Τι αναφέρει η απόκοσμη «Προφητεία των Παπών» του 12ου αιώνα, που ανακαλύφθηκε στα μυστικά αρχεία του Βατικανού.
Ο Φραγκίσκος (φωτογραφία από την Κυριακή του Πάσχα) πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία. Image: Supplied
v
ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ υπήρχαν ανησυχίες για την πορεία της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου. Μάλιστα, κάποια στιγμή μέσα στον Μάρτιο, οι γιατροί του σκέφτηκαν να «βγάλουν την πρίζα», καθώς η υγεία του χειροτέρευε. Τελικά ο 88χρονος Πάπας πέθανε μόλις 90 λεπτά αφότου τον ξύπνησε το ξυπνητήρι του το πρωί της Δευτέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ξύπνησε όταν το ξυπνητήρι του χτύπησε στις 6:00 το πρωί, αρρώστησε στις 7:00 το πρωί και πέθανε από εγκεφαλικό στις 7:35 π.μ., σύμφωνα με την Corriere della Serra.
Η είδηση του θανάτου του συγκλόνισε τον καθολικό κόσμο και ξύπνησε μνήμες μιας παλαιάς προφητείας του Νοστράδαμου που –σύμφωνα με ορισμένους ερμηνευτές– φαίνεται να επαληθεύεται με ανησυχητική ακρίβεια.
Τι έγραψε ο Νοστράδαμος
Ο Γάλλος αστρολόγος Μισέλ ντε Νοστρεντάμ, γνωστός ως Νοστράδαμος, στο έργο του Les Prophéties (1555), είχε προβλέψει σε ένα από τα διάσημα τετράστιχά του:
«Μέσα από το θάνατο ενός πολύ ηλικιωμένου Ποντίφικα / Θα εκλεγεί ένας Ρωμαίος σε καλή ηλικία / Θα ειπωθεί ότι αποδυναμώνει την έδρα του / Αλλά για πολύ καιρό θα καθίσει και θα βρίσκεται σε άθλια δραστηριότητα».
Η ίδια προφητεία κάνει λόγο και για τον επόμενο Ποντίφικα:
«Ένας νεαρός με σκούρο δέρμα / Με τη βοήθεια του μεγάλου βασιλιά / Θα παραδώσει το πορτοφόλι / Σε έναν άλλον με κόκκινο χρώμα».
Η ερμηνεία αυτού του τετραστίχου έχει προβληματίσει αφού κάποιοι βλέπουν υπονοούμενο για Πάπα από αναπτυσσόμενη χώρα, ενώ άλλοι εστιάζουν στον συμβολισμό του “κόκκινου”, που ίσως συνδέεται με την παράδοση να φορούν οι Πάπες κόκκινα παπούτσια, αντιγράφοντας τους Ρωμαίους πατρίκιους. Μπορεί πάλι να αναφέρεται σε κάποιον με «φλογερή» ιδιοσυγκρασία.
Ο επόμενος Πάπας θα εκλεγεί από το Κονκλάβιο, που θα συγκληθεί τις επόμενες εβδομάδες, με τους καρδινάλιους να συνεδριάζουν στην Καπέλα Σιστίνα, κάτω από τις εντυπωσιακές παραστάσεις του Μιχαήλ Άγγελου. ν
Η Καπέλα Σιστίνα, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι το κύριο παρεκκλήσι του Αποστολικού Παλατιού στο Βατικανό. Είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες του Μιχαήλ Άγγελου, που καλύπτουν μια θεματολογία από τη Δημιουργία μέχρι την Τελική Κρίση. Image: Supplied
ν
Μια απόκοσμη προφητεία 900 ετών
Η «Προφητεία των Παπών» είναι έργο του 12ου αιώνα, ανακαλύφθηκε στα μυστικά αρχεία του Βατικανού και όσοι το μελέτησαν ισχυρίζονται ότι προβλέπει την ταυτότητα του διαδόχου του Φραγκίσκου, που θα είναι ο 267ος Πάπας, και η παρουσία του θα σημάνει την Δευτέρα Παρουσία και το τέλος του κόσμου.
Το έγγραφο περιέχει μια σειρά από απόκρυφες λατινικές φράσεις, καθεμία από τις οποίες πιστεύεται ότι περιγράφει έναν Πάπα, ξεκινώντας από τον Σελεστίνο Β΄ το 1143 και τελειώνοντας με τον «Πέτρο τον Ρωμαίο» το 2027.
Για να γίνουν τα πράγματα πιο μυστηριώδη, αυτή τη στιγμή υπάρχουν εννέα επικρατέστεροι για να διαδεχθούν τον Φραγκίσκο — και τρεις από αυτούς έχουν το όνομα Πέτρος. ν
Τρεις από τους επικρατέστερους διαδόχους έχουν το όνομα Πέτρος. Επάνω σειρά, από αριστερά: ο Ούγγρος καρδινάλιος Πέτερ Έρντο, ο Ιταλός καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, γραμματέας του Βατικανού, και ο Αφρικανός καρδινάλιος Πίτερ Τέρκσον από τη Γκάνα. Image: Supplied ν
Σύμφωνα με την «Προφητεία των Παπών», έτος 2027 θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τη Δευτέρα Παρουσία, με τον ο Ιησού να επιστρέφει στη Γη για να κρίνει «ζώντας και νεκρούς» και να πάρει μαζί του εκείνους των οποίων τα ονόματα είναι γραμμένα στο Βιβλίο των Ζώντων.
