Γραμμές Νάσκα στο Περού: Ανακάλυψαν 300 νέα γεωγλυφικά (vid)

Κατηγορία NEWS, Αρχαία Μυστήρια

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ  | Ενημ. 26/09/2024, 18:46

Posted by Youmagazine Staff

 

Νάσκα: με τη βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 300 νέα γεωγλυφικά που ήταν αόρατα.

Μερικά από τα νεοανακαλυφθέντα γεωγλυφικά. Image: Sakai et al., PNAS, 2024

v

ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΗΣ ΝΑΣΚΑ είναι μια σειρά αρχαίων γεωγλυφικών του πολιτισμού των Νάσκα στην ομώνυμη επαρχία του νοτίου Περού. Καλύπτουν έκταση μεγαλύτερη των 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανάμεσα στις πόλεις Νάσκα και Πάλπα και πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν γύρω στο 900 π.Χ.

Από την πρώτη τους ανακάλυψη στη δεκαετία του 1940 μέχρι τώρα, είχαν ανακαλυφθεί περίπου 430 γεωγλυφικά στο άνυδρο οροπέδιο γνωστό ως Nazca Pampa.

Οι γραμμές δημιουργήθηκαν σκάβοντας την κοκκινωπή επιφάνεια της ερήμου, έως ότου φανεί το ασπριδερό στρώμα άμμου που βρίσκεται από κάτω. Υπάρχουν εκατοντάδες απλές γραμμές ή γεωμετρικά σχήματα, και περισσότερα από 70 σχέδια ζώων, πτηνών, ιχθύων και ανθρώπων. Οι μεγαλύτερες φιγούρες έχουν μήκος μετυξύ 200 και 370 μέτρων. Η σημασία των γραμμών αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα για τους επιστήμονες.

Να σημειωθεί ότι τα σχέδια, απλά ή σύνθετα, δεν είναι ορατά από το έδαφος, αλλά γίνονται αντιληπτά από ψηλά, από το ύψος των 500 μέτρων και πάνω.

Αυτό υπονοεί ότι στα πολύ παλιά χρόνια η ανθρωπότητα είχε τη δυνατότητα των αεροδιαστημικών πτήσεων, αλλά αυτή η ικανότητα χάθηκε με την έλευση της Σκοτεινής Εποχής (Κάλι Γιούγκα).
ν

Μερικά από τα γεωγλυφικά είναι ανθρωποειδή με περίεργες κομμώσεις. Image: Sakai et al., PNAS, 2024
v

Δύο από τα νέα σχέδια που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα. Image: Sakai et al., PNAS, 2024
v

Τα εντυπωσιακά σχέδια στο οροπέδιο της Νάσκα περιλαμβάνουν αράχνες, πιθήκους, κολιμπρί, ψάρια και σαύρες.

Ο ακριβής αριθμός των γεωγλυφικών που υπάρχουν στην περιοχή ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως λόγω του ότι ήταν πολύ φθαρμένα και δυσδιάκριτα, καθώς με τα χρόνια είχαν καλυφθεί με χώμα.

Τώρα, ύστερα από μια ερευνητική προσπάθεια που διήρκεσε μόλις έξι μήνες, οι αρχαιολόγοι με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης αποκάλυψαν 303 γεωγλυφικά που δεν είχαν δει προηγουμένως, υπερδιπλασιάζοντας ουσιαστικά τον γνωστό συνολικό αριθμό.

Τα νέα σχέδια περιλαμβάνουν τόσο ανθρώπινες φιγούρες όσο και ζώα όπως πουλιά και ψάρια. Ένα από τα πιο περίεργα έχει περιγραφεί ως «φάλαινα δολοφόνος που κρατά ένα μαχαίρι».

Ο ακριβής αριθμός των σχεδίων και η χρησιμότητά τους, εξακολουθούν να μας διαφεύγουν.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

ν

ν

 


Translate this post