Κίνα: Να απαγορευτούν πλήρως τα πυρηνικά όπλα

Κατηγορία Διεθνή-Κόσμος

ΔΙΕΘΝΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο Σι Τσινπίνγκ, πρόεδρος της Κίνας, ζήτησε την άμεση καθολική απαγόρευση όλων των πυρηνικών όπλων, σε ομιλία του στη Γενεύη.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τσινπίνγκ στη συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών στην ευρωπαϊκή έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη της Ελβετίας, στις 18 Ιανουαρίου 2017. Photo: Reuters / Denis Balibouse
ν

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τσινπίνγκ, κάλεσε όλες τις χώρες του πλανήτη να οικοδομήσουν έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα και να καταστρέψουν όλα τα αποθέματα που διαθέτουν, σε ομιλία που εκφώνησε στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη.
«Τα πυρηνικά όπλα θα έπρεπε να απαγορευθούν πλήρως και να καταστραφούν για να οικοδομήσουμε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά», είπε ενώπιον περίπου 800 προσκεκλημένων, παρουσία και του νέου γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
ν

Η Χιροσίμα μετά την ρίψη της ατομικής βόμβας στις 6 Αυγούστου 1945.
Εβδομήντα δύο χρόνια μετά, ο κόσμος παραμένει εξίσου ανασφαλής. Image: Supplied

ν

Ο Σι Τσινπίνγκ είναι ένας στοχαστικός, μετριοπαθής ηγέτης, ο οποίος, παρ’ όλο που προΐσταται μιας ανερχόμενης υπερδύναμης, δεν είναι καθόλου υπερφίαλος και αλαζονικός. Και λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την προειδοποίηση του Γουίλιαμ Πέρι, πρώην υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ (1994-1997), ο οποίος έχει πει:

«Σήμερα, ο κίνδυνος κάποιου είδους πυρηνικής καταστροφής είναι μεγαλύτερος από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε μακάρια άγνοια αυτού του κινδύνου».

Ο Πέρι ασχολείται με τον κλάδο των πυρηνικών όπλων για πάνω από 60 χρόνια και το βιβλίο του My Journey at the Nuclear Brink, είναι μια νηφάλια προσέγγιση του κινδύνου που συνεπάγονται τα πυρηνικά όπλα. Αποτελεί επίσης ένα ισχυρό αντίβαρο στο Βορειο-Ατλαντικό Σύμφωνο (ΝΑΤΟ) και την τρέχουσα ευρωπαϊκή στρατηγική, η οποία προβλέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων (εννοείται εναντίον της Ρωσίας) ως αποτρεπτικό παράγοντα για έναν παγκόσμιο πόλεμο!
Όπως αναφέρει το περιοδικό της Συμμαχίας NATO Review (18 July 2016): «ο ρόλος [των πυρηνικών όπλων] είναι να αποτρέψουν τον μεγάλο πόλεμο, όχι να μην διεξάγονται [τοπικοί] πόλεμοι».
Πρόκειται για καθαρή σχιζοφρένεια. Η τρέλα που επικρατεί στον πλανήτη έχει προβληματίσει επιστήμονες και διανοούμενους, όπως τον Στήβεν Χόκινγκ, τον Πήτερ Τέρτσιν και τον Ντανιέλ Ινεραρίτι, αλλά και αρθρογράφους όπως ο Κλάουντι Πέρεθ.
v

Τα μαθήματα του Γουίλιαμ Πέρι

Επισκοπώντας όλες τις παραπάνω εξελίξεις με την εμπειρία 60 χρόνων στον χώρο της εθνικής άμυνας και της πολιτικής ο Γουίλιαμ Πέρι, ομότιμος πλέον καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, κρούει εδώ και χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου μέσω της αντιπυρηνικής πρωτοβουλίας “William J. Perry Project”.
Στα απομνημονεύματά του με τίτλο My Journey at the Nuclear Brink (Το ταξίδι μου στο χείλος της πυρηνικής αβύσσου, εκδ. Stanford Security Studies) που εκδόθηκαν τον Νοέμβριο του 2015, ο Πέρι συγκρίνει το πυρηνικό χθες με το πυρηνικό σήμερα.
Έχοντας υπηρετήσει σε ηλικία 18 ετών στον στρατό κατοχής της Ιαπωνίας μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, θυμάται το σοκ που του προκάλεσε το ισοπεδωμένο Τόκιο και η σκέψη της αντίστοιχης καταστροφής της Χιροσίμα με μια μόνο βόμβα.
Τεχνικός σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας την εποχή της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, χρημάτισε μέλος της ομάδας που ανέλυε την κατάσταση για λογαριασμό του προέδρου Κέννεντυ σκεπτόμενος καθημερινά ότι «αυτή θα είναι η τελευταία μου μέρα».
Περίπου την ίδια εποχή πραγματοποίησε την πρώτη εκτίμηση της πιθανής αποτελεσματικότητας ενός συστήματος ηλεκτρονικών αντιμέτρων κατά των σοβιετικών διηπειρωτικών πυραύλων: «Θα μείωνε τον αριθμό των θανάτων μιας μεσαίου μεγέθους επίθεσης από 75 σε 25 εκατομμύρια».
ν

Ο Γουίλιαμ Πέρι, πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ. Image: Supplied
ν

