Μια «Πύλη του Άδη» ανακαλύφθηκε κάτω από εκκλησία στο Μεξικό (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ  | Ενημ. 03/11/2024, 09:24

Posted by Youmagazine Staff

 

Κάτω από τα ερείπια μιας αρχαίας ιερής πόλης στο νότιο Μεξικό ανακαλύφθηκαν υπόγειες σήραγγες που οδηγούσαν στο Κάτω Κόσμο.

Τα ερείπια ενός ανακτόρου στη Μίτλα. Image: Wikimedia Commons

v

H ΜΙΤΛΑ με τα περίφημα ανάκτορά της είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος στην πολιτεία Οαχάκα του Μεξικού και ο σημαντικότερος του πολιτισμού των Ζαποτέκων. (Ως πρώτος θεωρείται το Μόντε Αλμπάν).

Γνωστή ως «τόπος των νεκρών», η ιερή πόλη Μίτλα, που χτίστηκε από τον αρχαίο πολιτισμό των Ζαποτέκων, λέγεται ότι βρισκόταν πάνω από έναν υπόγειο λαβύρινθο από υπόγειες σήραγγες και θαλάμους γνωστά ως «Πύλες του Κάτω Κόσμου».

Η ακριβής τοποθεσία αυτών των σηράγγων χάθηκε, καθώς η πόλη λεηλατήθηκε και ισοπεδώθηκε από τους Ισπανούς κονκισταδόρες και τους Ιησουίτες μοναχούς τον 16ο αιώνα και νέες κατασκευές χτίστηκαν πάνω από τα ερείπιά της.

Για χρόνια, οι αρχαιολόγοι προσπαθούσαν να βρουν αυτές τις μυστηριώδεις υπόγειες σήραγγες χωρίς αποτέλεσμα.

Τώρα, όμως, χάρη στις νέες τεχνολογίες, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τελικά εντόπισαν στοιχεία της αινιγματικής «Πύλης του Άδη» των Zαποτέκων.

Να σημειωθεί ότι από την αρχαία αυτή παράδοση προέρχεται και η Ημέρα των Νεκρών που στο Μεξικό εορτάζεται στις 2 Νομεβρίου.
ν

Αυτό πολύχρωμο ανάκτορο στην πόλη Μίτλα των Ζαποτέκων δείχνει έναν θαυμαστό πολιτισμό που καταστράφηκε από τους βάρβαρους Ευρωπαίους όταν εισέβαλαν στην Αμερικανική ήπειρο. Image: Wikimedia Commons
ν

Πύλες του Άδη υπήρχαν σε όλους τους μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς. Στην αρχαία Ελλάδα φημισμένες ήταν οι Πύλες του Άδη στο νοτιότερο κομμάτι του νομού Ιωαννίνων, κοντά στο χωριό Σερζιανά, όπου κυλά ο Αχέροντας ποταμός. Κατά τη μυθολογία, εκεί βρισκόταν ο Κέρβερος.

Γνωστές ήταν επίσης οι Πύλες του Άδη στο ακρωτήριο Ταίναρο. Από εκεί κατέβηκε στον Κάτω Κόσμο ο Ηρακλής, αλλά και ο Ορφέας για να φέρει πίσω στη ζωή την αγαπημένη του σύζυγο, Ευρυδίκη.
ν

Εικόνα του Κάτω Κόσμου με τον Άδη και την Περσεφόνη στο κέντρο, σε παράσταση ελληνικού αγγείου που βρέθηκε στην Απουλία της Ιταλίας (350–325 π.Χ.) και αποδίδεται στον ζωγράφο Δαρείο. Μουσείο Τέχνης του Τολέδο. Image: Wikimedia Commons
ν

Για να εντοπίσουν την πύλη στο Μεξικό, οι αρχαιολόγοι σάρωσαν πολλές ομάδες ερειπίων για σημάδια υπόγειων θαλάμων.

«Ορισμένες από τις σήραγγες και τους θαλάμους εκτείνονται σε ένα σημαντικό βάθος, που ξεπερνά τα 15 μέτρα», δήλωσε ο Μάρκο Βιγκάτο (Marco M. Vigato), που ηγείται της έρευνας.

Από τις Πύλες του Άδη κατέβαινε κανείς σε υπόγειους θαλάμους στα βάθη της γης, απ’ όπου ήταν ευκολότερο να επικοινωνήσει με τους νεκρούς, ή ακόμη και να επισκεφθεί τον Άλλο Κόσμο στο αστρικό πεδίο μέσω αστρικής προβολής.

«Στην περίπτωση της νότιας ομάδας ερειπίων, οι υπόγειοι θάλαμοι βρίσκονται σε βάθος 30 μέτρων, όσο δηλαδή μπορούν να διεισδύσουν τα μηχανήματα ανίχνευσης. Ένας θάλαμος κάτω από την Εκκλησία του San Pablo Apostol έχει μήκος περίπου 15 μέτρα και πλάτος 10 μέτρα».
ν

Η εκκλησία San Pablo Apostol βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Μίτλα πάνω από την Πύλη του Άδη, στην Οαχάκα του Μεξικού. Image: Supplied
ν

Ήταν συνήθης πρακτική των χριστιανών να χτίζουν εκκλησίες σε τοποθεσίες όπου υπήρχαν ιερά και ναοί του αρχαίου κόσμου, ώστε να εκμεταλλεύονται τις χθόνιες ενέργειες που υπάρχουν σε αυτούς τους τόπους.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό είναι ότι οι υπόγειες σήραγγες που ανακάλυψαν οι ερευνητές μπορεί να φιλοξενούν τους ταφικούς θαλάμους των αρχαίων βασιλιάδων των Ζαποτέκων και άλλων ευγενών και αρχόντων, που έχουν παραμείνει ασύλητοι.

Ωστόσο, μένει να φανεί εάν οι θησαυροί, με τους οποίους πιθανότατα θάφτηκαν μαζί, είναι ακόμα εκεί.
ν

Mitla: The Sacred Zapotec City of the Underworld

ν

ν

 


Translate this post