Τεχνολογία: Η κύρια αιτία για την έξαρση των ψυχικών ασθενειών
ΥΓΕΙΑ | Ενημ. 29/08/2024, 12:26
Posted by Youmagazine Staff
Οι σύγχρονες τεχνολογίες ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων ψυχικής υγείας σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζει ένας βιολόγος.
Η αύξηση των κρουσμάτων ψυχικής υγείας υπονομεύει το μέλλον της ανθρωπότητας. Image: Supplied
v
ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ δυο δεκαετίες, η ευρεία υιοθέτηση των τεχνολογιών του Διαδικτύου έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία και την ψυχολογική ευεξία των ανθρώπων. Αυτό υποστηρίζει ένας επιστήμονας, ο ηθολόγος και εξελικτικός βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς σε podcast του Triggernomotery που κυκλοφόρησε την προηγούμενη Κυριακή
Καθώς τα προβλήματα ψυχικής και διανοητικής υγείας αυξάνονται χρόνο με το χρόνο στον δυτικό κόσμο, οι επιστήμονες ανησυχούν μήπως αυτό επηρεάσει το μέλλον της ανθρωπότητας.
Ποια η αιτία του φαινομένου; Οι επιστήμονες δηλώνουν άγνοια, πλην του βιολόγου Ρίτσαρντ Ντόκινς (Richard Dawkins). Ο 83χρονος Βρετανός συγγραφέας και επιστήμονας πιστεύει ότι τα αυξανόμενα περιστατικά ψυχικής υγείας στον δυτικό κόσμο οφείλονται στον «φρενήρη ρυθμό» των αλλαγών που προκαλεί η σύγχρονη τεχνολογία.
«Οι άνθρωποι», λέει ο Ντόκινς, «αισθάνονται αδύναμοι σε έναν κόσμο που δεν ορίζουν και στον οποίο δεν μπορούν να συμμετάσχουν, καθώς καθημερινά γίνεται όλο και πιο περίπλοκος εξαιτίας της τεχνολογικής προόδου».
«Και παθαίνουν κατάθλιψη διαπιστώνοντας ότι δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την αλματώδη τεχνολογική πρόοδο – ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις επιταχυνόμενες αλλαγές στο περιβάλλον».
«Αυτή η αδυναμία προκαλεί ψυχική ανισορροπία, πράγμα που διαταράσσει την αίσθηση της ευημερίας μας».
ν
Ο Ρίτσαρντ Ντόκινς εξηγεί γιατί ανησυχεί για το μέλλον της ανθρωπότητας στο podcast του Triggernomotery. Image: YouTube
ν
Όπως υποστήριξε, υπάρχει άμεση σχέση των social media με την κατάθλιψη και άλλες παθήσεις που εκδηλώνονται μεταξύ των νέων.
«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, όσο προετοιμασμένος κι αν είναι, δεν μπορεί να προσαρμοστεί στις αλλαγές που προκαλεί η τεχνολογική πρόοδος. Αισθάνεται αποξενωμένος και απομακρυσμένος απ’ όλα όσα συμβαίνουν», είπε ο Ντόκινς στους ακροατές του podcast του Triggernomotery.
«Στην πραγματικότητα, το ότι αντέχει ακόμη ο άνθρωπος είναι εκπληκτικό. Δείχνει πόσο ανθεκτικοί είμαστε».
Ένα μεγάλο πρόβλημα
Τον τελευταίο καιρό γίνεται μεγάλη συζήτηση αναφορικά με τη σχέση μεταξύ της τεχνολογικής προόδου και ανθρώπινης ευημερίας, με το Internet Institute της Οξφόρδης να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στα δυο, σε μελέτη που δημοσίευσε πέρυσι το Νοέμβριο στο περιοδικό Clinical Psychological Science.
Ο Ντόκινς, ο οποίος είναι συγγραφέας πρωτοποριακών βιβλίων όπως το “The Selfish Gene” (1976) και το “The God Delusion” (2006), διαφωνεί.
Για να φτάσει στο συμπέρασμα ότι η τεχνολογία βλάπτει την ψυχική υγεία χρησιμοποίησε δεδομένα από 2.434.000 ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 15 και 89 ετών από 168 χώρες από το 2005 έως το 2022, σχετικά με την επίδραση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Και διαπίστωσε ότι προκαλούσαν εκτεταμένη ψυχολογική βλάβη.
Επίσης ο ίδιος και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα σχετικά με τα ποσοστά άγχους, κατάθλιψης και αυτοτραυματισμού από το 2000 έως το 2019 από τα νοσοκομειακά αρχεία 200 διαφορετικών χωρών.
ν
Ο Ρίτσαρντ Ντόκινς πιστεύει ότι εντόπισε την αιτία για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που μαστίζουν τον δυτικό κόσμο. Image: YouTube
ν
«Είναι βέβαιο ότι ο ρυθμός με τον οποίο εξελισσόμαστε γενετικά είναι μικρότερος σε σύγκριση με τον ρυθμό με τον οποίο εξελισσόμαστε τεχνολογικά», καταλήγει ο Ντόκινς.
«Μεγάλο μέρος των σύγχρονων ψυχικών ασθενειών που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους οφείλεται στο ότι βρισκόμαστε σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και απρόβλεπτο περιβάλλον, κάτι που δεν ήταν ποτέ οι πρόγονοί μας».
«Φαίνεται όμως ότι οι περισσότεροι από εμάς καταφέρνουμε να ανταπεξέλθουμε αρκετά καλά με τον εκπληκτικό ρυθμό αλλαγής στη διάρκεια της ζωής μας. Ωστόσο, δεν γνωρίζω αν αυτό μπορεί να συνεχιστεί».
Με ποιο τρόπο η σύγχρονη τεχνολογία απειλεί το μέλλον της ανθρωπότητας;
Ο Ντόκινς δίνει το εξής παράδειγμα: «Αν για κάποιο λόγο, χάσουμε ξαφνικά την ηλεκτρική ενέργεια, θα χάσουμε την τεχνολογία που έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε καθημερινά. Και παραμένει αμφίβολο αν ανθρωπότητα θα μπορέσει να προσαρμοστεί εγκαίρως στα νέα δεδομένα, χωρίς μεγάλες κοινωνικές αναταραχές, αναστατώσεις και θάνατο».
ν