Αυστραλία και Ελλάδα υπογράφουν συμφωνία ορόσημο για το διάστημα

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ  | Ενημ. 20/10/2024, 07:33

Posted by Youmagazine Staff

 

«Οι δυο χώρες θα συνεργαστούν για την προώθηση της διαστημικής τεχνολογίας και έρευνας», αναφέρει ο καθηγητής Άντυ Κορωνιός.

O καθηγητής Άντυ Κορωνιός. Image: Supplied

v

ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ορόσημο υπεγράφη μεταξύ της Αυστραλίας και της Ελλάδας, καθώς και οι δύο χώρες προσπαθούν να ενισχύσουν το έργο τους στον τομέα του διαστήματος.

Και τα δύο έθνη είναι νέα στη διαστημική τεχνολογία, αλλά ελπίζουν να συνεργαστούν για να προχωρήσουν πιο γρήγορα και να βοηθήσουν στην επίλυση προκλήσεων που είναι κοινές και στις δύο χώρες.

Η αρχική βασική εστίαση για τις εμπλεκόμενες εταιρείες, το Συνεταιριστικό Ερευνητικό Κέντρο SmartSat και το Ελληνικό Διαστημικό Κέντρο (HSC), είναι η ανάπτυξη μικροδορυφόρων που μπορούν να βοηθήσουν στη γεωργία, το περιβάλλον, τις υποδομές, τον τουρισμό και την άμυνα.

Η κοινή έρευνα στοχεύει να μοιραστεί επιστημονικές και τεχνικές πληροφορίες και να διερευνήσει τις συνέργειες μεταξύ της Αποστολής Kanyini και του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων της HSC χρησιμοποιώντας δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη.

Η συμφωνία ενθαρρύνει επίσης την ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων και άλλες συνεργατικές δραστηριότητες για την προώθηση της διαστημικής τεχνολογίας και έρευνας.

Μικροδορυφόροι για παρατήρηση της Γης

Οι αρχικοί βασικοί τομείς είναι οι μικροδορυφόροι, η παρατήρηση της Γης, η διαστημική επιστήμη και οι ακαδημαϊκές συνεργασίες και η εμπορική δικτύωση.

Ο “Νέος Κόσμος” μίλησε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της SmartSat, καθηγητή Άντυ Κορωνιό για το νέο εγχείρημα.

«Οι περισσότερες χώρες θέλουν τώρα να χρησιμοποιήσουν το διάστημα για διάφορους λόγους, πρώτα απ’ όλα για να χτίσουν βιομηχανία και τεχνολογία, και η Αυστραλία έχει επενδύσει πολλά σε αυτό», είπε ο καθηγητής Κορωνιός.
ν

O CEO της SmartSat CRC, καθηγητής Andy Koronios (τρίτος από αριστερά) υπογράφει την ιστορική συμφωνία στην Ιταλία. Image: Supplied
ν

«Ολόκληρος ο κόσμος επενδύει πολλά σε περισσότερα διαστημικά πλεονεκτήματα και γίνεται φθηνότερο να μπορούμε να τοποθετούμε δορυφόρους στο διάστημα.

»Στο παρελθόν ήταν πολύ, πολύ ακριβό, θα κόστιζε έως και μισό δισεκατομμύριο δολάρια για να τοποθετηθεί ένας δορυφόρος στο διάστημα. Τώρα μπορείτε να βάλετε πολλούς δορυφόρους με πολύ καλές δυνατότητες τόσο καλούς όσο μερικοί από τους μεγάλους στην πραγματικότητα επειδή η τεχνολογία αλλάζει τόσο γρήγορα».

Στο παρελθόν η Αυστραλία και η Ελλάδα δεν είχαν την ευκαιρία να τοποθετήσουν δορυφόρους. Μάλιστα η Αυστραλία δεν είχε διαστημική υπηρεσία μέχρι το 2018.
ν

Η Αυστραλία κατασκευάζει από το 2022 δικούς της δορυφόρους, καθώς η Αυστραλιανή Ακαδημία Επιστημών έχει προειδοποιήσει ότι η εξάρτηση του έθνους από ξένους δορυφόρους θα αποτελέσει «σημαντικό» κίνδυνο στο μέλλον για την πρόγνωση του καιρού, τη διαχείριση των πόρων και του νερού, αλλά και για την αντιμετώπιση καταστροφών. Image: Supplied
ν

«Νομίζω ότι ήμασταν η τρίτη χώρα στον κόσμο που λάνσαρε τον δικό της υπολογιστή, αλλά αυτό ήταν στη δεκαετία του ’50 και μετά κοιμηθήκαμε», είπε ο Κορωνιός.

