Η πρώτη εφημερίδα στον κόσμο ήταν ελληνική

Κατηγορία Αρχαία Μυστήρια

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ  | Ενημ. 03/05/2024, 14:25

Από τον Αναστάσιο Ν. Πανά

 

Οι πρώτες εφημερίδες στον κόσμο ήταν δημιούργημα δυο Ελλήνων φιλοσόφων που συνόδευαν τον Μέγα Αλέξανδρο στην εκστρατεία του στην Ανατολή.

Η σύνταξη και κυκλοφορία εφημερίδας ήταν ελληνική σύλληψη. Image: Supplied

v

Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ γεννήθηκε το 356 π.Χ. στην Πέλλα της ελληνικής Μακεδονίας. Όταν έγινε 19 ετών εισέβαλε στην Περσική Αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών και ξεκίνησε μια σειρά εκστρατειών που διήρκεσαν 11 χρόνια. στην Ανατολή δεν τον ακολούθησαν μόνο στρατιώτες, αλλά και πλήθος σοφών και φιλοσόφων της εποχής. Ανάμεσά τους ο Πύρρων από την Ηλεία, καθώς και οι φιλόσοφοι Ευμένης Καρδιανός και Διόδοτος από τις Ερυθρές. Οι δύο τελευταίοι είναι οι εφευρέτες της εφημερίδας.

Οι Εφημερίδες, που αναφέρουν ο Πλούταρχος, ο Αρριανός, ο Αθήναιος και ο Αιλιανός, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στον κόσμο από το επιτελείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι Εφημερίδες κυκλοφορούσαν γραμμένες στις διάφορες γλώσσες των λαών της αχανούς αυτοκρατορίας που είχε ιδρύσει ο Έλληνας στρατηλάτης. Εκτός από τα νέα της αυλής, περιείχαν τους νόμους και τις εντολές του Αλέξανδρου προς τους υπηκόους του, για την εύρυθμη λειτουργία της αυτοκρατορίας.

Επικεφαλής της ομάδας των συντακτών ήταν ο Ευμένης Καρδιανός, ο οποίος έφερε τον τίτλο του Αρχιγραμματέα, ή Αρχισυντάκτη, όπως θα λέγαμε σήμερα. Ο Διόδοτος ο Ερυθραίος ήταν ένας από τους συντάκτες.

Ο Ευμένης διατήρησε τις Εφημερίδες έως το 324 π.Χ. Μέσω αυτών αποκάλυψε επίσης πολλά άγνωστα στοιχεία και μυστικά του Αλέξανδρου, ο οποίος πέθανε στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ.

Αργότερα, οι Εφημερίδες ή Βασιλικά Ημερολόγια περιήλθαν στην κατοχή του Πτολεμαίου Α΄ και ήταν διαθέσιμες στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
ν

 


Translate this post