Μοιραίες γυναίκες: Θεές της αγάπης, της ομορφιάς και του πάθους (vid)

Κατηγορία Αρχαία Μυστήρια, Γυναίκα

AΡXAIA ΜΥΣΤΗΡΙΑ  | Ενημ. 06/10/2024, 05:25

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι μοιραίες γυναίκες της ελληνικής και της ινδουιστικής μυθολογίας και ιστορίας. Γνωστές για την ακαταμάχητη ομορφιά και την πονηριά τους.

Απσάρα. Ανάγλυφο από το Άνγκορ Βατ, ναός Κρονγκ Σιμ Ρίαμ, Καμπότζη, Image: Supplied

v

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ στο τέλος του άρθρου, εξερευνά θρυλικές γυναικείες μορφές της ελληνικής και ινδουιστικής μυθολογίας και ιστορίας. Αυτές οι γυναίκες, γνωστές για την ακαταμάχητη ομορφιά και την πονηριά τους, υπήρξαν κεντρικά πρόσωπα στη διαμόρφωση επικών ιστοριών, από τον Τρωικό πόλεμο μέχρι τον αρχαίο ινδικό μύθο των Απσάρα.

Πρώτα βρίσκουμε την Αφροδίτη, την θεά του έρωτα και της ομορφιάς, της οποίας η γοητεία οδήγησε σε έντονους ανταγωνισμούς μεταξύ των θεών. Ο ρόλος της στην Κρίση του Πάρι ήταν το βασικό γεγονός που πυροδότησε τον διαβόητο Τρωικό πόλεμο. Όταν Ήρα, Αθηνά και Αφροδίτη διαγωνίστηκαν για το ποια είναι η πιο όμορφη, ο Πάρις έδωσε το χρυσό μήλο στην Αφροδίτη.

Δίπλα στην Αφροδίτη, ξετυλίγεται η ιστορία της Ωραίας Ελένης, που ήταν η πιο όμορφη θνητή στον κόσμο, αναδεικνύοντας τη δύναμη της ομορφιάς στον πόλεμο και τη διπλωματία του αρχαίου κόσμου και οδηγώντας στη συγγραφή της Ιλιάδας.
ν

Η Ωραία Ελένη με πίλο (κάλυμμα της κεφαλής). Προτομή του Αντόνιο Κανόβα, 1812. Image: Wikimedia Commons
ν

Από την Τροία πηγαίνουμε στις Μυκήνες και την Κλυταιμνήστρα, κόρη του Τυνδάρεω και της Λήδας, αδελφή της ωραίας Ελένης και των Διόσκουρων, γυναίκα του Αγαμέμνονα. Μαζί με τον εραστή της, τον Αίγισθο, δολοφονεί τον σύζυγό της για να βρει τον θάνατο από το χέρι του γιου της, του Ορέστη – ένα θέμα που ενέπνευσε την Ορέστεια του Αισχύλου.

Στα ιστορικά χρόνια συναντάμε την Κλεοπάτρα, την βασίλισσα της Αιγύπτου και απόγονο των Πτολεμαίων. Έζησε από το 70 έως το 30 π.Χ. Η Κλεοπάτρα επηρέασε ενεργά τη ρωμαϊκή πολιτική σε μια κρίσιμη περίοδο και ήταν ιδιαίτερα γνωστή για τις σχέσεις της με τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο. Ήρθε για να εκπροσωπήσει, όπως καμία άλλη γυναίκα της αρχαιότητας, το πρωτότυπο της femme fatale.
ν

Πάπυρος με την βασίλισσα Κλεοπάτρα. Πέθανε σε ηλικία 39 ετών. Ο θάνατός της έβαλε τέλος στη δυναστεία των Πτολεμαίων και αιχμαλώτισε τη φαντασία ανά τους αιώνες. Image: Supplied
ν

Στην ινδουιστική μυθολογία ξεχωρίζουν οι Απσάρα. Αυτές οι ουράνιες νύμφες όπως η Μένκα και η Ουρβάσι, στάλθηκαν για να αποπλανήσουν σοφούς και βασιλιάδες. Αυτά τα αιθέρια όντα μπορούσαν να μαγέψουν ακόμη και τους ισχυρότερους θεούς και θνητούς, χρησιμοποιώντας την ομορφιά τους ως εργαλείο χειραγώγησης. Η ιστορία της ενσάρκωσης του Βισνού ως Μοχίνι, μια θεϊκή σαγηνεύτρια που ξεγέλασε τους Ασούρα, τους ημίθεους, προσθέτει ένα ακόμη στρώμα μυστηρίου.
ν

Οι Απσάρα είναι θηλυκά όντα, γνωστά για την γοητεία τους, η οποία συχνά παίζει τον καταλύτη στην πτώση ενός βαθιά διαλογιζόμενου γκουρού ή ενός Ρακσάσα (δαίμονα). Image: Supplied
ν

Αυτές οι μοιραίες γυναίκες, με το μείγμα μυστηρίου, ομορφιάς και αποπλάνησης, έπαιξαν κομβικό ρόλο στις μυθολογικές ιστορίες εξουσίας, επιθυμίας και πτώσης. Το βίντεο που ακολουθεί αποκαλύπτει τα μυστικά πίσω από αυτές τις σαγηνευτικές φιγούρες, οι ιστορίες τους συνεχίζουν να μας μαγεύουν μέχρι σήμερα.

v

v

 


Translate this post