Αστρονόμοι βρήκαν ισχυρές ενδείξεις ζωής σε μακρινό πλανήτη

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ  | Ενημ. 17/04/2025, 11:33

Posted by Youmagazine Staff

 

Ομάδα αστρονόμων ισχυρίζονται ότι βρήκε εξαιρετικές «ενδείξεις» πιθανής ζωής σε έναν πλανήτη πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα.

Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός Υκεάνιου πλανήτη όπως ο K2-18b, που περιστρέφεται γύρω από έναν κόκκινο νάνο. Image: Supplied

v

ΣΕ ΜΙΑ εκπληκτική ανακοίνωση, ομάδα αστρονόμων ισχυρίζεται ότι εντόπισαν πολλά υποσχόμενες «ενδείξεις» πιθανής ζωής σε έναν πλανήτη πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα, με άλλους επιστήμονες να εκφράζουν σκεπτικισμό.

Ο λόγος για τον Υκεάνιο πλανήτη K2-18b, ο οποίος βρίσκεται στον αστερισμό του Λέοντα και απέχει 124 έτη φωτός από τη Γη.

Υκεάνιος ονομάζεται ο τύπος εξωπλανήτη, ο οποίος διαθέτει ωκεάνιο φλοιό που καλύπτει μεγάλο μέρος της επιφάνειάς του και έχει ατμόσφαιρα πλούσια σε υδρογόνο. Με άλλα λόγια πρόκειται για ένα κόσμο ικανό να φιλοξενήσει μικροβιακή ζωή.

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, μια βρετανο-αμερικανική ομάδα ερευνητών εντόπισε σημάδια δύο χημικών ουσιών στην ατμόσφαιρα του πλανήτη που θεωρούνται εδώ και καιρό ως «υπογραφές» που υποδεικνύουν εξωγήινη ζωή.

Πρόκειται για τις χημικές ουσίες διμεθυλοσουλφίδιο (DMS) και διμεθυλοδισουλφίδιο (DMDS) που υπάρχουν εκεί όπου υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί, και παράγονται κυρίως από μικροσκοπικά θαλάσσια φύκη όπως το φυτοπλαγκτόν.

Σύμφωνα με τον Nikku Madhusudhan, αστροφυσικό του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και κύριο συγγραφέα της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο The Astrophysical Journal Letters, οι επιπτώσεις αυτής της ανακάλυψης θα μπορούσαν να είναι τεράστιες.
ν


ν

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί στις ερμηνείες μας. Το σήμα είναι ισχυρό, αλλά χρειάζεται περαιτέρω επιβεβαίωση», γρέφουν οι ερευνητές.

Ο K2-18b έχει περίπου 9 φορές τη μάζα της Γης και 2,6 φορές το μέγεθός της, ενώ περιφέρεται εντός της κατοικήσιμης ζώνης ενός ψυχρού κόκκινου νάνου.

Το 2019 είχε ανιχνευθεί πιθανή παρουσία υδρατμών στην ατμόσφαιρά του, όμως νεότερες παρατηρήσεις έδειξαν ότι επρόκειτο κυρίως για μεθάνιο.

Παρ’ όλα αυτά, η ομάδα του Κέιμπριτζ υποστηρίζει ότι το προφίλ του πλανήτη είναι συμβατό με την ύπαρξη ενός γιγαντιαίου ωκεανού – αν και αυτό το σενάριο παραμένει υπό αμφισβήτηση από άλλες επιστημονικές ομάδες.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι το σημείο καμπής, όπου ξαφνικά το θεμελιώδες ερώτημα για το αν είμαστε μόνοι στο σύμπαν είναι ένα ερώτημα στο οποίο είμαστε σε θέση να απαντήσουμε».

Ωστόσο, ο Nikku Madhusudhan είναι σίγουρος ότι ανακάλυψαν κάτι μοναδικό. «Αυτό θα μπορούσε να είναι το σημείο καμπής, όπου ξαφνικά το θεμελιώδες ερώτημα για το αν είμαστε μόνοι στο σύμπαν είναι ένα ερώτημα στο οποίο είμαστε σε θέση να απαντήσουμε».
ν

 


Translate this post