Πώς προέβλεπαν το μέλλον οι Βαβυλώνιοι αστρονόμοι πριν 4.000 χρόνια
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ | Ενημ. 22/08/2024, 09:25
Posted by Youmagazine Staff
Βαβυλωνιακές πινακίδες 4.000 ετών με ζοφερές προβλέψεις για πολέμους, οικονομικές κρίσεις και τύχες βασιλιάδων.
Οι αστρονόμοι της Βαβυλώνας έβγαζαν τα προς το ζην προβλέποντας το μέλλον. Image: British Museum
v
«ΕΝΑΣ ηλίθιος, ένας βασιλιάς ανάξιος, θα καταλάβει τον θρόνο και θα φέρει πόλεμο στη χώρα».
Ο χρησμός δεν αναφέρεται στο παρόν και στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αν και η ιστορία έχει την τάση να κάνει κύκλους μέσα στους αιώνες.
Πρόκειται για έναν χρησμό που έδωσαν αστρονόμοι της Βαβυλώνας, σε έναν ενδιαφερόμενο σχετικά με το μέλλον. Ο χρησμός δόθηκε πριν από 4.000 χρόνια!
Η πρόβλεψη περιλάμβανε επίσης πείνα, πανούκλα, ξηρασία, δολοφονίες και πόλεμο. Θα μπορούσε κάλλιστα να αφορά τις μέρες μας.
Η ζοφερή πρόβλεψη προέρχεται από ένα σετ τεσσάρων πινακίδων σφηνοειδούς γραφής, ηλικίας 4.000 ετών, που βρίσκονταν θαμμένες εδώ και καιρό ανάμεσα σε 150.000 άλλες πήλινες πινακίδες στα υπόγεια του Βρετανικού Μουσείου και οι οποίες επιτέλους αποκρυπτογραφήθηκαν.
Οι αστρονόμοι της Βαβυλώνας έκαναν προβλέψεις ερμηνεύοντας τις ηλιακές και τις σεληνιακές εκλείψεις.
Στην αρχαιότητα, αστρονομία και αστρολογία ήταν ενιαία επιστήμη, όπως βλέπουμε στην Τετράβιβλο, το περίφημο έργο του μεγάλου μαθηματικού και αστρονόμου Κλαύδιου Πτολεμαίου, που άκμασε κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ. στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η αντίληψη αυτή διατηρήθηκε μέχρι τα χρόνια του Ισαάκ Νεύτωνα (1642-1727), ο οποίος δεν δίσταζε να καταστρώνει ωροσκόπια.
Ο Νεύτωνας ήταν ένθερμος σπουδαστής της αστρολογίας. Και όταν ο γνωστός αστρονόμος Έντμουντ Χάλλεϋ (1656-1742) μίλησε κάποτε υποτιμητικά για την αστρολογία, ο Nεύτωνας τον επέπληξε λέγοντας: «Κύριε Χάλλεϋ, έχω μελετήσει το θέμα, ενώ εσείς δεν το έχετε κάνει!»
Μάλιστα σώζεται και μια προφητεία του Νεύτωνα για το τέλος του κόσμου!
ν
Βαβυλωνιακές πινακίδες με προφητείες. Image: British Museum
ν
Οι βαβυλωνιακές πινακίδες που μεταφράστηκαν περιέχουν πάνω από εξήντα προφητείες.
Για το θα συμβεί ενδιαφέρονταν οι βασιλιάδες, οι κυβερνήτες, οι ιερείς, διάφοροι άλλοι αξιωματούχοι, αλλά και ο απλός λαός.
Οι Βαβυλώνιοι αστρονόμοι είχαν γίνει ειδικοί στην ερμηνεία των εκλείψεων, παρατηρώντας το σχήμα της έκλειψης, την ημερομηνία και την ώρα, της κινήσεις της σκιάς και τη διάρκειά της. Επίσης σημασία είχει και το ζώδιο (αστερισμός) στο οποίο γινόταν η έκλειψη.
Θεωρούσαν ότι τέτοια φυσικά γεγονότα ήταν κωδικοποιημένα σημάδια που έδιναν οι θεοί ως προειδοποιήσεις για τις μελλοντικές προοπτικές των ανθρώπων της Γης.
«Η μελέτη και ερμηνεία των ουρανίων σωμάτων ήταν μια πολύ σοβαρή υπόθεση για όλο το σώμα της κοινωνίας», αναφέρουν στη σχετική μελέτη τους ο ομότιμος καθηγητής Άντριου Τζορτζ (Andrew George), του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, και ο Ασσυριολόγος Τζάνκο Τανιγκούτσι (Junko Taniguchi).
