Βίντεο της NASA δείχνει πού έχει φτάσει η μόλυνση της Γης

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  | Ενημ. 27/07/2024, 04:34

Posted by Youmagazine Staff

 

Απίστευτα νέα πλάνα της NASA δείχνουν τα αέρια του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη μας να πολλαπλασιάζονται με ανησυχητικό ρυθμό.

Η NASA καταγράφει πλάνα του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) να αναβλύζει από τη Γη στον ουρανό, με τεράστια νέφη καπνού από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τις δασικές πυρκαγιές. Πηγή: Κέντρο διαστημικών πτήσεων Goddard / NASA

v

ΤΟ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ του άνθρακα (CO2) αποτελεί μέρος της γήινης ατμόσφαιρας, αλλά γίνεται τοξικό και βλάπτει την καρδιά προκαλώντας αρρυθμίες, όταν αυξηθεί η ποσότητά του στον αέρα που αναπνέουμε. Θεωρείται αέριο του θερμοκηπίου, δεδομένου ότι παγιδεύει τη θερμότητα (υπέρυθρη ενέργεια) που ακτινοβολείται από τη Γη στην ατμόσφαιρα και με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας.

Το διοξείδιο είναι ο κυριότερος λόγος που εδώ και δυο μήνες (Ιούνιο και Ιούλιο) βιώνουμε έναν παρατεταμένο καύσωνα με θερμοκρασίες μεταξύ 38-50 βαθμών Κελσίου, υπό σκιά. Και όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστεί και τον Αύγουστο.

Το 2024 είναι επίσημα πλέον το θερμότερο έτος στην ανθρώπινη ιστορία. Στις 22 Ιουλίου η μέση θερμοκρασία τη Γης έφτασε στους 17,15° Κελσίου, όταν η κανονική θερμοκρασία δεν ξεπερνούσε για αιώνες τους 15° Κελσίου. Και δεν προβλέπεται να υπάρξει καλυτέρευση.
ν

Οι δέκα υψηλότερες ετήσιες παγκόσμιες μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες των τελευταίων 50 ετών έχουν εμφανιστεί όλες μετά το 2015. Πηγή: Climate Change Service
ν

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο βίντεο που δείχνει πώς τα ρεύματα του ανέμου ωθούν τις εκπομπές CO2 γύρω από τη Γης κι από εκεί στον ουρανό, από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2020. Το υψηλής ανάλυσης βίντεο μεγεθύνει και βλέπει μεμονωμένες πηγές CO2, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών παραγωγής ενέργειας και των δασικών πυρκαγιών.

Η εικόνα είναι άκρως απογοητευτική και ζοφερή, γιατί δείχνει ότι η μόλυνση που προκαλεί ο άνθρωπος δεν σκεπάζει μόνο τη Γη, σαν ένα σάβανο, αλλά φτάνει μέχρι τον ουρανό, χωρίς να υπάρχει όριο.
ν

ν

Αν και δεν έχει σημασία από πού προέρχονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αφού επηρεάζουν όλη τη Γη, υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες διαφορές.

Πάνω από τις ΗΠΑ, τη Νότια Ασία και την Κίνα, το μεγαλύτερο μέρος του άνθρακα προέρχεται από τη βιομηχανία, τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τις μεταφορές. Αλλά στην Αφρική και τη Νότια Αμερική, οι περισσότερες από τις εκπομπές προέρχονται από την καύση, συμπεριλαμβανομένων των δασικών πυρκαγιών, της καύσης γεωργικών προϊόντων και της εκκαθάρισης γης. Οι εκπομπές προέρχονται επίσης από ορυκτά καύσιμα όπως το πετρέλαιο και ο άνθρακας.

Οι δασικές πυρκαγιές τείνουν να φουντώνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και να υποχωρούν κάπως τη νύχτα. Επίσης, τα δέντρα και τα φυτά φωτοσυνθέτουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, απελευθερώνοντας οξυγόνο και απορροφώντας διοξείδιο. Επίσης οι χερσαίες μάζες και οι ωκεανοί λειτουργούν ως καταβόθρες άνθρακα. Το γενικό όμως αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό,
ν

Σαν να είναι κόλαση. Πηγές διοξειδίου του άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες από εργοστάσια και δασικές πυρκαγιέςς. Πηγή: Κέντρο διαστημικών πτήσεων Goddard / NASA
ν

Οι απεικονίσει στο βίντεο βασίζονται στο GEOS, ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας, των ωκεανών και των χερσαίων συστημάτων της Γης. Βασίζεται σε δισεκατομμύρια δεδομένα που λαμβάνει καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων από το MODIS του δορυφόρου Terra και από τα όργανα VIIRS του δορυφόρου Suomi-NPP.

Περισσότερες πληροφορίες στο Scientific Visualization Studio.
v

 


Translate this post