Wall Street: Λουτρό αίματος με 1,05 τρισεκατομμύρια δολάρια να κάνουν φτερά

Κατηγορία Οικονομία

OIKONOMIA  | Ενημ. 25/07/2024, 13:29  | 25/07/2024, 13:49

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι Επτά Υπέροχες (Microsoft, Apple, Nvidia, Alphabet, Amazon, Meta και Tesla) υπέστησαν λουτρό αίματος στη Wall Street.

Οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας χτύπησαν κόκκινο. Image: Supplied

v

ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ η Wall Street, οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας άρχισαν να σφάζονται ως ερίφια και μέσα σε τέσσερις ώρες υπέστησαν απώλειες 1,05 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq διαλύθηκαν τελείως.

Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq υποχώρησε κατά 3,7%, ενώ ο S&P 500 (με τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο) υποχώρησε κατά 2,3%, σημειώνοντας το χειρότερο αποτέλεσμα από το 2022.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα Χρηματιστήρια κατρακύλησαν μετά από μια παρτίδα απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Η πτώση ξεκίνησε όταν ο αμερικανικός γίγαντας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla ανέφερε πτώση στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου.

Η Tesla παρέσυρε στο βάραθρο και τις υπόλοιπες έξι από τις “Magnificent Seven”, χάνοντας συνολικά 1,05 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία.

Πτωτικά έκλεισαν και οι ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές με το ελληνικό Χρηματιστήριο να κινείται πτωτικά κατά -1,03% στις 1451 μονάδες.

Το λουτρό αίματος έχει επηρεάσει επίσης την τιμή του χρυσού, που παρουσιάζει πτώση -1,15%.
ν

Οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας δεν είναι πλέον οι αγαπημένες των επενδυτών. Image: Supplied

ν

Προεόρτια μεγάλης οικονομικής κρίσης;

Είναι άραγε αυτά σημάδια μιας νέας μεγάλης οικονομικής κρίσης;

«H χρεοκοπία των δυτικών χρηματοπιστωτικών δομών, συμπεριλαμβανομένου του νομισματικού συστήματός τους, βρίσκεται στο τελικό στάδιο», αναφέρει μια νέα έκθεση του γνωστού χρηματοπιστωτικού ομίλου Gold Switzerland καθώς το παγκόσμιο χρέος έχει τριπλασιαστεί τον 21ο αιώνα, με το δολάριο και τα περισσότερα νομίσματα να έχουν χάσει το 98,5% της αγοραστικής τους δύναμης από το 1971 και μετά!

Και η έκθεση συνεχίζει: «Όποια ψέματα κι αν πουν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης, η πτώση της αξίας του νομίσματος αγγίζει το 98,5%, όπερ σημαίνει απόλυτη χρεοκοπία».

Φέτος το παγκόσμιο χρέος έφτασε στα 350 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ μόλις στα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο λόγος χρέος προς ΑΕΠ είναι 350%!

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζουντο πρόβλημα εκτυπώνοντας συνεχώς νέο χρήμα. Αυτό όμως έχει δυσάρεστες συνέπειες. Πρώτον, κάνει το ήδη υπάρχον χρήμα να χάνει την αξία του και. δεύτερον, συμβάλλει στην αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού.

Όπως γίνεται αντιληπτό, με τις χρηματοπιστωτικές αγορές να είναι μοχλευμένες μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο, ο κίνδυνος μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι σήμερα μεγαλύτερος από ποτέ.
ν

 


Translate this post