Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε ο χαμένος τάφος του φαραώ Τούθμωσι Β΄ (vid)

Κατηγορία NEWS, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ  | Ενημ. 20/02/2025, 12:02

Posted by Youmagazine Staff

 

Είναι η πρώτη ανακάλυψη βασιλικού τάφου μετά την ανεύρεση του φαραώ Τουταγχαμών πριν από έναν αιώνα.

Η είσοδος στον τάφο του Τούθμωσι Β΄, ο οποίος έζησε πριν από 3.500 χρόνια. Image: Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων

v

ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΕΣ αρχές έκαναν μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη, βρήκαν τον χαμένο τάφο του βασιλιά Tούθμωσι Β΄, ο οποίος κυβέρνησε την Αίγυπτο για μικρό χρονικό διάστημα γύρω στο 1.480 π.Χ. Παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες των αρχαιολόγων, αυτός είναι ο πρώτος βασιλικός τάφος που ανακαλύπτεται εδώ και έναν αιώνα, από την ανακάλυψη του τελευταίου τόπου ανάπαυσης του βασιλιά Τουταγχαμών το 1922.

Ο τάφος εντοπίστηκε στην περιοχή της αρχαίας Θήβας, δυτικά του Λούξορ, κοντά στη φημισμένη Κοιλάδα των Βασιλέων.

Μια κοινή προσπάθεια από Αιγύπτιους και Βρετανούς αρχαιολόγους οδήγησε στον εντοπισμό αυτού που προηγουμένως ήταν γνωστός μόνο ως τάφος Νο. C4. Οι προσεκτικές ανασκαφές, η διακόσμηση και η ανάλυση αντικειμένων επιβεβαίωσαν ότι η ταφική τοποθεσία ανήκε στον βασιλιά Τούθμωσι Β΄.

Το αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε επίσημα την ανακάλυψη στο Facebook, λέγοντας ότι προσθέτει σε όσα είναι γνωστά για τις ταφικές παραδόσεις της αρχαίας Αιγύπτου και τις πρακτικές γύρω από τις βασιλικές ταφές κατά τη διάρκεια της δέκατης όγδοης δυναστείας, μια περίοδο γνωστή για τα μεγάλα στρατιωτικά και πολιτιστικά της επιτεύγματα.

ν

ν

Η είσοδος και ο κύριος διάδρομος του τάφου εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 2022. Με την αρχική ανακάλυψη, οι αρχαιολόγοι υπέθεσαν ότι μπορεί να ανήκε σε μια από τις βασιλικές συζύγους, δεδομένης της τοποθεσίας του κοντά στους τάφους των συζύγων του βασιλιά Τολυθμωσι Γ΄ και στον τόπο ταφής της βασίλισσας Χατσεπσούτ. Αρχικά ο τάφος της Χατσεπσούτ είχε ετοιμαστεί στην Κοιλάδα των Βασιλισσών, αργότερα όμως ενταφιάστηκε στην Κοιλάδα των Βασιλέων μετά την άνοδό της στο θρόνο.
ν

Αντικείμενα με επιγραφές που βρέθηκαν μέσα στον τάφο του Τούθμωσι Β΄. Image: Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων
ν

Ο δρ Μοχάμεντ Ισμαήλ Χάλεντ, Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, δήλωσε ότι ανακαλύφθηκαν αλαβάστρινα αγγεία στα οποία αναγράφεται το όνομα του Τούθμωσι Β’ και ο τίτλος «αποθανών βασιλιάς», μαζί με αναφορές στη σύζυγό του, Χατσεπσούτ.

