Δυο φθηνά συμπληρώματα διατροφής προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

ΥΓΕΙΑ  | Ενημ. 03/08/2024, 06:05  | | Ενημ. 03/08/2024, 07:35

Posted by Youmagazine Staff

 

Δυο συμπληρώματα διατροφής που δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιώνουν τη μνήμη.

Τα γηρατειά είναι ευάλωτα στην εκδήλωση άνοιας εξαιτίας των αλλοιώσεων στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις νοητικές λειτουργίες. Image: Supplied

v

Η ΑΝΟΙΑ είναι μια σοβαρή απώλεια της γενικής νοητικής ικανότητας (όχι μόνο απώλεια μνήμης, αλλά και συλλογισμών και εκφοράς κρίσης) σε ένα άτομο που προηγουμένως δεν ήταν εξασθενημένο, πέρα από ό, τι θα προκαλούσε η φυσιολογική γήρανση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο 81 ετών πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που αποσύρθηκε από την προεκλογική κούρσα, καθώς τις περισσότερες ώρες της ημέρας βρίσκεται χαμένος σε έναν δικό του κόσμο.

Μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα ανακάλυψε σχεδόν τυχαία ότι αυτό που είναι καλό για τα γερασμένα έντερά σας είναι καλό και για τον γερασμένο εγκέφαλο.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες βρήκαν ότι η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων πρωτεΐνης και πρεβιοτικών μπορεί να βελτιώσει τις βαθμολογίες στα τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών.

Τα πρεβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί (βακτήρια) και ζυμομύκητες που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. 

Χρησιμοποιώντας πρεβιοτικά μπόρεσαν να φρενάρουν την εκδήλωση της νόσου του Αλτσχάιμερ στα αρχικά στάδια.

Οι δυο σωτήριες ουσίες

Η μια ουσία ονομάζεται ινουλίνη και είναι μια διαιτητική ίνα που ανήκει στην κατηγορία φρουκτάνης. Η ινουλίνη είναι μια ένωση που βρίσκεται σε φυσική μορφή σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του κιχώριου, είδος ραδικιού.
ν

Σαν συμπλήρωμα διατροφής η ινουλίνη δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή. Image: Supplied
ν

Η δεύτερη ουσία ανήκει στουςι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες (FOS) και είναι ένας φυτικός υδατάνθρακας που χρησιμοποιείται συχνά ως φυσικό γλυκαντικό χαμηλών θερμίδων. Αυτοί οι υδατάνθρακες συναντώνται σε πολλά λαχανικά, όπως τα αντίδια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, οι μπανάνες και οι αγκινάρες.
ν

Πρεβιοτικά όπως το FOS (φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες) είναι επίσης κατάλληλα για χορτοφάγους. Image: Supplied
ν

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του King’s College του Λονδίνου. Το αντικείμενο της έρευνας το αποτελούσαν 36 ζευγάρια ηλικίας άνω των 60 ετών. Τα ζευγάρια σχηματίστηκαν τυχαία και ένα από αυτά έπαιρνε καθημερινά πρεβιοτικά σε σκόνη, ενώ στο άλλο έδιναν καθημερινά ένα εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) σε σκόνη πρωτεΐνης.

Εκείνοι που πήραν εν αγνοία τους ινουλίνη ή FOS σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε ένα γνωστικό τεστ τρεις μήνες αργότερα.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε αυτές τις αλλαγές μέσα σε μόλις 12 εβδομάδες. Αυτό έχει τεράστια σημασία για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου και της μνήμης στον γερασμένο πληθυσμό μας», δήλωσε η Mary Ni Lochlainn, ερευνήτρια γηριατρικής ιατρικής στο King’s College του Λονδίνου, όταν τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο. .

Η μελέτη έδειξε τη στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ εντέρων και εγκεφάλου, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο συνεργάζονται αυτά τα δύο νευρικά συστήματα παραμένει ένα μυστήριο.

Όλοι οι ερευνητές πάντως συμφωνούν ότι απέναντι στις εκφυλιστικές ασθένειες, όπως είναι η νόσος του Πάρκινσον, η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Χάντινγκτον. η καλύτερη άμυνα είναι το διάβασμα βιβλίων.

Η μελέτη σχετικά με τα πρεβιοτικά δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.
ν

 


Translate this post