της επιστήμης, αναζητά πλέον μια εξήγηση πιο περιεκτική για την προέλευση του κόσμου.

Λογοκλόπος

Λίγοι γνωρίζουν ότι αυτή καθεαυτή η ιδέα της εξέλιξης των ειδών είναι του Αναξίμανδρου. Τα έργα του μεγάλου αυτού φιλοσόφου και κοσμολόγου δεν σώζονται σήμερα, αλλά αρκετά στοιχεία διασώζονται από τους σχολιαστές του, όπως ο Αριστοτέλης και ο Θεόφραστος, και από μεταγενέστερους φιλοσόφους όπως ο Αέτιος, ο Ιππόλυτος και ο Σιμπλίκιος.

Όπως αναφέρει η Britannica, ο Αναξίμανδρος ήταν ο πρώτος που διατύπωσε μια εξελικτική θεωρία για τα έμβια όντα. Σύμφωνα με τη συλλογιστική του, ο άνθρωπος προέρχεται από κάποιο άλλο είδος ζώου, όπως τα ψάρια, αφού για να επιβιώσει χρειάζεται μια μακρά περίοδο ανατροφής και δεν θα μπορούσε να επιζήσει αν ήταν πάντα αυτό που είναι τώρα.

Κατά την περίοδο των μεγάλων γεωλογικών αναστατώσεων, μεγάλα τμήματα της θάλασσας στέγνωσαν και η γη καλύφθηκε από λάσπη. Μέσα στη λάσπη, με τη βοήθεια του ήλιου, αναπτύχθηκαν οι πρώτοι οργανισμοί. Από αυτούς τους οργανισμούς, σε μια μακρά περίοδο χρόνου, προήλθαν τα δίποδα όντα. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι προέρχονται από τη λάσπη. 

Η θεωρία του Αναξίμανδρου ήταν περίπλοκη και λεπτομερής. Όλα τα πράγματα που γεννιούνται και αναπτύσσονται είναι γη και νερό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως επειδή οι πρώτοι άνθρωποι ήταν πρωτόγονοι, προέρχονται από τους πιθήκους.

Ο Δαρβίνος αλλοίωσε την θεωρία του Μιλήσιου φιλοσόφου, ή μάλλον την προσάρμοσε στη σκέψη της εποχής του. Όπως λέει ο Κάρλσον, «δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι άνθρωποι εξελίχθηκαν απρόσκοπτα από μια μονοκυτταρική αμοιβάδα».
ν

Η δημιουργία του Αδάμ. Τοιχογραφία του Μιχαήλ Άγγελου στην οροφή της Καπέλα Σιστίνα. Μετά τους μύθους της θρησκείας, ο κόσμος ζητούσε μια ορθολογική εξήγηση και αυτή την πρόσφερε η θεωρία του Δαρβίνου. Σήμερα, σχεδόν διακόσια χρόνια μετά, ο κόσμος, έχοντας απηυδήσει από τους μύθους της επιστήμης, αναζητά μια νέα εξήγηση, πιο περιεκτική, για την προέλευση του κόσμου. Image: Wikimedia Commons
ν

Και έχει δίκαιο, Για να φτιαχτεί οποιοδήποτε είδος, ένα φυτό, ένα ζώο, ένας άνθρωπος, χρειάζεται να έχει προηγηθεί ένας σχεδιασμός, ένα καλούπι που θα χρησιμεύσει ως πρότυπο για τις δυνάμεις της φύσης. Και αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη ενός Νου. Ακόμη κι αν το κάνει η ίδια η φύση με τη μέθοδο της δοκιμής και της απόρριψης.

Απέναντι στη θεωρία της φυσικής επιλογής ο Κάρλσον πρότεινε την θεωρία της “εξελικτικής προσαρμογής” (evolutionary adaptations). Η επιβίωση του ικανότερου δεν είναι αρκετή. Η ζωή δεν είναι τόσο απλή! Πολύ συχνά συμβαίνουν απροσδόκητα πράγματα. Σε πολλά περιβάλλοντα, τα άτομα που είναι πιθανότερο να επιβιώσουν δεν είναι τα ισχυρότερα ή τα καλύτερα, αλλά αυτά με πολλά προσαρμοστικά χαρακτηριστικά. Μπορούν πιο εύκολα να αναπτύξουν νέες δεξιότητες εάν οι συνθήκες διαβίωσής τους ξαφνικά αλλάξουν. Μερικές φορές, είναι ακόμη και η καθαρή τύχη που καθορίζει εάν ένας οργανισμός είναι επιλεγμένος ή όχι, για να επιβιώσει ή να πεθάνει.

Εν τέλει, η έννοια  «ικανότερος» αναφέρεται στην ικανότητα των ειδών να προσαρμόζονται αποτελεσματικότερα στις τρέχουσες περιβαλλοντικές συνθήκες.
ν

Δεν είχαν πάντα οι καμηλοπαρδάλεις μακρύ λαιμό. Τον απέκτησαν από τους γονείς τους εξαιτίας του μηχανισμού της εξελικτικής προσαρμογής. Τα φύλλα και τους βλαστούς που είναι χαμηλά, τους φτάνουν όλα τα ζώα. Ανέπαφοι μένουν μόνο τα φύλλα και οι βλαστοί που είναι ψηλά. Για να επιβιώσουν, οι καμηλοπαρδάλεις αναγκάστηκαν να μακρύνουν τον λαιμό τους, μεταβιβάζοντας τα γονίδια στους απογόνους τους. Η εξελικτική προσαρμογή επικράτησε της φυσικής επιλογής. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Μπορεί κανείς να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με τον Κάρλσον. Η ουσία είναι ότι τόσο η βιολογία, όπως και η φυσική, είναι πλέον υπό αμφισβήτηση όσον αφορά την αλήθεια των θεωριών της. Το μεγαλύτερο μέρος των επιστημών είναι στην ουσία αναπόδεικτες θεωρίες, που εκλαμβάνονται ως αληθινές.

Ο Μπέρτραντ Ράσελ πίστευε ότι δεν υπάρχει επιστημονική αλήθεια κι ότι η επιστήμη δίνει μόνο δοκιμαστικές απαντήσεις στα μυστήρια της φύσης. Η επιστημονική πρόοδος είναι αποσπασματική, και οι προσπάθειες των επιστημόνων να βρουν οργανικές ενότητες (organic unity) στα πράγματα είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιες.

Τελικά το καθετί είναι θέμα πίστης. Η λεγόμενη επιστημονική αλήθεια παραμένει ένα ανεκπλήρωτο όνειρο.
ν

 


Translate this post