Μια από τις πιο έντονες εμπειρίες του από την πολιτική ήταν ένα τηλεφώνημα στις 3:00 τα ξημερώματα την εποχή που διατελούσε υφυπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Κάρτερ, όταν ο αξιωματικός υπηρεσίας της Αεροπορικής Διοίκησης Άμυνας Βορείου Αμερικής του γνωστοποίησε ότι οι υπολογιστές έδειχναν 200 σοβιετικούς πυραύλους να κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ – και του ζήτησε να τον βοηθήσει να επιδιορθώσουν το πρόβλημα του προγράμματος.
Τα μαθήματα που άντλησε ο Γουίλιαμ Πέρι από αυτές τις διαμορφωτικές στιγμές του βίου του κατέθετε επιγραμματικά σε ένα άρθρο-προπομπό του βιβλίου του το 2013 στο European Leadership Network:

«Δεν υπάρχει αποδεκτή άμυνα ενάντια σε όπλα τόσο καταστρεπτικά όσο τα πυρηνικά – πρέπει να εργαστούμε για να αποτρέψουμε τη χρήση τους. Παρά τις προσπάθειές μας, ένας πυρηνικός πόλεμος θα μπορούσε να συμβεί εξαιτίας λανθασμένου υπολογισμού ή ατυχήματος και θα κατέστρεφε τον πολιτισμό μας».

Η ανθρωπότητα βρίσκεται σήμερα 3 λεπτά πριν από τα πυρηνικά μεσάνυχτα. Και ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου μέσα στα επόμενα χρόνια είναι μεγάλος.
Οι τρομοκράτες μπορούν σήμερα να αποκτήσουν αυτοσχέδια πυρηνικά όπλα, αλλά εξίσου σοβαρή απειλή είναι η διάχυση ενός τοπικού πυρηνικού πολέμου, για παράδειγμα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.
ν

Κούρσα εξοπλισμών

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανησυχία του Πέρι πηγάζει από την ψύχρανση των σχέσεων με τη Ρωσία από το 2011 και μετά. Η «πρόωρη επέκταση του ΝΑΤΟ» προς ανατολάς, στην οποία εκείνος αντιτάχθηκε όντας υπουργός του Μπιλ Κλίντον, κλόνισε τις βεβαιότητες μέρους του ρωσικού στρατιωτικού και πολιτικού κατεστημένου. Ως αποτέλεσμα, σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα, σιωπηρή κούρσα εξοπλισμών: οι ΗΠΑ έχουν εξαγγείλει τον εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου τους σε βάθος χρόνου με συνολικό κόστος 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, η Ρωσία ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία πέντε νέα συντάγματα στρατηγικών πυρηνικών πυραύλων.
Γράφοντας στη New York Review of Books για το βιβλίο του Γουίλιαμ Πέρι, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Τζέρι Μπράουν, επιλέγει να συγκρίνει τις τρέχουσες ηγεσίες των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας με τους «υπνοβάτες» ηγέτες που σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του Αυστραλού ιστορικού Κρίστοφερ Κλαρκ οδήγησαν την Ευρώπη στην καταστροφή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η αμέριμνη υπνοβασία πάνω στα ιστορικά λάθη των προηγούμενων αποτελεί πράγματι ένα από τα εξέχοντα ελαττώματα των πολιτικών του πρώιμου 21ου αιώνα.
Πρόκειται για ιδιότητα που δίνει ανησυχητικό νόημα στην πιο επιγραμματική διατύπωση από όλες, αυτή ενός ανώνυμου αξιωματούχου του ΝΑΤΟ, ο οποίος κλήθηκε από τον Guardian να απαντήσει στο ερώτημα για το μέγεθος του σημερινού πυρηνικού κινδύνου, τον Ιανουάριο του 2016:
«Είναι ακόμη μακρινός, δεν είναι όμως πια αμελητέος».
ν

Το νέο ηλεκτρομαγνητικό όπλο (EMP) που αναπτύσσει ο αμερικανικός στρατός θα μπορεί να βάλλεται από πυροβόλα των 155 χιλιοστών. Image: Supplied
ν

Τα νέα μυστικά όπλα ΗΠΑ και Ρωσίας

Ο στρατός των ΗΠΑ αυτή την περίοδο αναπτύσσει ένα νέο μη εκρηκτικό βλήμα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (Electromagnetic Pulse – EMP), το οποίο θα μπορεί να βάλλεται από το πυροβολικό. Το τακτικό αυτό όπλο μπορεί να νεκρώσει μια ολόκληρη εχθρική πόλη, καταστρέφοντας όλα τα ηλεκτρονικά της συστήματα, τους υπολογιστές, τις επικοινωνίες και γενικά βιομηχανικές και άλλες υποδομές ζωτικής σημασίας, χωρίς να προκαλεί καμία σωματική βλάβη. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται οι κατασκευαστές του.
Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια. Το όπλο, το οποίο έχει αναπτυχθεί ως βόμβα για τα αεροπλάνα και ως πύραυλος για τα πολεμικά πλοία, κατασκευάζεται τώρα με τη μορφή βλήματος ώστε να ταιριάζει σε κάννη 155 χιλιοστών για να μπορεί να βάλλεται από το πυροβολικό ή από τα τεθωρακισμένα. Και μπορεί να είναι είτε NKE (non-kinetic effects), όπως στην περίπτωση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, είτε να μετατραπεί σε NEP (Nuclear Electromagnetic Pulse), δηλαδή σε καθαρά πυρηνικό όπλο.
Προς την ίδια κατεύθυνση εργάζονται και οι Ρώσοι, όπως δείχνει και το βίντεο που ακολουθεί. Από κάθε άποψη, λοιπόν, η έκκληση του Κινέζου προέδρου είναι επίκαιρη όσο ποτέ.
ν

 


Translate this post