Μυστηριώδης πινακίδα με άγνωστη γλώσσα ανακαλύφθηκε στη Γεωργία
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ | Ενημ. 06/12/2024, 07:25
Posted by Youmagazine Staff
Μια πλάκα από βασάλτη με μια αινιγματική γλώσσα ανακαλύφθηκε κοντά στη λίμνη Bashplemi στην περιοχή Dmanisi της Γεωργίας.
Η πλάκα με τα μυστηριώδη σύμβολα. Image: R. Shengelia et al. / Journal of Ancient History and Archaeology (2024)
v
Η ΠΙΝΑΚΙΔΑ από βασάλτη, με διαστάσεις 24,1 x 20,1 εκ. περιλαμβάνει 60 χαρακτήρες, 39 από τους οποίους είναι τελείως άγνωστοι. Αυτά τα σύμβολα, ταξινομημένα σε επτά μητρώα, αποτελούν μια σπαζοκεφαλιά για τους ερευνητές να αναζητούν το νόημα και τον σκοπό τους.
Τα σύμβολα, που χαράχτηκαν με ένα αιχμηρό εργαλείο και κατόπιν λειάνθηκαν με κάποιο άλλο στρογγυλεμένο, φαβερώνουν υψηλό βαθμό δεξιοτεχνίας.
Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι η πινακίδα αναφέρεται σε στρατιωτικά λάφυρα, σε κατασκευαστικά έργα, ή σε προσφορές σε θεότητες, αν και δεν μπορούν να γίνουν οριστικές ερμηνείες.
«Γενικά, η επιγραφή Bashplemi δεν είναι όμοια με καμία άλλη γνωστή γραφή. Ωστόσο, πολλά από τα σύμβολα που χρησιμοποιούνται μοιάζουν με εκείνα που βρίσκονται στις γραφές της Μέσης Ανατολής, καθώς και με εκείνα απομακρυσμένων γεωγραφικά χωρών όπως η Ινδία, η Αίγυπτος και η Δυτική Ιβηρία», αναφέρουν οι ερευνητές στο Journal of Ancient History and Archaeology.
ν
Ολόκληρη η πινακίδα Bashplemi. Image: R. Shengelia et al. / Journal of Ancient History and Archaeology (2024)
ν
Υπάρχουν ομοιότητες με την Πρωτο-Καρτβελική γραφή του Καυκάσου της 4ης χιλιετίας π.Χ. και με σφραγίδες από την προχριστιανική Γεωργία. Επιπλέον, ορισμένα σύμβολα απηχούν στοιχεία πρώιμων καυκάσιων γραφών, όπως τα γεωργιανά αλφάβητα Mrgvlovani και τα αλβανικά, καθώς και συστήματα από την Εγγύς Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του φοινικικού και του πρωτοσιναϊτικού.
Ωστόσο, η επιγραφή Bashplemi δεν είναι άμεσο αντίγραφο οποιουδήποτε γνωστού συστήματος γραφής, υποδηλώνοντας ότι αντιπροσωπεύει μια μοναδική, πιθανόν τοπικά αναπτυγμένη, γραφή.
ν
Γραφική αναπαράσταση των χαρακτήρων της επιγραφής Bashplemi και αρίθμησή τους. Image: R. Shengelia et al. / Journal of Ancient History and Archaeology (2024)
ν
Αν και η ακριβής ηλικία της πλάκας είναι αβέβαιη, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ανήκει στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1540-1100 π.Χ.) ή στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (1200-550 π.Χ.), με βάση τα γύρω ευρήματα όπως θραύσματα κεραμικής και λίθινο κονίαμα.
Η λίμνη Bashplemi, που βρίσκεται σε ένα ηφαιστειακό οροπέδιο, έχει τύχει περιορισμένης αρχαιολογικής προσοχής. Επιφανειακά ευρήματα, συμπεριλαμβανομένων κεραμικών θραυσμάτων, οψιανών και λίθων από κονίαμα, δείχνουν ότι η περιοχή ήταν κάποτε κέντρο ανθρώπινης δραστηριότητας. Η πινακίδα με την άγνωστη γραφή προσθέτει μυστήριο στην πολιτιστική ιστορία του Καυκάσου, μιας περιοχής που θεωρείται από καιρό δευτερεύουσα όσον αφορά τη μελέτη των αρχαίων συστημάτων γραφής.
ν
Αεροφωτογραφία της λίμνης Bashplemi στη Γεωργία. Image: R. Shengelia et al. / Journal of Ancient History and Archaeology (2024)
ν
Αρχαία κείμενα από συγγραφείς όπως ο Απολλώνιος ο Ρόδιος αναφέρονται στην Κολχίδα – ένα τμήμα της σύγχρονης δυτικής Γεωργίας. Ωστόσο, τα άμεσα αρχαιολογικά στοιχεία ήταν έως τώρα σπάνια. Η πινακίδα Bashplemi κάνει πιθανή την ύπαρξη τελετουργικών ή διοικητικών παραδόσεων γραφής που μπορεί να είχαν χαραχθεί σε ευπαθή υλικά, όπως το ξύλο ή το δέρμα, και δεν κατάφεραν να επιβιώσουν στο υγρό κλίμα.
Πάντως η ανακάλυψη δείχνει μεγάλη πολιτιστική ανταλλαγή ή επιρροή μεταξύ του Καυκάσου και των γειτονικών περιοχών στον αρχαίο κόσμο.
Το γεγονός ότι η υπόθεση της τραγωδίας “Προμηθεύς δεσμώτης” του Αισχύλου τοποθετείται στον Καύκασο, φανερώνει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση ιδεών και τεχνολογιών μεταξύ Ελλάδας και Γεωργίας.
ν