3 δισ. άνθρωποι θα πεθάνουν τα επόμενα 25 χρόνια από τη δίψα (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  | Ενημ. 23/10/2024, 23:00

Posted by Youmagazine Staff

 

Η Παγκόσμια Επιτροπή για την Οικονομία του Νερού προειδοποιεί σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε στις 17 Οκτωβρίου.

Κάτοικοι του Νέου Δελχί γεμίζουν πλαστικά δοχεία με νερό από ένα βυτιοφόρο τον Ιούνιο του 2024. Πολλές περιοχές της πρωτεύουσας της Ινδίας έχουν έλλειψη νερού το καλοκαίρι από τους έντονους καύσωνες. Image: Supplied

v

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΝΕΡΟ. Περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων κινδυνεύει να καταρρεύσει τα επόμενα 25 χρόνια λόγω της αυξανόμενης παγκόσμιας κρίσης του νερού, προειδοποιεί μια νέα έκθεση.

Η κλιματική αλλαγή, η καταστροφική χρήση της γης και η συνεχής κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων (π.χ. η χρήση γλυκού νερού σε πισίνες) θέτουν άμεσα σε κίνδυνο σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ανθρώπων και πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σε περιοχές που αντιμετωπίζουν λειψυδρία, αναφέρει έκθεση της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Οικονομία του Νερού που δημοσιεύτηκε στις 17 Οκτωβρίου.

«Η κλιματική αλλαγή και η χρόνια κακοδιαχείριση του νερού ασκούν μια άνευ προηγουμένου πίεση στα συστήματα ύδρευσης του κόσμου», αναφέρει η έκθεση.

Και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία.

Ήδη πολλές χώρες και τόποι άρχισαν να υποφέρουν από λειψυδρία εξαιτίας των έντονων καυσώνων και της μείωσης των βροχοπτώσεων. Στην Ελλάδα, ζήσαμε εφέτος έναν παρατεταμένο καύσωνα που διάρκεσε τρεις μήνες. Αυτό δείχνει ότι το κλίμα στη χώρα έχει αλλάξει. Ήδη στη Νάξο έχει να βρέξει δυο χρόνια.

Στην Ινδία, η θερμοκρασίες εφέτος, από τους 43 βαθμούς Κελσίου στα μέσα Μαΐου εκτοξεύτηκε πάνω από τους 52 βαθμούς Κελσίου τους καλοκαιρινούς μήνες. Το Νέο Δελχί βίωσε τον μεγαλύτερο καύσωνα στην ιστορία του. Δεν υπήρχε νερό και σε ορισμένες περιοχές, όπως στην πολυτελή συνοικία Chanakyapuri στο νότιο Νέο Δελχί οι υδροφόρες περνούσαν και μοίραζαν νερό δυο φορές τη μέρα.

Και το ίδιο αναμένεται να συμβεί το 2025.
ν

ν

Εάν η τάση δεν αντιστραφεί, το αυξανόμενο έλλειμμα θα έχει σεισμικές επιπτώσεις στην ανθρωπότητα και το περιβάλλον. Αρκετές πόλεις βυθίζονται ήδη λόγω της απώλειας των υπόγειων υδάτων από την άντληση.

Αυτό συμβαίνει σήμερα στη Τζακάρτα, την πρώην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ινδονησίας, η οποία βυθίζεται με δραματικούς ρυθμούς. Πολλοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει. Ήδη χτίζεται αλλού μια νέα πόλη σε ένα πρόγραμμα 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να στεγάσει τα 11 εκατομμύρια κατοίκων της πρώην πρωτεύουσας.
ν

Η Τζακάρτα, το σπίτι 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, μετακινείται σε νέα τοποθεσία, καθώς βουλιάζει και πολλοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει. Image: Supplied
ν

H νέα Τζακάρτα χτίζεται σε απόσταση 1.300 χλμ. μακριά από την παλιά. Image: Supplied

ν

Ο επισιτιστικός κίνδυνος

Επιπλέον, έως το 8% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και το 15% του ΑΕΠ των χωρών με χαμηλό εισόδημα, θα χαθεί έως το 2050, σύμφωνα με την έκθεση.

Όπως αναφέρεται: «Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, σπρώχνουμε τον παγκόσμιο κύκλο του νερού εκτός ισορροπίας. Οι βροχοπτώσεις, η πηγή όλων των γλυκών υδάτων, έχουν σταματήσει λόγω της αλλαγής του κλίματος και της κακής χρήσης της γης που προκαλείται από τον άνθρωπο, υπονομεύοντας τη βάση για την ανθρώπινη ευημερία και την παγκόσμια οικονομία».

Κάθε άτομο χρειάζεται τουλάχιστον 13 έως 26 γαλόνια (50 έως 100 λίτρα) νερό την ημέρα για την υγεία και την υγιεινή του, αλλά η επιτροπή για την οικονομία του νερού διαπίστωσε ότι αυτός ο αριθμός, στον οποίο συχνά βασίζονται οι κυβερνήσεις, είναι πολύ υποτιμημένος.

Ο πραγματικός αριθμός για επαρκή κατανάλωση και αξιοπρεπή ζωή είναι κοντά στα 1.055 γαλόνια (4.000 λίτρα) ανά άτομο τη μέρα, γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης. Αυτός ο όγκος δεν μπορεί να επιτευχθεί σε πολλά μέρη του κόσμου, ασκώντας πρόσθετη πίεση στο εμπόριο για την παροχή επαρκών τροφίμων, ρουχισμού και καταναλωτικών αγαθών.

Χωρίς καθόλου νερό το 2071;

Περιοχές στην Ινδία, την Κίνα, τη Ρωσία και την Ευρώπη εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ροή του γλυκού νερού, γεγονός που τις θέτει σε ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο λειψυδρίας καθώς τα καιρικά συστήματα διαταράσσονται.

Τα τελευταία χρόνια, ο Αμαζόνιος έχει υποστεί σοβαρές ξηρασίες που απειλούν να μετατρέψουν το τροπικό δάσος σε σαβάνα, οι παγετώνες λιώνουν με πρωτοφανείς ταχύτητες και η Ευρώπη έχει υποστεί θανατηφόρες πλημμύρες.

Μια προηγούμενη μελέτη είχε επισημάνει τους κινδύνους που απειλούν τη Βόρεια Αμερική, με σχεδόν τις μισές από τις 204 λεκάνες γλυκού νερού των Ηνωμένων Πολιτειών να έχουν μειωθεί ή στερέψει έως το 2071.

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο και απαιτεί παγκόσμια συνεργασία.

Η Παγκόσμια Επιτροπή για την Οικονομία του Νερού ιδρύθηκε από την Ολλανδία το 2022, και χρησιμοποίησε την τεχνογνωσία δεκάδων επιστημόνων και οικονομολόγων για να δημιουργήσει μια έκθεση 202 σελίδων που αξιολογεί όλες τις πτυχές της τρέχουσας κρίσης και προτείνει λύσεις για τους πολιτικούς.
ν

 


Translate this post