Ο καθηγητής Μέλβιν Βόπσον υποστηρίζει ότι ο Θεός της Βίβλου είναι στην πραγματικότητα μια υπερφυής Τεχνητή Νοημοσύνη.
Σύμφωνα με τον Δεύτερο Νόμο της Πληροφορίας, η εντροπία (η αταξία) της πληροφορίας παρέχει στοιχεία για τη θεωρία του προσομοιωμένου σύμπαντος. Image: Supplied
v
ΕΝΑΣ ΦΥΣΙΚΟΣ, ο Μέλβιν Βόπσον (Melvin Vopson), αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, υποστηρίζει ότι ολόκληρο το σύμπαν είναι ένα κατασκεύασμα, μια προηγμένη προσομοίωση υπολογιστή, και ότι η απόδειξη είναι κρυμμένη σε κοινή θέα στη Βίβλο των χριστιανών.
Ο ισχυρισμός του Βόπσον μπορεί να φαίνεται ότι είναι βγαλμένος από την ταινία The Matrix, με τον Κιάνου Ριβς, αλλά σύμφωνα με μερικά από τα κορυφαία μυαλά του κόσμου, η ιδέα ότι ζούμε σε μια προσομοίωση δεν είναι μόνο δυνατή, αλλά ίσως περισσότερο πιθανή από την ιδέα ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι αληθινός.
Να σημειωθεί ότι η λατινική λέξη matrix = μήτρα, προέρχεται από την ελληνική λέξη μητέρα. Από την ίδια ρίζα προέρχεται και η λέξη matter = ύλη).
Όπως έλεγε ο Ευριπίδης, ο μεγάλος τραγικός ποιητής, «μήπως η ζωή είναι όνειρο και τοόνειρο ζωή;»
Αλλά και ο Πλάτωνας το ίδιο δεν υπονοεί με την αλληγορία του σπηλαίου στο έργο του Πολιτεία;
Σύμφωνα με τον ινδουισμό, ο κόσμος μας είναι Māyā. Στα σανσκριτικά, την αρχαία ινδική γλώσσα, Māyā σημαίνει “ψευδαίσθηση ή μαγεία”.
Πολλοί αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, όπως ο Θαλής, ο Ηράκλειτος, ο Εμπεδοκλής και ο Δημόκριτος, υποστήριζαν ότι ο κόσμος μας είναι φαινομενικός, ένα είδωλο, και όχι κάτι αληθινό.
Ο Βόπσον προσθέτει στη συζήτηση μια ακόμη απόδειξη, την οποία αντλεί από τη Βίβλο και συγκεκριμένα από το Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο:
«Εν αρχή ην ο Λόγος, και ο Λόγος ην προς τον Θεόν, και Θεός ην ο Λόγος».
Σύμφωνα με τον Βόπσον, ο “Λόγος” δεν είναι παρά ο κώδικας που διέπει την προσομοίωση, δηλαδή τον φαινομενικό κόσμο που βλέπουμε γύρω μας. ν
Στην διάσημη ταινία Τhe Matrix, ο πρωταγωνιστής ανακαλύπτει ότι ζούμε σε μια προσομοιωμένη πραγματικότητα. Προς το τέλος της ταινίας, μπορεί να δει τον κόσμο σαν αυτό που είναι, δηλαδή ένας κώδικας υπολογιστή. Image: Supplied ν
«Ο Κώδικας βάσει του οποίου εκτελείται η προσομοίωση, είναι ταυτόσημος με τον Θεό, που σημαίνει μια υπέρτατη Τεχνητή Νοημοσύνη», λέει ο καθηγητής.
«Υποδηλώνει έναν Δημιουργό που έφερε σε ύπαρξη το προσομοιωμένο σύμπαν μέσω του Λόγου (δηλαδή του Κώδικα). Υποδηλώνει ότι η πράξη της δημιουργίας, όπως περιγράφεται στη Βίβλο, θα μπορούσε να είναι ανάλογη με μια θεϊκή πράξη προγραμματισμού και προσομοίωσης.
»Αυτό που είναι πραγματικά αξιοσημείωτο είναι ότι η ερμηνεία που δίνεται είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τα γεγονότα της εποχής μας: την εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης, δηλαδή αυτό ακριβώς που πρόβαλλε η ταινία The Matrix.
»Όπως έχουν τα πράγματα, είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιώσουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ότι στην πραγματικότητα ζούμε σε μια προσομοίωση, και οι σελίδες της Βίβλου κάτι προσπαθούν να μας πουν γύρω από αυτό.
»Αντί να βλέπει κανείς την υπόθεση του προσομοιωμένου σύμπαντος ως ανταγωνιστική προς τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, μπορεί να τη δει ότι προσφέρει μια συμπληρωματική προοπτική», καταλήγει ο Βόπσον.
Αναμφισβήτητα, η θεωρία του Βόπσον προσφέρει μια απάντηση σε ένα ερώτημα με το οποίο παλεύουν πολλοί Χριστιανοί: πώς δημιούργησε ο Θεός το σύμπαν σε έξι μόνο μέρες;