Κρήτη: Αρχαϊκό συγκρότημα 4.000 ετών στο Καστέλι Ηρακλείου

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Ελλάδα

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ  | Ενημ. 16/06/2024, 02:18

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια μοναδικών διαστάσεων και αρχαιότητας κυκλική μινωική κατασκευή εντοπίστηκε κοντά στο Καστέλλι του νομού Ηρακλείου.

Η κυκλική πέτρινη κατασκευή στο Καστέλλι Ηρακλείου. Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού

v

ΜΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ κυκλική πέτρινη κατασκευή 4.000 ετών που βρέθηκε στην κορυφή ενός ελληνικού λόφου στην Κρήτη, προκαλεί σύγχυση στους αρχαιολόγους, ενώ αποτελεί απειλή για ένα μεγάλο αεροδρόμιο που σχεδιαζόταν να κατασκευαστεί στην περιοχή.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα «μοναδικό» μνημειακό μινωικό κτίριο στην Κρήτη στην κορυφή ενός λόφου με θέα στο νέο διεθνές αεροδρόμιο του νησιού.

Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι το μινωικό κτίριο βρέθηκε σε ένα λόφο ύψους σχεδόν 500 μέτρων στο Καστέλι. Στοι μέρος αυτό προοριζόταν να κατασκευαστεί το ραντάρ του νέου αεροδρομίου.
ν

Αεροφωτογραφία του πέτρινου συγκροτήματος κυκλικού σχήματος. Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού
ν

«Είναι μια μοναδική ανακάλυψη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου προστίθεται ότι είναι το «πρώτο στο είδος του συγκρότημα» που βρέθηκε στην Κρήτη.

Το κυκλικό πέτρινο κτίριο, περίπου 1.800 τετραγωνικών μέτρων σε μέγεθος, περιέχει οκτώ «σχεδόν λαβυρινθώδεις» δακτυλίους που συνδέονται μέσω μικρών ανοιγμάτων.

Είναι δύσκολο να καθοριστεί η χρήση του συγκροτήματος σε μια τόσο παλιά εποχή. Πολύ πιθανόν να είχε τελετουργικό σκοπό, ή να αποτελούσε κέντρο μύησης. Η ανέγερση του τεράστιου πέτρινου κτιρίου τοποθετείται μεταξύ 3.700 και 4.000 ετών πριν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Είναι γεγονός ότι η ελληνική γη κρύβει θησαυρούς, ιδιαίτερα ο χώρος της Κρήτης, όπου έγινε η πρώτη εμφάνιση του ανθρώπινου είδους.
ν

Η ανακάλυψη του μνημειώδους μινωικού κτίσματος είναι μοναδική στα χρονικά της αρχαιολογίας και οδήγησε στη μετεγκατάσταση του προγραμματισμένου ραντάρ για το νέο αεροδρόμιο. Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού
ν

Πρόκειται για ένα μοναδικό εύρημα με μεγάλο ενδιαφέρον, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού
ν

 


Translate this post