Ζοφερή πρόβλεψη: Το κλίμα της Γης θα καταρρεύσει την επόμενη δεκαετία

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  | Ενημ. 04/08/2024, 09:25

Posted by Youmagazine Staff

 

Ήδη ζούμε τις αρχές της κατάρρευσης του κλίματος, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία.

Το κρίσιμο για τη ζωή στον πλανήτη σύστημα ρευμάτων του Ατλαντικού Ωκεανού έχει υποστεί αλλοιώσεις και βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης με αποτέλεσμα τη μεταβολή του κλίματος στα διάφορα μέρη της Γης. Image: Supplied

v

ΕΝΑ ΖΩΤΙΚΗΣ σημασίας σύστημα ωκεάνιων ρευμάτων βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, αναφέρει το CNN, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, πράγμα που θα έχει μοιραίες συνέπειες για τη ζωή στον πλανήτη, συμβάλλοντας στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών και διαταράσσοντας το παγκόσμιο κλίμα, με τη θερμοκρασία σε δραματική πτώση σε ορισμένες περιοχές και απότομη άνοδο σε άλλες.

Χρησιμοποιώντας εξαιρετικά περίπλοκα και ακριβά υπολογιστικά συστήματα , ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία κατέληξαν στο δυσοίωνο συμπέρασμα ότι ο καιρός σε όλο τον κόσμο θα αλλάξει προς το χειρότερο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2030.

Το γεγονός όμως ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο δεν είναι σταθερή, αλλά επιταχυνόμενη, μεταθέτει την πραγματοποίηση της πρόβλεψης πιο κοντά στο πριν και όχι στο μετά από το 2030.

Οι επιστήμονες μελέτησαν το Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC), το οποίο παρακολουθείται εντατικά από το 2004. Το AMOC, μέρος του οποίου είναι το Gulf Stream (Ρεύμα του Κόλπου), είναι ένα περίπλοκο σύστημα ρευμάτων του Ατλαντικού Ωκεανού, το οποίο αφενός επηρεάζει όλα τα υπόλοιπα θαλάσσια ρεύματα του πλανήτη, αφετέρου ρυθμίζει τη θερμοκρασία μεταφέροντας ζεστασιά, και το σπουδαιότερο μεταφέρει θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τη διατήρηση της ζωής των ωκεανών.
ν

Το ανοιχτό γαλάζιο που φαίνεται μέσα από τα σύννεφα και το τυρκουάζ που δείχνει το φυτοπλαγκτόν τονίζουν τα ωκεάνια ρεύματα στα ανοικτά των ακτών της Γροιλανδίας. Η νέα έρευνα δείχνει ότι ένα σημαντικό τμήμα αυτών των κρίσιμων ρευμάτων κινδυνεύει να καταρρεύσει την ερχόμενη δεκαετία. Image: NASA Earth
v

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες θαλάσσιων και ατμοσφαιρικών μελετών του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, με επικεφαλής τον René van Westen και δημοσιεύεται στο περιοδικό Science Advances.

Για δεκαετίες, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη διατάραξη της κυκλοφορίας των ωκεάνιων ρευμάτων, καθώς η κλιματική αλλαγή θερμαίνει τις θάλασσες και λιώνει τους πάγους, διαταράσσοντας την ισορροπία θερμότητας και αλατιού που καθορίζει την ισχύ των ρευμάτων.
ν

Τα ωκεάνια ρεύματα είναι οι φλέβες και οι αρτηρίες του πλανήτη. Μεταφέρουν τροφή και οξυγόνο για τη διατήρηση της ζωής στις θάλασσες και τους ωκεανούς και διατηρούν σταθερό το κλίμα για τα έμβια όντα της ξηράς. Κάθε διαταραχή μπορεί να αποβεί μοιραία. Image: National Oceanic and Atmospheric Administration
v

Πιθανή κατάρρευση του AMOC, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, θα έχει τις εξής επιπτώσεις. Καθώς το Gulf Stream εξασθενεί, οι πάγοι της Αρκτικής θα κατέλθουν νοτιότερα στον Ατλαντικό Ωκεανό και θα φτάσουν μέχρι τα Βρετανικά Νησιά. Μια νέα εποχή παγετώνων θα ξεκινήσει που θα επηρεάσει τμήματα της Βόρειας Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων των ΗΠΑ. Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου θα δει μια πλήρη ανατροπή στις εποχές, καθώς όπου σήμερα υπάρχει ξηρασία θα αρχίσει να βρέχει καταρρακτωδώς και όπου επικρατούν οι βροχεροί μήνες θα υπάρξουν καύσωνες και ξηρασία.

Το τελευταίο AMOC προκάλεσε την παγετωνική περίοδο που τελείωση πριν από 12.000 χρόνια.

Μια νέα κατάρρευση θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Η στάθμη των θαλασσών θα ανέλθει κατά ένα μέτρο (3,3 πόδια), σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης η θερμοκρασία θα πέσει έως και 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι χώρες στο νότιο ημισφαίριο θα δουν μια δραματική άνοδο της θερμοκρασίας, προκαλώντας σοβαρές διαταραχές στο οικοσύστημα. Αυτές οι αλλαγές θα συμβούν μέσα σε μια δεκαετία ή το πολύ στη διάρκεια δυο δεκαετιών.

Κατά τους ερευνητές της Ουτρέχτης η μεταβολή ήδη έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μέσα στη δεκαετία του 2030, ενώ άλλοι επιστήμονες λένε ότι θα ξεκινήσει το 2050 και άλλοι το 2100.
ν

 


Translate this post