19 μόνο μπουκιές από αυτή την τροφή θα μπορούσαν να σας σκοτώσουν

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διατροφή

ΔΙΑΤΡΟΦΗ  | Ενημ. 24/04/2025, 06:55

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μόνο 19 μπουκιές την εβδομάδα αυτής της «υγιεινής» τροφής θα μπορούσαν να σας σκοτώσουν.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση μόλις 19 μπουκιών κοτόπουλου την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου κατά σχεδόν 30 τοις εκατό. Image: Pixabay

v

ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ μια από τις πιο υγιεινές τροφές. Το κοτόπουλο είναι επίσης νόστιμο, φτηνό και καλή πηγή πρωτεϊνών. Αλλά μια νέα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι μπορεί να αποβεί θανατηφόρο.

Ερευνητές στην Ιταλία διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερες από περίπου 19 μπουκιές (δηλαδή τέσσερις μερίδες ή 500 γραμμάρια) κοτόπουλο την εβδομάδα είναι πιο πιθανό να πεθάνουν νωρίς από εκείνους που τρώνε λιγότερο από 100 γραμμάρια την εβδομάδα.

Η υπερβολική κατανάλωση κοτόπουλου –που γενικά θεωρείται πιο υγιεινό από το κόκκινο κρέας επειδή έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη– συνδέεται με τον καρκίνο του γαστρεντερικού.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα από 300 γραμμάρια την εβδομάδα κρέας κοτόπουλου έχουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από κάποιον καρκίνο του πεπτικού συστήματος και ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλότερος για τους άνδρες απ’ ό,τι για τις γυναίκες.

Γενικά το κοτόπουλο, όπως και το ψάρι, είναι πολύ πιο υγιεινά από το κόκκινο κρέας, αλλά υπάρχουν δυο παράγοντες κινδύνου:

Α) το υπερβολικό ψήσιμο του κοτόπουλου μπορεί να δημιουργήσει υψηλά επίπεδα «μεταλλαξιογόνων» ουσιών, δηλαδή χημικών ή φυσικών ουσιών που προκαλούν γενετικές μεταλλάξεις, και

Β) οι τροφές που τρώνε τα κοτόπουλα στα ορνιθοτροφεία περιέχουν καρκινογόνα φυτοφάρμακα και ορμόνες που εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα. 

Η έρευνα έγινε από το Εθνικό Ινστιτούτο Γαστρεντερολογίας στην Ιταλία. Οι επιστήμονες συνέλεξαν δεδομένα για τη διατροφή 4.869 ενηλίκων και στη συνέχεια παρακολούθησαν την υγεία τους για 19 χρόνια.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων από 300 γραμμαρίων κοτόπουλου την εβδομάδα συσχετίστηκε με 27 τοις εκατό αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με την κατανάλωση λιγότερων από 100 γραμμάρια την εβδομάδα.

Παρ’ όλα αυτά, τα πουλερικά εξακολουθούν και είναι πιο υγιεινά από το κόκκινο κρέας.

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει 64% περισσότερες πιθανότητες για την ανάπτυξη καρκίνου στο πεπτικό σύστημα, αλλά με πολλές άλλες βλάβες στην υγεία, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης Τύπου 2.
ν

 


Translate this post