100:80 – Η Ιαπωνία καθιερώνει την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Παιδί & Γονείς

ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ  | Ενημ. 16/12/2024, 06:03

Posted by Youmagazine Staff

 

Για να αντιμετωπίσει τη μείωση των γεννήσεων, η Ιαπωνία καθιερώνει την 4ήμερη εβδομάδα εργασίας, χωρίς περικοπές στους μισθούς.

Η μείωση του ρυθμού γεννήσεων έχει δημιουργήσει στην Ιαπωνία υπαρξιακή κρίση. Image: Supplied

v

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ να υπάρχουν ως έθνος, οι Ιάπωνες αποφάσισαν να πάρουν δραστικά μέτρα για να ανακόψουν τον κατήφορο των γεννήσεων. Έτσι, η κυβέρνηση άρχισε να εφαρμόζει το μέτρο 100:80, δηλαδή μείωση κατά 80% των ωρών εργασίας με τους μισθούς να παραμένουν στο 100%.

Η χώρα αυτή των 124,5 εκατομμυρίων κατοίκων, είχε μόνο 800.000 γεννήσεις το 2021, που ήταν η έβδομη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις, από το 1899 που η Ιαπωνία άρχισε να κρατά ληξιαρχικά αρχεία.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο συνολικός πληθυσμός της Ιαπωνίας παρουσιάζει αύξηση λόγω της εισαγόμενης μετανάστευσης!

«Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030, όταν ο πληθυσμός των νέων αναμένεται να μειωθεί απότομα, αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε για να αντιστραφεί η τάση μείωσης του ποσοστού των γεννήσεων», δήλωσε ο τότε πρωθυπουργός Κισίντα.

Η αρχή έγινε με τους εργαζόμενους στο δημόσιο, αλλά οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αρνούνται να δεχτούν το νέο πρόγραμμα εργασίας, με μόνο το 8% να το έχει υιοθετήσει.
ν

Ο αριθμός γεννήσεων στην Ιαπωνία έχει μειωθεί δραματικά, απειλώντας την ίδια την ύπαρξη του έθνους. Image: Supplied
ν

Ο χαμηλός αριθμός γάμων είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τη μείωση των γεννήσεων, καθώς τα εκτός γάμου μωρά είναι σπάνια στην Ιαπωνία, με τους νεότερους Ιάπωνες να κατηγορούν το υψηλό κόστος ζωής και την έλλειψη προοπτικών εργασίας για την απόφασή τους να αναβάλουν τον γάμο και τη δημιουργία οικογένειας.

Η κυβερνήτης του Τόκιο Yuriko Koike είπε ότι η ευέλικτη εργασία θα συνεχίσει να υποστηρίζεται «ώστε κανείς να μην χρειάζεται να θυσιάσει την καριέρα του λόγω περιστατικών της ζωής, όπως ο τοκετός και η φροντίδα των παιδιών».

Η ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να διπλασιάσει τις δαπάνες για τη φροντίδα των παιδιών μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων επιδοτήσεων για οικογένειες με παιδιά, περισσότερη υποστήριξη στις τριτοβάθμιες σπουδές, δωρεάν ιατρική περίθαλψη, περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί και φροντίδα για παιδιά με αναπηρίες.

Οι τοπικές κυβερνήσεις σε ορισμένες περιοχές της Ιαπωνίας έχουν επίσης αγκαλιάσει το τετραήμερο εργασίας της εβδομάδας.
ν

Ο Taiki και η Arisa Chisaka με τον γιο τους Tatara σε ένα κέντρο παιδικής φροντίδας της πόλης Akashi στη δυτική Ιαπωνία.

ν

Τα οφέλη από τη μείωση των ωρών εργασίας

Είναι περίεργο, αλλά η μείωση των ωρών εργασίας χωρίς να περικοπούν οι μισθοί είχε ευεργετικά αποτελέσματα.

«Η παραγωγικότητα αυξάνεται, η ικανότητα προσέλκυσης και διατήρησης του προσωπικού βελτιώνεται, ενώ οι ημέρες ασθενείας μειώνονται στο μισό», δήλωσε η Charlotte Lockhart, ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού “4 Day Week Global”.

Τα βασικά αποτελέσματα από την αρχική δοκιμή των έξι μηνών έδειξαν ότι η παραγωγικότητα παρέμεινε σταθερή, ενώ υπήρξε βελτίωση της απόδοσης.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνονται 4,5 τοις εκατό πιο ικανοποιημένοι και 6,7 τοις εκατό περισσότερο αφοσιωμένοι στη δουλειά τους.

Το ιαπωνικό μοντέλο αποφάσισε να ακολουθήσει και η Αυστραλία, με επιχειρήσεις κολοσσούς να υιοθετούν το μοντέλο της 4ήμερης εργασίας.

Μήπως θα έπρεπε να υιοθετήσει κάτι ανάλογο και η Ελλάδα που εδώ και χρόνια αιμορραγεί πληθυσμιακά και στην οποία οι γεννήσεις το 2023 ήταν 71.455 και οι θάνατοι 128.101, δηλαδή 56.646 περισσότεροι;
ν

 


Translate this post