Άρρωστες τομάτες – Ποιος είναι ο νέος καταστροφικός ιός των λαχανικών (vid)

Κατηγορία Διατροφή

ΔΙΑΤΡΟΦΗ  | Ενημ. 15/10/2024, 18:21

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένας καταστροφικός ιός θα μπορούσε να αποδεκατίσει τις καλλιέργειες τομάτας παγκοσμίως. Πού πρωτοεμφανίστηκε. Προστασία.

Οι τιμές της τομάτας μπορεί να εκτιναχθούν στα ύψη. Image: Supplied

v

ΕΝΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΙΟΣ, που ονομάζεται ιός του καστανού καρπού της ντομάτας (tomato brown rugose fruit virus) άρχισε να εξαπλώνεται στις καλλιέργειες της Αυστραλίας, οδηγώντας σε περικοπές θέσεων εργασίας και απειλώντας να εκτοξεύσει τις τιμές πώλησης στα σούπερ μάρκετ στα ύψη.

Ο ιός που δίνει στις τομάτες ένα αρρωστιάρικο χρώμα, εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2014 στο Ισραήλ και τώρα έφτασε για πρώτη φορά στην Αυστραλία.

Δεν είναι η μόνη χώρα που έχει προσβληθεί από τον ιό των λαχανικών, καθώς η νέα ασθένεια εξαπλώνεται παγκοσμίως.

Σε πολλές χώρες υπάρχει συγκάλυψη και σιωπή, με την ελπίδα ότι η ασθένεια θα υποχωρήσει και θα εξαφανιστεί. Αντίθετα, αυτή μεταδίδεται ραγδαία.
ν

Παραδείγματα καρπών που έχουν προσβληθεί από τον ιό της καστανής τομάτας. Image: Department of Primary Industries / Australia
v

Ο ιός των καρπών της ντομάτας (ToBRFV) πήρε το όνομά του από τις χαρακτηριστικές καφετιές κηλίδες των μολυσμένων φυτών.

Ωστόσο, τα συμπτώματα της μόλυνσης μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία της τομάτας και μπορεί να περιλαμβάνουν ένα μωσαϊκό από ήπιες έως σοβαρές αλλοιώσεις στον καρπό και αποχρωματισμό στα φύλλα, με ορισμένα φύλλα να γίνονται στενότερα.
Οι τομάτες μπορεί να αποχρωματιστούν, να παραμορφωθούν, να κιτρινίσουν ή να αποκτήσουν καφετιές ή μαύρες κηλίδες με ρυτιδιασμένη φλούδα. Ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα σε όλα τα φυτά μιας καλλιέργειας. Λόγω των συμπτωμάτων, οι καρποί των προσβεβλημένων φυτών χάνουν την αγοραστική αξία τους ή δεν είναι εμπορεύσιμοι.
ν

Οι τομάτες που έχουν προσβληθεί από τον ιό ToBRFV, έχουν ζαρωμένη φλούδα και χαρακτηριστικές καφετιές κηλίδες. Image: Supplied

ν

Προσβάλλονται και οι πιπεριές

Οι καλλιεργητές θα πρέπει να προσέξουν καθώς ο ιός των λαχανικών προσβάλλει και τις πράσινες πιπεριές.

Φυσικά το Στρύχνον το λυκοπερσικόν, όπως είναι η επιστημονική ονομασία της τοματιάς, παραμένει ο κύριος ξενιστής του ιού ToBRFV. Ωστόσο, δοκιμές εμβολιασμού έχουν δείξει ότι η κόκκινη καυτερή πιπεριά (Capsicum annuum) καθώς και τα φυτά Nicotiana species (Νικοτιανή ο ταμπάκος), Solanum nigrum (Στίφνος), Chenopodium quinoa (Κινόα), Petunia hybrida (Πετούνια) και Chenopodium murale (τσουκνίδα χήνα ή αυστραλιανό σπανάκι), μπορούν να λειτουργήσουν ως δευτερεύοντες ξενιστές, εμφανίζοντας πιο ελαφρά συμπτώματα.

Ο ιός μεταδίδεται:

  • Από μολυσμένα εργαλεία

  • Από μολυσμένα χέρια και ρούχα

  • Από την επαφή φυτού με φυτό

    ν

Οι καυτερές πιπεριές (Capsicum annuum) μπορούν επίσης να προσβληθούν από τον καινοφανή ιό των λαχανικών (ToBRFV). Image: Supplied
ν

Τα καλά νέα είναι ότι ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω των σπόρων. Μέχρι τώρα, έχει βρεθεί μόνο στο κάλυμμα του σπόρου, όχι μέσα στον σπόρο. Αν και η μετάδοση του ιού μέσω των σπόρων είναι σπάνια, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να λαμβάνονται από τους καλλιεργητές όλες οι προφυλάξεις και να διεξάγονται δοκιμές ρουτίνας όπου είναι δυνατόν.

Άλλοι τρόποι μετάδοσης

Οι συνήθεις εργασίες στα θερμοκήπια μπορούν γρήγορα να μεταδώσουν τον ιό μέσω των μολυσμένων εργαλείων και του εξοπλισμού, π.χ. κατά τη διάρκεια της συσκευασίας, από τα χέρια και τα ρούχα των εργαζομένων, μέσω καροτσιών και κιβωτίων συλλογής, κορδονιών και σχοινιά, από τις πέργκολες και άλλες κατασκευές θερμοκηπίου.

Έχει επίσης αναφερθεί ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από μέλισσες κατά τη διάρκεια της επικονίασης.

Προφυλάξεις και κίνδυνοι

Πρέπει να τηρούνται αυστηρά όλοι οι κανόνες υγιεινής. Οι καλλιεργητές να έχουν υπόψη ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει ζωντανός σε υπολείμματα φύλλων, σπόρους ή μολυσμένο έδαφος για αρκετούς μήνες. Μόλις ο ιός εισαχθεί σε μια αγροτική περιοχή, τα πιθανά μέτρα ελέγχου είναι πολύ περιορισμένα και βασίζονται κυρίως στην εξάλειψη των μολυσμένων φυτών και στα αυστηρά μέτρα καθαριότητας. Πολλά από τα συνήθη μέτρα υγιεινής μπορούν να συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου εισόδου, εξάπλωσης και επίδρασης αυτού του ιού. 

Σύμφωνα πάντως με τους επιστήμονες, ο ιός της καστανής ντομάτας δεν αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη υγεία, επομένως οι ντομάτες μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια.

Ο ιός επηρεάζει κυρίως την εμφάνιση. Αποχρωματίζει τις τομάτες και δημιουργεί στίγματα. Αλλά αυτό που κάνει επίσης είναι ότι δυνητικά μειώνει την απόδοση της τομάτας έως και 75 τοις εκατό.

v

v

 


Translate this post