Επίθεση με ATACMS: Φόβοι για πιθανή απάντηση της Ρωσίας με πυρηνικά

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διεθνή-Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  | Ενημ. 19/11/2024, 20:32  | Ενημ. 19/11/2024, 22:19

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι πιθανότητες να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν πυρηνικά όπλα αυξήθηκαν μετά από την επίθεση του ΝΑΤΟ στη Ρωσία με ATACMS.

Την Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νέο διάταγμα για την έγκριση της χρήσης πυρηνικών όπλων, εάν η Ρωσία βρεθεί «υπό απειλή». Image: Supplied

v

Ο ΡΩΣΟΣ πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα Τρίτη ένα νέο πυρηνικό δόγμα, καθώς η χώρα του δέχτηκε την πρώτη επίθεση από το ΝΑΤΟ με έξι πυραύλους ATACMS.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε νέο διάταγμα για την έγκριση της χρήσης πυρηνικών όπλων «υπό απειλή», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS της χώρας. Το νέο τροποποιημένο πυρηνικό δόγμα, που ονομάζεται “Βασικές αρχές της κρατικής ασφάλειας στο πλαίσιο μιας πυρηνικής αποτροπής”, λέει: «Τα πυρηνικά όπλα (ΠΟ) είναι ένα ακραίο μέτρο για την προστασία της κυριαρχίας της χώρας. Ταυτόχρονα, λόγω της εμφάνισης νέων στρατιωτικών απειλών και κινδύνων, η Ρωσία οφείλει να διευκρινίσει τις παραμέτρους που επιτρέπουν τη χρήση των ΠΟ».

Η επίθεση του ΝΑΤΟ μέσω Ουκρανίας έγινε σήμερα με έξι βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS με στόχο την περιοχή Μπριάνσκ της δυτικής Ρωσίας, σε απόσταση 115 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα.

Οι πέντε από αυτούς καταρρίφθηκαν με πυραύλους S-400 και Pantsir. Ο έκτος έπληξε στρατιωτική περιοχή κοντά στην πόλη Kαράτσεφ, περίπου 110 χιλιόμετρα εντός του ρωσικού εδάφους.

Βάσει του νέου δόγματος, η Ρωσία μπορεί πλέον να προσφύγει σε πυρηνικά όπλα για να απαντήσει σε μια επίθεση από μια μη πυρηνική χώρα (Ουκρανία) εφόσον αυτή έχει τη συνδρομή πυρηνικού κράτους (ΗΠΑ), ενώ μπορεί να προσφύγει στην πυρηνική αποτροπή, ακόμα και σε περίπτωση απειλής για την κυριαρχία της με χρήση συμβατικών όπλων.

Αυτό δηλαδή που συνέβη σήμερα.
ν

Η επίθεση του ΝΑΤΟ από το έδαφος της Ουκρανίας έπληξε το οπλοστάσιο του 1046ου Κέντρου Υλικής και Τεχνικής Υποστήριξης κοντά στο Καράτσεφ στην περιοχή Βριάνσκ. Image: Supplied
ν

Οι Δυτικοί τεστάρουν την αποφασιστικότητα της ρωσικής ηγεσίας, καθώς το Κρεμλίνο έχει δείξει απροθυμία να καταλάβει με μια αιφνιδιαστική κίνηση το Κίεβο και να τελειώσει τον πόλεμο, προτιμώντας την συντήρηση ενός σφαγείου στο οποίο εδώ και 1.000 ημέρες γίνονται καθημερινά κιμάς Ουκρανοί και Ρώσοι.

Εκτιμάται ότι οι Ουκρανοί μόνο έχουν χάσει πάνω από 900.000 στρατιώτες.

Ανάλογες είναι και οι απώλειες των Ρώσων.

Βέβαια το Κρεμλίνο έχει απέναντί του ολόκληρο το ΝΑΤΟ, αλλά αυτός ήταν ένας ακόμη λόγος για τους Ρώσους να έχουν τελειώσει τη σύγκρουση μια ώρα αρχύτερα. Όσο καθυστερούν, δίνουν χρόνο στο ΝΑΤΟ να οργανωθεί καλύτερα και να γίνει πιο τολμηρό στις επιθέσεις.
ν

Οι εκρήξεις από το δυτικό πλήγμα στο οπλοστάσιο του 1046ου Κέντρου Υλικής και Τεχνικής Υποστήριξης κοντά στο Καράτσεφ ήταν πολλές και συνεχείς. Image: Supplied
ν

ν

Ο Αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και ηγέτης του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Image: AP

ν

Μεντβέντεφ: Είμαστε ήδη στον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος υπηρετεί ως αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας από το 2020, είπε, αναφερόμενος στην ουκρανική επίθεση, ότι σε αυτή την περίπτωση, αυτό μπορεί να ισοδυναμεί με τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε μια ανατριχιαστική προειδοποίηση, ο Μεντβέντεφ έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ότι «αυτό που συμβαίνει μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες».

Συγκεκριμένα είπε: «Δεν είναι τόσο σημαντικό ποιος και πότε πήρε την απόφαση να χρησιμοποιήσει τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους του ΝΑΤΟ και πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας. Έχουν ήδη γίνει και στο παρελθόν προσπάθειες χρήσης τους εναντίον της χώρας μας».

«Ούτε είναι τόσο σημαντικό πόσα από αυτά τα όπλα έχει ο εχθρός σήμερα. Ούτε ότι τα χρησιμοποιεί για να έχει τα επικοινωνιακά αποτελέσματα που θέλει. Ούτε είναι τόσο σημαντικό ότι με τέτοιες αποφάσεις η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ δημιουργεί σκόπιμα μια τέτοια κλιμάκωση της σύγκρουσης που η ομάδα του Τραμπ θα αναγκαστεί να ασχοληθεί με αυτή είτε το θέλει είτε όχι».

«Ένα πράγμα είναι σημαντικό – αυτό που είπε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους στις 12 Σεπτεμβρίου. Και ως αποτέλεσμα, εγκρίθηκε σήμερα μια νέα έκδοση των Βασικών Αρχών της Κρατικής Πολιτικής στον Τομέα της Πυρηνικής Αποτροπής. Η χρήση πυραύλων του ΝΑΤΟ μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ως επίθεση από τις χώρες της συμμαχίας κατά της Ρωσίας, χωρίς να έχει σημασία που βρίσκονται οι βάσεις των πυραύλων. Αυτό που ζούμε είναι ήδη ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος».
ν

 


Translate this post