Τότε ένας δορυφόρος έπρεπε να έχει το μέγεθος ενός μικρού λεωφορείου, τώρα μπορεί να έχει μέγεθος φούρνου μικροκυμάτων ή τοστιέρας.

Υπογράμμισε ότι η ανάλυση σε αυτούς τους δορυφόρους, η ικανότητα να βλέπουμε πραγματικά στο έδαφος είναι πολύ υψηλή τώρα, ακόμη και στα 30 εκατοστά.

«Με άλλα λόγια, μπορείς να δεις κάποιον στην πίσω αυλή αν έχει μπάρμπεκιου ακόμα και με μικρότερους δορυφόρους, όχι τους μεγάλους δορυφόρους που μπορεί να είχαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα στο παρελθόν», πρόσθεσε\ε.

Αυτοί οι δορυφόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για γεωργικές εφαρμογές, για περιβαλλοντικές εφαρμογές και για άμυνα.

Πρόληψη δασικών πυρκαγιών

Η Αυστραλία και η Ελλάδα πιέζουν σκληρά σε αυτόν τον τομέα, ειδικά με τα ζητήματα των δασικών πυρκαγιών και των δασικών πυρκαγιών που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες.

«Όταν μιλάμε για φροντίδα της κλιματικής αλλαγής και μέτρηση του τι συμβαίνει στο περιβάλλον, περισσότερο από το 50 τοις εκατό όλων των δεικτών για τον εντοπισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν μπορεί να γίνει χωρίς διάστημα ή δορυφόρους», ανέφερε ο Κορωνιός.

«Μας χρηματοδοτήθηκαν περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια στη SmartSet και τα τελευταία πέντε χρόνια αναπτύσσουμε μερικές πραγματικά κορυφαίες τεχνολογίες στην παρατήρηση της Γης.

»Οι δορυφόροι μας είναι σε θέση να ανιχνεύουν καπνό από πυρκαγιές σε θάμνους πολύ γρήγορα, αντί να χρειάζεται να περιμένει κανείς έως ότου η φωτιά βγει εκτός ελέγχου».

Αυτή είναι επίσης μια ευκαιρία για την Αυστραλία να βοηθήσει τις γειτονικές χώρες.

Ο Κορωνιός είπε ότι υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με τη Νέα Ζηλανδία, ώστε να μπορούν να συνεργαστούν για να κάνουν κάποια θαλάσσια παρακολούθηση της παράνομης αλιείας, του λαθρεμπορίου ανθρώπων, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στο Νότιο Ειρηνικό με τα Φίτζι και την Τόνγκα και όλα τα νησιωτικά έθνη εκεί.

Η Ελλάδα έχει επίσης μεγάλη ανάγκη να παρακολουθεί τις ακτές της γιατί εκτός των αμυντικών λόγων, δέχεται κύματα λαθρομεταναστών, αλλά και πολύ λαθρεμπόριο, οπότε ο Κορωνιός είπε ότι θα είναι σε θέση να το παρακολουθεί πραγματικά από το διάστημα.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εστάλη στον Νέο Κόσμο , ο Πρόεδρος του HSC, ο Δρ. Ιωάννης Δαγκλής είπε ότι οι αρμόδιοι σχεδιάζουν να κατασκευάσουν και να εκτοξεύσουν επτά μικροδορυφόρους έως το 2026 και να αναπτύξουν συνολικά 15 δορυφόρους.

Παρά το γεγονός ότι έχει υπογράψει πολλές συμφωνίες όλα αυτά τα χρόνια, με εταιρείες όπως η NASA και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, ο Κορωνιός είπε ότι αυτή είναι η πιο ιδιαίτερη για αυτόν, γιατί είναι με την Ελλάδα.

Ο ίδιος ήρθε στην Αυστραλία από την Ελλάδα στα 17 του και υπηρέτησε επίσης στην Αυστραλιανή Πολεμική Αεροπορία.

«Έχω ιδιαίτερη σχέση και με τις δύο χώρες. Γεννήθηκα στην Ελλάδα και με υιοθέτησε η Αυστραλία. Γι’ αυτόν τον λόγο δεσμεύομαι για την επιτυχία αυτής της συνεργασίας».
v

ν


Translate this post