Αυτά τα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι ο τάφος κατασκευάστηκε για τον Τούθμωσι και τα ιστορικά αρχεία υποδηλώνουν ότι η Χατσεπσούτ πρέπει να είχε παίξει ρόλο στην επίβλεψη της ταφής του.
ν

Ανάγλυφο από το ναό του Τούθμωσι Β΄ στο Kαρνάκ. Image: Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων
ν

Ο Τούθμωσις Β΄ ήταν πρόγονος του Τουταγχαμών, και η βασιλεία του πιστεύεται ότι διήρκεσε περίπου από το 1493 έως το 1479 π.Χ..

Γεννημένος από τον Τούθμωσι Α΄ και μια δευτερεύουσα σύζυγο, τη Μουτνοφρέτ, ο Τούθμωσις Β΄ ανέβηκε στο θρόνο μετά τον θάνατο των μεγαλύτερων αδελφών του, Γουάντιμοζέ και Άμενμοζέ. Για να διασφαλίσει τη διακυβέρνησή του, παντρεύτηκε την ετεροθαλή αδερφή του Χατσεπσούτ, μεγαλύτερη κόρη του Τούθμωσι Α΄ και της κύριας συζύγου του, της βασίλισσας Αχμοζέ. Η βασιλική καταγωγή της Χατσεπσούτ ενίσχυσε τη θέση του Θουτμόσι Β’, διασφαλίζοντας την εξουσία του ως φαραώ.

Ο Τούθμωσις Β΄ και η Χατσεπσούτ απέκτησαν μια κόρη, τη Nεφεράρι. Ωστόσο, ο διάδοχός του, Τούθμωσις Γ΄, γεννήθηκε από μια δευτερεύουσα σύζυγο, την Iσέτ. Μετά το θάνατο του Τούθμωσι Β΄, η Χατσεπσούτ ανέλαβε τον έλεγχο ως αντιβασιλέας του νεαρού Τούθμωσις Γ΄, ενώ αργότερα ανακηρύχθηκε φαραώ η ίδια, κυβερνώντας την Αίγυπτο για πάνω από δύο δεκαετίες.
ν

Η μούμια του Τούθμωσι Β΄. Image: Supplied
ν

Παρ’ όλα αυτά, ο τάφος βρέθηκε σχεδόν άδειος. Όπως λένε οι αρχαιολόγοι, πλημμύρες στο παρελθόν ανάγκασαν τους αρχαίους Αιγύπτιους να μετακινήσουν το περιεχόμενο του τάφου σε άλλη τοποθεσία.

Η μούμια του ανακαλύφθηκε εκ νέου στα τέλη του 19ου αιώνα στο Deir el-Bahari Cachette, μια τοποθεσία όπου πολλές βασιλικές μούμιες είχαν ξαναταφεί για να προστατευθούν από τους ληστές τάφων. Τα λείψανά του εξετάστηκαν το 1886 από τον Γκαστόν Μασπέρο, αποκαλύπτοντας ότι το σώμα του είχε υποστεί εκτεταμένες ζημιές από τις λεηλασίες στην αρχαιότητα.

Οι μελέτες της μούμιας του Τούθμωσι Β΄ δείχνουν ότι ήταν σωματικά αδύναμος. Το σώμα του ήταν λεπτό, με έλλειψη μυϊκής μάζας, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπέφερε από προβλήματα υγείας. Είχε επίσης σημάδια σοβαρής δερματικής νόσου, με ουλές να καλύπτουν το σώμα του. Το κεφάλι του είχε κηλίδες φαλάκρας, οι οποίες σχετίζονται με την ασθένεια που τελικά οδήγησε στο θάνατό του στις αρχές της τρίτης δεκαετίας της ζωής του.

Η ανακάλυψη του τάφου του Τούθμωσι Β΄ είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, ωστόσο πολλά ακόμη παραμένουν άγνωστα. Οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να αναζητούν πρόσθετα ταφικά αντικείμενα και στοιχεία που θα μπορούσαν να φωτίσουν περαιτέρω τη ζωή και τη βασιλεία αυτού του άπιαστου και μυστηριώδους Αιγύπτιου Φαραώ.

ν


Translate this post