Αν λάβουμε υπόψη την προφητεία, αυτή η μοιραία μέρα είναι τώρα λιγότερο από δύο χρόνια μακριά. ν
Ο Πάπας δεν ήταν καλά στη υγεία του εδώ και πολύ καιρό. Image: Supplied ν
Ένας φιλάσθενος Πάπας
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο από την Αργεντινή, υπέφερε από διάφορα προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων μια πάθηση των πνευμόνων, καθώψς και ήπια καρδιακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός ακανόνιστου καρδιακού παλμού, αν και δεν είχε ποτέ παρουσιάσει κάποιο έντονο περιστατικό.
Όταν έφτασε στα 80 του, ο Πάπας Φραγκίσκος έπρεπε να χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι λόγω προβλημάτων στις αρθρώσεις και πόνου στο γόνατο, καθώς έπασχε από ρήξη συνδέσμου στο γόνατο και χρόνια οστεοαρθρίτιδα.
Ύστερα από δυο ή τρεις εβδομάδες από την κηδεία, το κονκλάβιο, που αποτελείται από 266 καρδινάλιους, στην πλειοψηφία τους από χώρες του Τρίτου Κόσμου, θα συνέλθει στα παρεκκλήσι της Καπέλα Σιστίνα για να επιλέξει τον διάδοχο του Φραγκίσκου, που ήταν ο πρώτος μη Ευρωπαίος ποντίφικας εδώ και 1.300 χρόνια.
Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι καρδινάλιοι είναι κάτω των 80 ετών, ενώ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων για την εκλογή νέου Πάπα. ν
Έργο του 12ου αιώνα, η «Προφητεία των Παπών» ανακαλύφθηκε στα μυστικά αρχεία του Βατικανού και περιλαμβάνει 112 κρυπτικές φράσεις που λέγεται ότι περιγράφουν καθέναν από τους μελλοντικούς πάπες, ξεκινώντας από το 1143. Πηγή: Βρετανική Βιβλιοθήκη ν
Η προφητεία του Αγίου Μαλαχία
Σύμφωνα με το θρύλο, συγγραφέας της «Προφητείας των Παπών» είναι ο Άγιος Μαλαχίας, αρχιεπίσκοπος Ιρλανδίας και για πρώτη φορά από το 1415 στο Βατικανό επικρατεί ανησυχία και σκεπτικισμός, ενώ προετοιμάζεται η διάδοχη κατάσταση.
Σύμφωνα με την προφητεία του Αγίου Μαλαχία, ο επόμενος Πάπας θα είναι ο τελευταίος. Δεν θα είναι ικανός στο ποιμαντικό έργο, θα οδηγήσει το ποίμνιο σε μια μεγάλη δοκιμασία και μετά θα έρθει το τέλος του κόσμου.
Ο Μαλαχίας είχε βρεθεί το 1139 στη Ρώμη για να δώσει έναν απολογισμό για τις υποθέσεις του και εκεί είδε ένα περίεργο όραμα, όπου του αποκαλύφθηκε το όνομα του κάθε Πάπα έως το τέλος του κόσμου. ν
O Άγιος Μαλαχίας, αρχιεπίσκοπος Ιρλανδίας (1094-1148). Image: Wikimedia Commons ν
Η προφητεία του Αγίου Μαλαχία αναφέρει ότι ο διάδοχός του Βενέδικτου, ο Πέτρος ο Ρωμαίος, ο 267ος Πάπας, δεν θα είναι ικανός ηγέτης:
«Στον τελικό διωγμό της Αγίας Ρωμαϊκής Εκκλησίας θα βασιλεύει ο Πέτρος ο Ρωμαίος, ο οποίος θα κατευθύνει το ποίμνιό του σε μια μεγάλη δοκιμασία μετά την οποία η πόλη των επτά λόφων (Ρώμη) θα καταστραφεί και ο φοβερός Κριτής (θα έρθει και) θα κρίνει τους ανθρώπους».
Βέβαια, ο αριθμός ποικίλει. Υπήρξαν 266 πάπες, σύμφωνα με το Annuario Pontificio (Επετηρίδα των Ποντίφικων) υπό τον τίτλο «I Sommi Pontefici Romani» (Οι Ανώτατοι Ποντίφικες της Ρώμης). Ορισμένες πηγές αναφέρουν τον αριθμό 267, περιλαμβάνοντας τον Στέφανο Β’, ο οποίος πέθανε τέσσερις μόλις ημέρες από την εκλογή του και πριν από την επισκοπική του στέψη. Ωστόσο, μόνο 264 (ή 265) έχουν καταλάβει έως σήμερα την έδρα του Αγίου Πέτρου, καθώς ο Βενέδικτος Θ΄ κατείχε το αξίωμα τρεις φορές σε διαφορετικές περιπτώσεις στα μέσα του 11ου αιώνα.
Όπως και να ‘χει, οι προφητείες δεν επαληθεύονται πάντα κατά γράμμα, καθώς πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που μεσολαβούν ανάμεσα στην χρονολογία που έγινε η πρόβλεψη και στην ημερομηνία πραγματοποίησής της μπορούν να μεταβάλλουν τον χρόνο, τον χώρο και τον τρόπο εκδήλωσής τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν.