Σωματικοί πόνοι: Ο διαλογισμός προσφέρει πραγματική ανακούφιση (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

ΥΓΕΙΑ  | Ενημ. 29/09/2024, 21:33

Από τη Γεωργία Μεταξά

 

Ο διαλογισμός είναι καλύτερος και πιο αποτελεσματικός από τα παυσίπονα, αποκαλύπτει μια νέα επιστημονική έρευνα.

Η συγκέντρωση στον εαυτό επέχει θέση πανάκειας. Image: Engin Akyurt / Pixabay

v

ΕΑΝ πονάτε πολύ, θα σας προτείνουν ένα σωρό παυσίπονα, αλλά κανείς δεν θα σας πει να πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές και να εστιάσετε την προσοχή στον ίδιο τον εαυτό σας.

Αλλά μια νέα έρευνα, που ανέλυσε τις υπογραφές πόνου στις μαγνητικές τομογραφίες, δείχνει ότι ο διαλογισμός, δηλαδή η απόσυρση της συνείδησης από τα εξωτερικά πράγματα και η εστίασή της στον εσωτερικό εαυτό, υπερβαίνει το φαινόμενο του placebo, του εικονικού φαρμάκου, προκαλώντας μια άμεση και πραγματική μείωση του πόνου.

Ο διαλογισμός δεν είναι παρά η μετατόπιση της συνείδησης από τις σκέψεις, τα άγχη και τις αγωνίες του καθημερινού νου, στην εσωτερική σιωπή. Στα ανεξερεύνητα βάθη του εαυτού βρίσκεται το κέντρο της δύναμής μας, ο παντοδύναμος θείος εαυτός ή ψυχή. Τίποτε γι’ αυτόν δεν είναι ακατόρθωτο.
ν


Δείτε επίσης:

Το πνεύμα της πανάκειας
ν


ν

Οι δυο στάσεις διαλογισμού. Η αιγυπτιακή στάση και αυτή της Άπω Ανατολής. Και στις δυο περιπτώσεις η σπονδυλική στήλη πρέπει να είναι όρθια στάση. Image: Supplied
ν

Εκτός από την συγκέντρωση στον εαυτό, δεν χρειάζεται τίποτε άλλο. Ούτε μάντρα, ούτε εισαγωγικές ασκήσεις, ούτε άλλες τεχνικές. Καθόμαστε κάπου ήσυχα και αφουγκραζόμαστε τη ζωή που κυλά μέσα μας.

Πέρα από την ινδουιστική και τη βουδιστική παράδοση, ο διαλογισμός ήταν επίσης γνωστός στους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους, όπως φανερώνουν πολλά αρχαία κείμενα.

Μέσα στους αιώνες που ακολούθησαν ξεχάστηκε και επανήλθε στη Δύση τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, Έκτοτε η πρακτική του διαλογισμού κερδίζει όλο και μεγαλύτερη προσοχή από τα μέλη του επιστημονικού κόσμου.

«Το μυαλό είναι εξαιρετικά ισχυρό και εξακολουθούμε να ερευνούμε, προσπαθώντας να καταλάβουμε πώς μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διαχείριση του πόνου», λέει ο αναισθησιολόγος Fadel Zeidan, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο (UCSD).

«Έχουμε αντιληφθεί ότι η μετατόπιση της συνείδησης μέσω διαλογισμού, μπορεί να τροποποιήσει άμεσα τον τρόπο που βιώνουμε τον πόνο με τρόπο που δεν καταφέρνουν τα φάρμακα, συν ότι δεν κοστίζει τίποτα και μπορεί να ασκηθεί από τον οποιονδήποτε».

Ο νευροεπιστήμονας του UCSD Gabriel Riegner, ο Fadel Zeidan και οι συνεργάτες τους, χρησιμοποιώντας 115 υγιείς εθελοντές, κατέγραψαν τις ξεχωριστές υπογραφές πόνου στον εγκέφαλο, με σκοπό να προσδιορίσουν εάν τα παυσίπονα είναι πιο αποτελεσματικά από τον διαλογισμό, ή από ένα εικονικό φάρμακο.
ν

Αυτές οι σαρώσεις εγκεφάλου δείχνουν τις τρεις διαφορετικές νευρικές υπογραφές της απόκρισης πόνου που δοκιμάστηκαν σε αυτή τη μελέτη: το NAPS (αριστερά), το SIIPS-1 (κέντρο) και το NPS (δεξιά). Κάθε υπογραφή αντιστοιχεί σε έναν συγκεκριμένο εγκεφαλικό μηχανισμό για τον πόνο. Image: UC San Diego Health Sciences
ν

Οι σαρώσεις μαγνητικής τομογραφίας πρόσφεραν στους ερευνητές δεδομένα για μια ποικιλία υπογραφών πόνου, όπως: η υπογραφή ειδικού πόνου για το έντονο μυϊκό άλγος (NPS), την υπογραφή αρνητικού συναισθηματικού πόνου (NAPS), που σχετίζεται με τη συναισθηματική εμπειρία του πόνου. και την ανεξάρτητη από το ερέθισμα υπογραφή πόνου (SIIPS-1), η οποία σχετίζεται με ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, όπως οι προσδοκίες μας για τον πόνο, που βασίζονται στο εικονικό φάρμακο κτλ.

Η ομάδα ελπίζει ότι αυτά τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με χρόνιο πόνο καθημερινά να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους με την καθημερινή χρήση του διαλογισμού.

Η έρευνα των επιστημόνων δημοσιεύεται στο περιοδικό Biological Psychiatry.

ν

ν

 


Translate this post