Φράνσις Φορντ Κόπολα: «Η πολιτική των ΗΠΑ οδεύει προς τη δικτατορία» (vid)

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  | Ενημ. 17/05/2024, 21:04

Posted by Youmagazine Staff

 

Κάννες: Η νέα ταινία «Μεγαλόπολις» του Φράνσις Φορντ Κόπολα και ο κίνδυνος απώλειας της δημοκρατίας στις ΗΠΑ.

«Η πολιτική των ΗΠΑ βρίσκεται σε σημείο όπου μπορεί να χάσουμε τη δημοκρατία μας», ανέφερε ο Φράνσις Φορντ Κόπολα στις Κάννες. Image: Supplied

v

ΦΡΑΝΣΙΣ ΦΟΡΝΤ ΚΟΠΟΛΑ. Ο 85χρονος Αμερικανός σκηνοθέτης με ιταλικές ρίζες, εξέφρασε την Παρασκευή τους φόβους του για την κατιούσα που έχει πάρει η πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, σε ομιλία του στο Φεστιβάλ των Καννών, όπου παρουσιάζεται η νέα του ταινία “Μεγαλόπολις”, με θέμα τη συνομωσία του Κατιλίνα.

Ο Λεύκιος Σέργιος Κατιλίνας (108 – 62 π.Χ.) ήταν Ρωμαίος πολιτικός του 1ου αιώνα π.Χ. που έγινε ευρύτερα γνωστός για την προσπάθειά του να καταλύσει τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ και πλήθος άλλων τιμητικών διακρίσεων σκηνοθέτης ταινιών όπως “Ο Νονός”, “Αποκάλυψη τώρα” και  “Συνομιλία”, είπε ότι η πολιτική των ΗΠΑ γλιστρά προς τον ηγεμονισμό και τη δικτατορία.

«Οι ΗΠΑ, των οποίων οι ιδρυτές-πατέρες προσπάθησαν να μιμηθούν τους νόμους και τις κυβερνητικές δομές της ρωμαϊκής δημοκρατίας, οδεύουν προς μια παρόμοια αυτό-προκαλούμενη κατάρρευση», είπε ο σκηνοθέτης Φράνσις Φορντ Κόπολα στην πρεμιέρα της νέας ταινίας του που γύρισε μετά από 13 χρόνια.

«Αυτό που συμβαίνει στην Αμερική, στη δημοκρατία μας, είναι σήμερα ακριβώς το ίδιο με τη Ρώμη που έχασε τη δημοκρατία της πριν από χιλιάδες χρόνια», είπε ο Κόπολα σε συνέντευξη Τύπου στο φεστιβάλ των Καννών την Παρασκευή. «Οι πολιτικοί μας μάς έχουν οδηγήσει στο σημείο που κινδυνεύουμε να χάσουμε τη δημοκρατία μας».

«Η Αμερική ιδρύθηκε πάνω στις ιδέες της ρωμαϊκής δημοκρατίας», πρόσθεσε ο Κόπολα. «Δεν θέλουμε βασιλιά, η Ρώμη δεν ήθελε βασιλιά, γι’ αυτό οι Ρωμαίοι επινόησαν μια μορφή δημοκρατικής διακυβέρνησης με τη Γερουσία και με νόμους από το ρωμαϊκό δίκαιο και όλα εκείνα τα πράγματα που ασπαζόμαστε».

Τα όσα είπε ο βετεράνος σκηνοθέτης μοιάζουν με επικήδειο λόγο της ισχύος των Ηνωμένων Πολιτειών, που από χώρα της δημοκρατίας και της ελευθερίας που ήταν κάποτε, έχει μεταπέσει σε δυνάστη τόσο των ίδιων των Αμερικανών, όσο και του υπόλοιπου κόσμου. Οι πολιτικοί των ΗΠΑ δεν συνδιαλέγονται πλέον με τους άλλους ηγέτες της υφηλίου, γιατί δεν τους θεωρούν ισότιμους. Απλώς δίνουν εντολές και διατάζουν κι αλλοίμονο σε όποιον δεν υπακούσει!

Οι πολιτικοί των ΗΠΑ, μιας χώρας υπερχρεωμένης, έχοντας επιβάλλει ουσιαστικά δικτατορία στο εσωτερικό της ήδη από την εποχή της πανδημίας, ελέγχουν όλα τα μέσα ενημέρωσης και εξοντώνουν κάθε αντίπαλο και κάθε άνθρωπο με διαφορετική φωνή. Παράλληλα χρηματοδοτούν αφειδώς τη σύγκρουση με τη Ρωσία σε ευρωπαϊκό έδαφος (Ουκρανία), ενώ πιέζουν ασφυκτικά τα ευρωπαϊκά κράτη να πάρουν μέρος σε αυτόν.

Από την άλλη μεριά, συντηρούν εντάσεις στο μέτωπο Ισραήλ-Ιράν-Παλαιστίνης, βοηθώντας τους Ισραηλινούς στη γενοκτονία που διαπράττουν στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ παράλληλα συνεργάζονται με Αυστραλία και Ιαπωνία για την ανάπτυξη νέων υπερηχητικών πυραύλων με στόχο την Κίνα.

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η ανθρωπότητα σύρεται από τις ΗΠΑ σε μια νέα παγκόσμια αναμέτρηση, με τη μόνη διαφορά ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει επιστροφή.

Η νέα ταινία του Κόπολα “Μεγαλόπολις”, που έκανε πρεμιέρα στις Κάννες το βράδυ της Πέμπτης, είναι εμπνευσμένη από τη συνωμοσία του Κατιλίνα που στόχευε στην ανατροπή των κανόνων της ρωμαϊκής δημοκρατίας το 63 π.Χ. Η ταινία διαδραματίζεται σε μια μητρόπολη του μέλλοντος που μοιάζει με τη Νέα Υόρκη.
v
ν

ν

 


Translate this post