Ο Πιγκουίνος και το Αυγό του Σύμπαντος «χορεύουν» αιώνια γεννώντας νέα άστρα

Κατηγορία Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ  | Ενημ. 15/07/2024, 12:11

Posted by Youmagazine Staff

 

Δυο γαλαξίες, ο Πιγκουίνος και το Αυγό του Σύμπαντος «χορεύουν» αιώνια αγκαλιασμένοι, γεννώντας νέα άστρα.

Ο παραμορφωμένος σπειροειδής γαλαξίας δεξιά είναι ο Πιγκουίνος και ο συμπαγής ελλειπτικός γαλαξίας αριστερά είναι το Αυγό, Χορεύουν, αιώνια αγκαλιασμένοι, γεννώντας νέα άστρα. Πηγή: NASA / ESA / CSA / STScI

v

Ο ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ σπειροειδής γαλαξίας στο κέντρο της εικόνας που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA, ονομάστηκε από την επιστημονική κοινότητα «Πιγκουίνος», ενώ ο συμπαγής ελλειπτικός γαλαξίας στα αριστερά ονομάστηκε «Αυγό».

Η εικόνα που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb δείχνει τους δύο γαλαξίες να είναι κλειδωμένοι βαρυτικά, προκαλώντας μια σειρά από εντυπωσιακά κοσμικά φαινόμενα, με κυρίαρχη τη λάμψη διάσπαρτων άστρων που απεικονίζονται με γαλάζιο χρώμα.

Οι δύο γαλαξίες έχουν λάβει την κοινή κωδική ονομασία Arp 142 και η πρώτη αλληλεπίδραση μεταξύ τους εκτιμάται ότι συνέβη στο χρονικό διάστημα πριν από 25-75 εκατομμύρια έτη προκαλώντας πιθανότατα τον σχηματισμό νέων άστρων.

Η γέννησή τους, σε έναν εξωτερικό παρατηρητή, θα ήταν ορατή ως εμφάνιση κοσμικών πυροτεχνημάτων.

Αν και φαίνονται διαφορετικοί οι δύο γαλαξίες έχουν περίπου την ίδια μάζα γι’ αυτό και αυτή η γαλαξιακή αναμέτρηση έχει προς το παρόν ισόπαλο αποτέλεσμα, αφού κανείς δεν μπορεί να… επιβληθεί και να απορροφήσει τον άλλο, όπως συμβαίνει κατά βάση στις γαλαξιακές συγκρούσεις.
ν


ν

 


Translate this post