Η Βρετανία θα καταστεί μαγνήτης για διεθνή ταλέντα
ΕΥΡΩΠΗ
Youmagazine Newsroom
«Μαγνήτη για διεθνή ταλέντα» και «μεγάλο, παγκόσμιο εμπορικό κέντρο» θέλει να καταστήσει τη Βρετανία η Τερέζα Μέι.
Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, θα κοσμήσει τον Απρίλιο το εξώφυλλο του αμερικανικού περιοδικού Vogue, σε φωτογράφηση της Άνι Λίμποβιτς. Image: Supplied
v
Η ΒΡΕΤΑΝΗ πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα τις 12 προτεραιότητές της για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), σε ένα ακροατήριο που θα περιλαμβάνει ξένους διπλωμάτες και την ομάδα εξόδου της κυβέρνησης.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Μέι δεν θα επιδιώξει μια συμφωνία με την ΕΕ που θα αφήσει τη Βρετανία «μισή μέσα και μισή έξω» από την ΕΕ, ενώ δεν αναμένεται να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με την τελωνειακή ένωση.
«Επιδιώκουμε μια νέα και ισότιμη συνεργασία, μεταξύ μιας ανεξάρτητης, αυτοδιοικούμενης, παγκόσμιας Βρετανίας και των φίλων και συμμάχων μας στην ΕΕ», αναμένεται να πει η Μέι, σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, η οποία έγραψε ότι η Μέι θα ξεκαθαρίσει ότι η Βρετανία αποσύρεται από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.
«Όχι στη μερική συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή συνδεδεμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή οτιδήποτε μας αφήνει μέσα κατά το ήμισυ και έξω κατά το ήμισυ. Δεν επιδιώκουμε να υιοθετήσουμε ένα μοντέλο που ήδη χρησιμοποιούν άλλες χώρες. Δεν επιδιώκουμε να κρατήσουμε τμήματα της συμμετοχής μας στην ΕΕ καθώς αποχωρούμε», είπε, σύμφωνα με την Telegraph, η οποία προσθέτει ότι η πρωθυπουργός θέλει να θέσει την επανάκτηση του ελέγχου των συνόρων της χώρας ως κεντρικό μέλημα της στρατηγικής της για το Brexit.
Σε αντίγραφο αποσπασμάτων της ομιλίας της που δόθηκε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Τερέζα Μέι δεν αποκαλύψει τα χαρτιά της, αναφέροντας λεπτομέρειες για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, ή ποιές ακριβώς θα είναι οι 12 προτεραιότητές της.
Είναι ωστόσο βέβαιο ότι σκοπεύει να καταστήσει το Λονδίνο φορολογικό «παράδεισο» για τις επιχειρήσεις, αποκτώντας έτσι το πάνω χέρι σε σχέση με το Βερολίνο, το οποίο, με την οικονομική ισχύ που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η Γερμανία, θέλει να ρυθμίζει αυτό τις τύχες της Ευρώπης.
Από την άλλη μεριά, η ΕΕ είναι πιθανό να επιμείνει στην ελευθερία κίνησης των υπηκόων των χωρών-μελών της με αντάλλαγμα την πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, ενώ πολλοί από τους Βρετανούς ψηφοφόρους ψήφισαν υπέρ της εξόδου της χώρας ακριβώς ώστε να μπορέσουν να περιορίσουν την είσοδο μεταναστών.
Η Μέι αναμένεται να πει ότι θέλει την Βρετανία να καταστεί «μαγνήτης για διεθνή ταλέντα» και ένα «μεγάλο, παγκόσμιο εμπορικό κέντρο», του οποίου η δράση θα εξαπλώνεται πέρα από τα όρια της Ευρώπης, για να οικοδομήσει σχέσεις με άλλες χώρες του κόσμου.