Μια τεράστια «ουλή» αυλακώνει την επιφάνεια του Άρη (vid)

Κατηγορία NEWS, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ  | Ενημ. 8/07/2024, 17:40

Posted by Youmagazine Staff

 

Αυτό το χαώδες, εκπληκτικό γεωλογικό χαρακτηριστικό του Άρη αποτυπώθηκε στην κάμερα με περισσότερες λεπτομέρειες από ποτέ.

Αυτή η χαράδρα είναι μεγαλύτερη από το Γκραν Κάνυον. Image: ESA / DLR / FU

v

ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΙΚΟΝΑ που πάρθηκε από έναν δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τον Άρη αποκάλυψε ένα εντυπωσιακό φαράγγι με άνευ προηγουμένου λεπτομέρειες. Γνωστή ως Aganippe Fossa, η τραχιά, σαν ουλή χαράδρα εντοπίστηκε για πρώτη φορά από αστρονόμους σχεδόν πριν από έναν αιώνα, αλλά τώρα μπορεί να την δει κανείς από κοντά για πρώτη φορά.

Με μήκος περίπου 600 χιλιόμετρα (373 μίλια) από άκρη σε άκρη, η περιοχή Aganippe Fossa είναι ένα παράδειγμα κολοσσιαίου φαραγγιού, από αυτά που σπάνια συναντά κανείς σε πλανήτες. Συγκριτικά, το Γκραν Κάνυον στις ΗΠΑ έχει μήκος 446 χιλιόμετρα (277 μίλια), αν και το πιο εκτεταμένο φαράγγι του πλανήτη μας ‒το οποίο βρίσκεται κάτω από το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας‒ αφήνει πίσω το ρήγμα του Άρη, καθώς έχει μήκος περίπου 750 χιλιόμετρα (460 μίλια).

Η νέα εικόνα τραβήχτηκε από το διαστημόπλοιο Mars Express της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) , το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη από το 2003. Η εικόνα δείχνει το καμπύλο, σπασμένο φαράγγι να περνάει από την περιοχή Tharsis, η οποία φιλοξενεί μερικά από τα μεγαλύτερα και τα περισσότερα εμβληματικά ηφαίστεια στον Άρη.
ν

Η ευρύτερη άποψή του ρήγματος δείχνει τη θέση της Aganippe Fossa σε σχέση με τα τεράστια αρειανά ηφαίστεια Arsia Mons και Όρος Όλυμπος. Image: NASA / MGS / MOLA Science Team
ν

Τα ηφαίστεια που υπάρχουν στην περιοχή αυτή είναι φοβερά. Το Arsia Mons είναι το νοτιότερο από τα τρία ηφαίστεια στο εξόγκωμα Tharsis κοντά στον ισημερινό. Στα βόρεια βρίσκεται το Pavonis Mons, με ύψος περίπου 9.000 μέτρα, και ακόμη βορειότερα το Ascraeus Mons.

Όσο για το περίφημο Όρος Όλυμπος είναι το υψηλότερο ηφαίστειο στο ηλιακό σύστημα, καθώς έχει ύψος 25.000 μέτρα και βρίσκεται στα βορειοδυτικά.

Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Άρης έχει κατά προσέγγιση την μισή από την διάμετρο της Γης.

Όσο φοβερό και αν φαίνεται το φαράγγι σε αυτές τις φωτογραφίες, δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο η μεγαλύτερη χαράδρα του Άρη, η Valles Marineris, η οποία εκτείνεται για 4.000 χιλιόμετρα (2.500 μίλια) κατά μήκος του ισημερινού του πλανήτη. Η Valles Marineris είναι το μεγαλύτερο φαράγγι σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα.

Ο Κόκκινος Πλανήτης είναι γεμάτος με εντυπωσιακά μυστήρια.
ν

ν

 


Translate this post