Τα μυστικά του Ματωμένου Φεγγαριού
Οι περιηγητές και οι αρχαιολόγοι που επισκέπτονταν το Ιράκ κατά τον 19ο αιώνα, συνέλεξαν πολλές από τις πήλινες πινακίδες με σφηνοειδή γραφή που άφησαν πίσω τους οι Βαβυλώνιοι, Η σημασία τους, ωστόσο, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά μόλις το 1970.
Όσον αφορά τις τέσσερις πινακίδες με αστρολογικές προβλέψεις, η Πινακίδα Α συντάχθηκε τον δέκατο όγδοο αιώνα π.Χ. και είναι αρχαιότερη της Πινακίδας Δ. Οι Πινακίδες Β και Γ συντάχθηκαν τον δέκατο έβδομο αιώνα π.Χ.
ν
Δύο κείμενα σφηνοειδούς γραφής με αστρολογικές προβλέψεις. Οι πινακίδες ανακαλύφθηκαν στο Ιράκ το 1800. Image: British Museum
ν
Οι εκλείψεις, ηλιακές και σεληνιακές, από τα πολύ αρχαία χρόνια θεωρούνται κακοί οιωνοί, επειδή κρύβουν το φως. Και η μεν διάρκεια της σεληνιακής έκλειψης αφορά μήνες, ενώ η επιρροή της ηλιακής διαρκεί χρόνια.
Οι προβλέψεις είχαν πρακτικό σκοπό, καθώς επέτρεπαν στους ανθρώπους να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.
Μερικά παραδείγματα.
• Εάν η έκλειψη γινόταν στη μέση της νύχτας, σήμαινε οικονομική αναταραχή.
• Εάν η συσκότιση γινόταν αμέσως, σήμαινε τον θάνατο ενός βασιλιά.
• Εάν η έκλειψη διαρκούσε μέχρι τα ξημερώματα, η επιρροή της αφορούσε όλο τον κόσμο.
• Εάν κατά τη διάρκεια της έκλειψης το φεγγάρι ήταν κόκκινο σαν αίμα, σήμαινε πόλεμο, πείνα και καταστροφές.
ν
Μια από τις πήλινες πινακίδες των Βαβυλωνίων με χρησμούς. Image: British Museum
ν
Ανάλογα με το είδος της έκλειψης, το σχήμα και τη διάρκειά της, οι Βαβυλώνιοι αστρονόμοι έβγαζαν χρησμούς. Φυσικά δεν ήταν ευχάριστο στους αστρονόμους να γίνονται μάντεις κακών. Ήταν όμως μια δουλειά που έπρεπε να γίνει.
• «Ένας βασιλιάς που είναι διάσημος θα πεθάνει».
• «Ο γιος του θα καταλάβει τον θρόνο, αν και δεν έχει προταθεί».
• «Θα ξεσπάσει πόλεμος».
• «Η γη θα ερημώσει, οι πόλεις θα υποστούν μεγάλες καταστροφές».
Ωστόσο, αυτοί οι χρησμοί, εξαιτίας της σοβαρότητάς τους, δεν γίνονταν δεκτοί αβασάνιστα.
Για να διαπιστωθεί αν είχαν ή όχι ισχύ, οι ιερείς θυσίαζαν ένα ζώο και μελετούσαν τα εντόσθιά του, αν δηλαδή ήταν υγιή και κανονικά, ή αν ήταν άρρωστα και είχαν μετακινηθεί από την κανονική τους θέση.
Αλλά ακόμη κι αν επιβεβαιωνόταν ο άσχημος οιωνός, οι αστρονόμοι πρόσφεραν στον βασιλιά τους ορισμένες εναλλακτικές λύσεις. Αλλά και ο βασιλιάς μπορούσε να ενεργήσει κατάλληλα ώστε να διαφύγει τον κίνδυνο που τον απειλούσε. Ο χρησμός δεν υποδήλωνε κάτι το μοιραίο, αλλά έδινε τη δυνατότητα, με καθαρμούς, προσευχές και τη λήψη κατάλληλων μέτρων, αποσόβησης του κινδύνου.
Οι εκλείψεις δεν έδιναν πάντα δυσοίωνες προβλέψεις.
• «Θα υπάρξει βροχή στον ουρανό, τα νερά στα ποτάμια θα πλημμυρήσουν, οι καλλιέργειες θα ανθίσουν».
• «Ένας βασιλιάς θα κάνει ειρήνη με τους άλλους βασιλιάδες».
• «Αυτή η έκλειψη πρέπει να μπει στην άκρη και να μελετηθεί καλύτερα».
Επειδή όμως, όπως είπαμε, οι εκλείψεις γενικά προμηνύουν κάτι αρνητικό, οι Βαβυλώνιοι αστρονόμοι ήταν δύσπιστοι όταν οι προβλέψεις ήταν θετικές και γι’ αυτό ζητούσαν ερμηνεία και από άλλους ειδικούς.
ν